<

«Капсули для самогубців» планують продавати у Швейцарії

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:38 | 13.12.2021 / Новини / , /
Перегляди
1069
/ коментарі 3

Капсула для добровільної евтаназії компанії Sarco пройшла юридичну експертизу в Швейцарії. Розробники кажуть, що її можна буде використовувати в країні вже наступного року.

Sarco залучила швейцарського експерта з правових питань, який виявив, що технологія не порушує жодних законів країни, повідомляє BBC Україна.

Але інші юристи мають сумніви щодо його висновків. А некомерційна організація з надання супроводу під час евтаназії Dignitas заявила, що навряд чи капсула отримає “широке визнання”.

Нині у Швейцарії дозволено суїцид із лікарською допомогою. За 2020-ий рік такою можливістю скористалися близько 1,3 тис. людей.

Сьогодні в Швейцарії можна вчинити “самовбивство” лише за допомогою лікаря, який виписує препарати для припинення життєзабезпечення.

Капсула для евтаназії працює за іншим принципом. Апарат, що зовні нагадує пластикову труну, надрукований на 3D-принтері й функціонує за рахунок наповнення внутрішнього простору азотом.

Передбачається, що людина, яка вирішила добровільно піти з життя, самостійно запускатиме механізм подання газу. Смерть настає внаслідок нестачі кисню і вуглекислого газу. Весь процес триває приблизно 10 хвилин.

Sarco попросила Даніеля Гуерліманна, юриста і доцента Університету Санкт-Галлена, з’ясувати, чи не порушує використання капсули для евтаназії законодавство Швейцарії.

Він дійшов висновку, що капсула “не є медичним пристроєм”, тому на неї не поширюється місцевий закон про терапевтичні продукти. На його думку, дія пристрою не порушує норми використання азоту, зброї чи безпеки продукції.

Однак з ним не погоджується Керстін Ноель Вкінгер, лікарка, юристка і професорка Цюрихського університету.

“Медичні пристрої регулюються законодавством, оскільки вони мають бути безпечнішими за інші продукти.

Той факт, що продукт не є корисним для здоров’я, не означає, що на нього не поширюються додаткові вимоги безпеки”, – сказала вона швейцарській газеті Neue Zurcher Zeitung.

У Швейцарії є дві організації, що надають послуги з добровільного позбавлення життя – Exit і Dignitas. Процедуру здійснює спеціальний персонал у співпраці з лікарями.

“У світлі цієї усталеної, безпечної та професійної практики ми не можемо собі уявити, що технологізована капсула викличе інтерес чи отримає широке визнання у Швейцарії”, – сказав представник Dignitas.

Якщо апарат отримає дозвіл на використання у Швейцарії, його не продаватимуться звичайним способом.

Розробник капсули доктор Філіп Нітшке сказав, що планує дати можливість будь-якій людині завантажити дизайн і видрукувати його самостійно. Це буде безплатно.

Мета Нітшке – спростити процес вмирання, усунувши необхідність участі в ньому медичних працівників.

“Ми хочемо прибрати будь-які психіатричні перевірки і дозволити людині самій контролювати процес”, – сказав він в інтерв’ю Exit International, благодійній організації, що виступає за легалізацію добровільного суїциду, яку він заснував.

Раніше Нітшке критикували за футуристичний дизайн капсули та гламуризацію самогубства. На цей час розроблено два прототипи капсули Sarco, ще один конструюють у Нідерландах.




коментарів: 3
  1. Запустіть того пришелепкуватого нітшке пожити в Українській провінції рік-другий, шоб трохи усвідомив реальність.
    Бо, бачу, у своїй ситій Швейцарії в нього кукуха трошки “тогó”

  2. раз закон дозволяе, то треба розвинути цей бузінес – установити такі аппарати на вулицях, як були телефонні будки, бажаючи можуть скористатися, скажімо, за 10 долярів, неповнолітнім і пенсіонерам – знижка.
    Iпанатікі…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок