<

Легалізація медичного канабісу в Україні: профільний комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:43 | 1.07.2021 / Новини / /
Перегляди
100
/ Коментарі відсутні

Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування підтримав законопроєкт №5596 щодо легалізації медичного канабісу в Україні. Його хочуть встигнути розглянути в парламенті до літньої перерви.

Таке рішення ухвалили на засіданні комітету в середу, 30-го червня, – передає Громадське.

Співавторка законопроєкту, народна депутатка від «Голосу» Ольга Стефанішина під час представлення документа пояснювала, що він дозволяє «обмежений і прозорий обіг канабісу в медичних та наукових цілях».

Для контролю обігу автори законопроєкту пропонують створити електронний реєстр, в якому реєструватимуться всі операції. Відповідальним за обіг канабісу в Україні, згідно з законопроєктом, буде Кабінет міністрів.

Народний депутат від «Слуги Народу» Андрій Холодов запропонував альтернативний законопроєкт №5596-1. Головні відмінності стосувалися категоризації коноплі (основний законопроєкт пропонував це робити за вмістом ТГК, а альтернативний — за метою застосування) та повноважень органів влади різних рівнів щодо вирощування канабісу.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко оголосив, що МОЗ підтримує основний законопроєкт із незначними правками. А представник міністерства внутрішніх справ Олександр Сальніков заявив, що МВС має багато зауважень, які передадуть комітету в письмовому вигляді.

Зрештою на підтримку законопроєкту висловилися 11 членів комітету Ради, ще троє утрималися. Ольга Стефанішина подякувала колегам за підтримку.

«Цей законопроєкт — про ліки для двох мільйонів хворих, серед яких майже 20 тисяч діток із важкою епілепсією, онкохворі, паліативні хворі, пацієнти з розсіяним склерозом та інші», — зазначила вона у фейсбуці.

У квітні 2021 року Кабінет міністрів схвалив постанову, за якою кілька речовин на основі канабісу прибрали зі списку заборонених для обігу в Україні. Ліки на основі цих речовин використовують для полегшення побічних реакцій після хімієтерапії.

Тоді Тарас Ратушний, експерт із наркополітики, співорганізатор Маршу свободи за легалізацію медичного канабісу та громадський діяч, розповів нам, що рішення уряду насправді допоможе дуже малій кількості хворих, які потребують ліків на основі канабісу.

Довідково: марихуана, або канабіс, — це психоактивний засіб, що видобувають із рослин коноплі. Розрізняють дві його основні активні речовини — канабідіол (КБД) та тетрагідроканабінол (ТГК). Саме від їхнього співвідношення залежить, які властивості має той чи інший вид канабісу.

ТГК стимулює нервову діяльність і може викликати психоактивні побічні ефекти чи так зване відчуття «кайфу». КБД ж навпаки має заспокійливі властивості. Саме канабіс із високим вмістом КБД і низьким вмістом ТГК використовують у медичних цілях: він не викликає «дивних відчуттів» і звикання, а натомість розслабляє м’язи, полегшує біль та допомагає заснути.

Ліки на основі канабісу та його похідних використовують для лікування пацієнтів із хворобами Альцгеймера та Паркінсона, ВІЛ/СНІД, раковими захворюваннями, хронічним болем, синдромом подразненого кишківника, множинним склерозом, а також епілепсією.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Травня, Понеділок
19 Травня, Неділя