<

Серед кандидатів у предстоятелі нової автокефальної церкви України митрополит Луцький і Волинський Михаїл

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:35 | 11.12.2018 / Новини /
Перегляди
0
/ коментарі 3

Якщо патріарх Філарет відмовиться балотуватись у предстоятелі нової автокефальної церкви, то розглядаються дві фігури його наступників – один з них митрополит Луцький і Волинський Михаїл. 

Про це розповідає Українська Правда

Перша група – найближче оточення Філарета. Найпотужнішою фігурою в ньому слід вважати Митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія.

Саме він є фактичною «десницею» Філарета – патріаршим намісником.

У 2013 році синод КП вирішив, що у разі смерті патріарха Церква не обиратиме наступного аж до того моменту, поки не відбудеться об’єднання з УПЦ Московського патріархату. Керувати УКЦ КП до моменту такого об’єднання і мав патріарший намісник Епіфаній.

Друга група впливу у середовищі КП орієнтується на митрополита Луцького і Волинського Михаїла (в миру Зінкевич Тимофій Семенович).

Владиці Михаїлу 52 роки, він родом з Тернопільщини. Релігійну освіту здобув у навчальних закладах Московського патріархату: спершу закінчив Санкт-Петербурзьку духовну семінарію, а потім – Київську духовну академію.

Михаїл служив моряком на флоті, а на початку служіння працював у Почаївській лаврі. Але рукоположений був у 1997 році у Київському патріархаті дуже відомим митрополитом Луцьким і Волинським Яковом.

Останній був свого роду легендарною постаттю, співмірною з Філаретом, адже коли Митрополит Московського патріархату Філарет перейшов у Київський патріархат, то Яків був намісником у Почаївській лаврі і пішов за Філаретом. Щоправда, проросійськи налаштована братія лаври за намісником не пішла і вигнала його з обителі.

10 жовтня 1997 року Михаїл був пострижений у чернецтво, а вже за три роки, 22 жовтня 2000-го, був одразу хіротонізований (висвячений) на єпископа Сумського і Охтирського.

Потім якийсь час був єпископом Чернігівським і Ніжинським, аж поки у травні 2004-го не був призначений єпископом Луцьким і Волинським, яким залишається досі.

У січні 2009 року стає архієпископом, а ще через три роки – митрополитом.

На Волині митрополит Михаїл дуже медійна фігура. Місцеві видання навіть включають його у ТОП-10 впливових людей регіону.

Як розповідають у навколоцерковних колах, розмови про те, що саме Михаїлу варто бути наступником Філарета, точаться уже дуже давно. Але зараз почали набувати цілком практичних обрисів.

Більше до митрополита Михаїла, ніж до митрополита Епіфанія, схиляється і частина перехідців з Московського патріархату. Однак патріарх Філарет швидше підтримує кандидатуру свого намісника, ніж дуже амбітного Михаїла.

Жодних остаточних рішень щодо кандидатури майбутнього предстоятеля нової автокефальної Церкви у Київському патріархаті поки не ухвалено.




коментарів: 3
    • Що, кремлебот, як тільки осмілились стати наперекір москві, так зразу Константинополь став Стамбулом, а Вселенський патріарх турком?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок