<

«Розвиток бізнесу=розвиток громад»: відбувся масштабний форум підприємців Нововолинської та Володимирської ТГ

19:21 | 10.06.2023 / Володимир, Нововолинськ / , , /
Перегляди
1605
/ Коментарі відсутні

9-го червня у ресторані «Грін» відбувся потужний бізнес-форум «Розвиток бізнесу=розвиток громад», який організувала «Агенція регіонального розвитку Прибужжя» спільно з Володимирськими та міськими радами в рамках програми міжнародної співпраці EU4Business.

Бізнес-форум зібрав під одним дахом понад 80 представників бізнесу, зокрема підприємців та людей, які тільки збираються відкривати свою справу, а також представників органів місцевого самоврядування з Нововолинська і Володимира та громадських організацій.

Програма форуму була наповнена виступами провідних експертів, панельними дискусіями та спільною генерацією ідей під час нетворкінгу щодо розвитку бізнесу в громадах. Базовими темами для обговорення стали такі актуальні питання, як розвиток бізнесу в умовах війни, взаємодія влади й бізнесу та можливість виходу українських підприємств на європейський ринок.

Як розповів Нововолинський міський голова Борис Карпус, надзвичайно важливо, що на форум приїхали представники центральної та місцевої влади й представники бізнесу.

«Підприємства в період невизначеності отримали певні сигнали, особливо від центральної влади, щодо напрямків і питань, над якими необхідно працювати», – сказав він.

Мер додав, що місто Нововолинськ відкрите до співпраці: «Працюємо з інвесторами в плані виділення земельних ділянок та розміщених на аукціонах. Допомагаємо в межах нашої компетенції з мережами та з пошуком ресурсів, безповоротних чи поворотних. Це важливо в наш час! Також створюємо інституції, які надалі вже безпосередньо будуть перебувати в діалозі та допомагати бізнесу, мікробізнесу й малому бізнесу розвиватися та реалізовувати свої ідеї самозайнятих осіб через Центр підтримки малого і середнього підприємництва».

Водночас міський голова Володимира Ігор Пальонка впевнений даний форум є надзвичайно важливим для розвитку та підтримки місцевого бізнесу і залучення нових інвестицій. Він додав, що в результаті довгих дискусій та обговорень у Володимирській громаді прийняли рішення знизити ставку податку на нерухоме майно, вона є найнижчою в області, та зменшили єдиний податок підприємців ІІ групи з 20 до 15%.

Він додав, що місцеве самоврядування намагається допомогти підприємцям, які, спочатку через ковід, нині через війни опинилися у скрутній ситуації. Відтак громада виділила близько 3 млн грн на відшкодовування вартості генераторів для бізнесу.

“Спочатку були прописані одні категорії підприємців, потім з’явилися інші, ми внесли зміни і пішли їм назустріч, щоб підтримати бізнес, який створює робочі місця, але опинився в таких реаліях”, – зазначив мер.

Також в громаді є відділ, який, серед іншого, розповідає підприємцям про державні програми для підтримки бізнесу. В більшості це стосується аграрних господарств. Крім того, щомісяця проводяться зустрічі з підприємцями, щоб почути про їхні проблеми.

Водночас Олександр Бондаренко, спікер форуму та керівник “Бюро інвестиційних програм”, підкреслив, що бізнес-форум – це майданчик для побудови якісної та плідної співпраці між владою та підприємцями.

Крім того, експерт  наголосив на особливій функції такого партнерства.

«Українським виробникам для розвитку під час війни потрібні економічні стимули. Громади, міста, області мають стати осередком для цього розвитку у форматі державно-приватних партнерств. Ми наразі займаємося стимулюванням  експорту в межах наших індустріальних парків «NOVO» на Волині в 20 хвилинах від кордону з Польщею, це буде саме у форматі державно-приватного партнерства», – вважає  Олександр Бондаренко.

До його виступу приєднався керуючий волинською філією “Укрексімбанку” Олександр Буць, після чого між банком та керуючою компанією “Бюро інвестиційних програм” було підписано договір про партнерства, що дасть змогу страхувати будівництво нових заводів “Novo” в індустріальних парках Нововолинська та Володимира.

Також про взаємодію влади з бізнесом говорив Тарас Хавунка – учасник форуму, голова правління ГО «Аналітично-адвокаційний центр «Львівський регуляторний хаб».

«Взаємодія влади й бізнесу – це дуже актуальне питання. Спільна робота над покращенням бізнес-клімату має стати одним з основних пріоритетів», – вважає експерт.

Серед інших запрошених гостей були: Андрій Бокоч – помічник народного депутата Ігоря Гузя та депутат Волиснької обласної ради; Богдан Бадзюнь – підприємець, власник БОШ Авто Cервісу “Формула”; Тарас Хавунка – голова правління ГО “Аналітично-адвокаційний центр “Львівський регуляторний хаб”; Марина Єлева – директорка Фермерського господарства “Дари Волині”; Ксавьє Пако – інвестор; Юлія Муленко – співзасновниця кавʼярні “МІКА”; Анастасія Нагірняк –підприємиця, власниця клініки “Wellness Path”;  Андрій Тараненко – підприємець; Елла Яцута – грантрайтер Consulting Center; Олександр Бондаренко – директор і засновник Бюро інвестиційних програм та ін.

Загалом бізнес-форум став майданчиком для обміну досвідом, а також поштовхом для розвитку малого та середнього бізнесу двох громад. У ході заходу вдалося дійти розуміння ключів плідної співпраці бізнесу та влади, а також перспектив розвитку підприємства у воєнний час, що призведе до сталого економічного зростання України, й зокрема громад Волині.

***

Бізнес-форум проводився з метою підвищення підприємницького потенціалу мешканців Володимир-Волинської та Нововолинської територіальних громад в межах програми міжнародної співпраці«EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ Ukraine) GmbH».

Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.

Локальним партнером з виконання програми є Агенція регіонального розвитку Прибужжя у співпраці з Володимирська міська рада та Нововолинська міська рада.

EU4Business – ініціатива Європейського Союзу, яка допомагає малим і середнім підприємствам у країнах Східного партнерства. Детальніше: www.eu4business.org.ua

Зміст публікації є виключною відповідальністю Агенції регіонального розвитку Прибужжя і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота