<

У Любомлі нищать родинний дім оскароносної акторки Наталії Ужвій

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:31 | 22.05.2015 / Любомль /
Перегляди
5
/ коментарів 8

На Волині у містечку Любомль нищать родинний дім акторки Наталії Ужвій, яка здобула перший в радянському кіно «Оскар». Після смерті акторки 30 років тому, обійстям опікувались її родичі. Місцеві жителі сподівалися, що там мали б облаштувати музей. Та місто викупити хатину не спромоглося, а новий господар почав її розбирати.

Про це йдеться у сюжеті перших західноукраїнських новин «Огляд дня» (щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK).

Виконавиця оскароносної ролі партизанки Олени у фільмі «Райдуга» Наталія Ужвій на своїх виставах збирала аншлаги. Вона товаришувала з режисером Курбасом, вийшла заміж за поета Семенка, потім розстріляного як ворога народу. Пережила цькування влади і втрату сина. Та попри все, нею захоплювалось і керівництво СРСР, і президент Рузвельт.

А народилася прима у містечку Любомлі, що на Волині. Але нині від родинної садиби акторки лишилась майже руїна. Директор краєзнавчого музею двадцять років просив владу викупити хатину, та жодної реакції так і не було.

«Цей будинок – пам’ятка історії. Він має охоронний номер, охоронну зону і приватизації не підлягає. Його можна було продати лише державі», – обурюється директор Любомльського краєзнавчого музею Олександр Остапюк.

І продаж спадкоємиця садиби, родичка акторки, мала би погодити з Управлінням охорони культурної спадщини. Водночас там про це – ні сном ні духом, а пам’ятку, кажуть сусіди, новий господар почав тишком розбирати.

У свою чергу, і новий власник, і міський голова в один голос запевняють: не підозрювали, що старий трухлявий дім – історична пам’ятка.

«Ця будівля була приватною власністю. Тож відповідно, власник майна має право розпоряджатися нею на власний розсуд», – переконує міський голова Любомля Роман Ющук.

Однак він таки звернувся до власника з клопотанням припинити руйнувати хатину. Тим паче, що документи про свій охоронний статус, хоч і місцевого значення, пам’ятка дійсно має. Їх свого часу розробили у Львові.

«Пам’ятка історії місцевого значення також є в переліку. Власник чи громада повинні її утримувати. Руйнування пам’ятки тягне за собою відповідальність», – наголошує начальник управління культури Волинської ОДА Валерій Дмитрук.

Тим часом ситуацією зацікавились місцеві прокурори. Днями вони взялись розслідувати, хто ж відповість за руйнування історичної цінності.




коментарів: 8
  1. Нова міська влада ще нічого не зробивши для міста, вже з задоволенням почала руйнувати його культурну спадщину…

  2. Друзі, будинок вже знищений повністю. Наше місто знову зганьбилось на всю Україну((((( Привіт місцевим можновладцям.

    • Згідний,…такої ганьдьби на весь світ, мабуть ні одна попередня влада міста не зробила. Повна ганьдьба і відставка таким…

  3. Інформацію, шановні журналісти, треба перевіряти і викладати тексти грамотно, що стосується і авторів цього видання, це ж ваш авторитет і “обличчя Бугу”, якщо хочете. Отож, Наталія Ужвій, ні фільм “Райдуга” на “Оскар” навіть не подавались, а за роль партизанки Олени Костюк народна артистка СРСР отримала Державну премію СРСР.

    • Шановна любомльчанка, а роскажіть нам, що ви зробили для міста, що маєте право благословляти руйнування дому пов’язаного з людиною яка є гордіст’ю Любомля, а якщо ви вже і повчаєте журналістів в неграмтноиу викладанні матеріалів,то ви по любому висока пташка із місцевої влади…Може благословіть і руйнування Фосії, палацу Браницьких, Георгієвської церкви та іншого нашого історичного культурного надбання…
      …А може повернемо Леніна туди, де він і стояв при Сов’єтах,-зараз монумент матері та дитині в центрі міста…

  4. Інформацію, шановні журналісти, треба перевіряти і викладати тексти грамотно, що стосується і авторів цього видання, це ж ваш авторитет і “обличчя Бугу”, якщо хочете. Отож, Наталія Ужвій, ні фільм “Райдуга” на “Оскар” навіть не подавались, а за роль партизанки Олени Костюк народна артистка СРСР отримала Державну премію СРСР.Не Любомиль, а ЛЮБОМЛЬ, отже ЛЮБОМЛЯ. Дружіть з граматикою української мови!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок