<

На Волині підприємців закликають встановлювати касові апарати, бо будуть штрафувати

01:17 | 20.09.2023 / Новини / /
Перегляди
3650
/ 1 коментар

Волинських підприємців закликають встановлювати засоби РРО/ПРРО, адже з першого жовтня, якщо касового апарату не буде, то таких бізнесменів штрафуватимуть.

Про це розповіли представники Державної податкової служби у Волинській області, – передає Конкурент.

Що з 1 жовтня змінюється для підприємців?

Реєструвати касовий апарат має кожен платник податку 2, 3, та 4 групи, які реалізують товари чи надають послуги. З 1 січня платники податку 2 та 3 групи мали використовувати РРО у своїй діяльності, але через війну основну частину підприємців звільнили від штрафних санкцій за порушення у сфері використання касових апаратів. Проте таке послаблення діятиме лише до 1 жовтня 2023 року.

Зауважимо, що таке послаблення не стосувалось підприємців 2 та 3 групи, якщо вони реалізовували складно-побутові товари (побутова техніка, – ред.), ювелірні вироби та медичних препаратів чи товарів. Крім того, ФОП, який продає підакцизні товари, теж не звільнявся від обов’язку встановлювати касовий апарат.

З 1 серпня 2023 року закон №3219 набрав чинності й вже з 1 жовтня поновлює необхідність використання реєстраторів розрахункових операцій незалежно від групи товарів та послуг, які реалізує підприємець. Якщо ж він не використовуватиме касовий апарат – будуть штрафи.

Які штрафи може отримати підприємець?

Для платників єдиного податку 2 та 3 групи, які реалізують товари чи послуги за готівку та не продають підакцизні товари, складно-побутові товари чи медичні товари, то для таких підприємців штраф становитиме 25% від вартості проданого товару за перше порушення та 50% вартості за усі наступні операції.

Якщо підприємець продає складно-побутові товари (техніка та усі товари, які мають гарантійний ремонт, – ред.), ювелірні вироби, медичні препарати чи підакцизні товари, тоді за перше порушення його оштрафують на 100% вартості товарів, проданих з порушенням, та на 150% за повторне порушення.

Кому не треба встановлювати касовий апарат?

Як повідомив Роман Денисюк, начальник відділу фактичних перевірок ДПС у Волинській області, що на сьогодні лише одна категорія платників податків звільняється від обов’язкової реєстрації касового апарата і може здійснювати операції без фіскалізації. До такої категорії належать платники податку першої групи.

«Станом на сьогодні таких платників на території Волині є 6 595. Це ті, хто реалізує товари з торгових лотків на території стаціонарних ринків або ж ті, хто надає побутові послуги в селах. До таких належать платники, які не користуються працею найманих осіб і їхній дохід протягом року не перевищує 167 мінімальних зарплат (трохи більше як 1 мільйон 118 тисяч гривень, – ред.)», – зазначає пан Роман.

Роман Денисюк

Проте, за словами фахівця, податківці стикаються з тим, що підприємці, які здійснюють діяльність, перебуваючи на обліку як платник єдиного податку першої групи, працюють не на зареєстрованих ринках, а в інших невстановлених місцях. Це є порушенням закону. На таких підприємців теж чекають штрафи – 25% від вартості проданого товару за перше порушення та 50% вартості усіх наступних операцій.

Як вплинуть касові апарати на бюджет?

На думку Романа Денисюка, це не тільки збільшить надходження коштів від сплати податків, а й допоможе вивести економіку з тіні.

«За вісім місяців 2023 року Головне управління ДПС у Волинській області забезпечило 10,7 мільярда гривень надходжень до бюджету. 6,2 мільярда надійшло до бюджету від сплати ЄСВ. Разом це 16,9 мільярда надійшло до бюджету. Якщо порівнювати це з 2021 років, то ця сума зросла 30-40%», – розповідає Роман.

Встановлення ж касових апаратів дозволить збільшити надходження до бюджету, адже тоді підприємець не зможе уникнути сплати податків.

Як підприємцю отримати касовий апарат (РРО/ПРРО)?

Безкоштовно від ДПС України можна отримати програмний реєстратор розрахункових операцій. На думку Валерія Сургента, начальника територіального відділу податкових сервісів, програмний РРО є набагато зручнішим, ніж класичний реєстратор.

«Класичний реєстратор має пройти певні процедури, внестись у держреєстр, мати програмне забезпечення і за нього щомісяця треба платити. Це також впливає на бізнес. Програмний РРО від ДПС – безкоштовний та мобільніший», – пояснює голова відділу.

Аби отримати програмний реєстратор від податкової служби, необхідно пройти 5 простих кроків:

  1. Отримати електронний цифровий підпис. Це можна зробити безпосередньо у податковій;
  2. За допомогою електронного підпису потрібно зайти у свій електронний кабінет на сайті ДПС України. Там можна подавати звітність, переглядати особисті дані й інше;
  3. Далі ви маєте зареєструвати свою господарську одиницю (магазин, кафе тощо). Для цього треба заповнити заяву та отримати квитанцію про прийняття. Після цього ви маєте заповнити заяву про реєстрацію ПРРО;
  4. Наступний етап – надання дозволу. Це робиться для того, аби інші суб’єкти могли заходити у програму, наприклад, наймані працівники;
  5. Останнє – це завантаження програми на зручний для вас пристрій на базі IOS, Android чи Windows.

Коли ж програма встановлена, ви можете офіційно та законно проводити усі розрахункові операції. Єдиний нюанс – пристрій має бути постійно підключений до мережі інтернет. Робота з таким ПРРО не відрізняється від роботи з класичним РРО: відкриття зміни, проведення операцій та закриття зміни




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота