<

Гутірки першого дня на Бандерштаті-2021: про що йшла мова

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:35 | 6.08.2021 / Новини / , /
Перегляди
472
/ Коментарі відсутні

6-го серпня в рамках 15-го ювілейного фестивалю «Бандерштат» відбулися зустрічі з громадськими діячами, дітьми ветеранів УПА, телеведучими, журналістами, письменницями та співачками.

Гутірки проводили Дмитро Жмайло, виконавчий директор Українського центру безпеки та співпраці, співкоординатор ініціативи #ВимкниРосійське.

Також, Анжеліка Рудницька, телеведуча, співачка, науковець, письменниця, громадська діячка, волонтер, президент мистецької агенції «Територія А», діти ветеранів УПА та Аліна Понипаляк, історикиня, авторка першого історичного нонфікшена про Василя Кука та інші.

Валерій Чоботар (ветеран АТО, військовий психолог) та Владислав Кириченко (громадський діяч, меценат, засновник видавництва «Наш Формат») презентували проєкт «Військо Читає».

Анжеліка Рудницька розповіла, як популяризувати українську музику серед молоді:

“Потрібно показувати власний приклад, що українська музика нічим не гірша за російську, розповідати і говорити із підлітками про це. Я вважаю, конче необхідно зайнятись гуманітарною стратегією на державному рівні”.

На гутірці з Дмитром Жмайло обговорювали той факт, що кожен президент, який приходить до влади, наприкінці каденції приймає націоналістичні погляди, адже на це є запит суспільства.

Серед дітей ветеранів УПА виступали Ростислав Кушнірук, Сіма Кордунова та Василь Кушнір. Вони озвучили такі посили:

  • не можна міряти всіх росіян на одну мірку;
  • кожне молоде покоління повинне наново вивчати історію України, бо якщо знаємо своє коріння, то зміцнюємо національну силу для свого росту;
  • в першу чергу, потрібно бути людьми, в другу – пам’ятати, що ми українці, тут народилися і повинні бути завжди готовими захищати її від чужих.

Василь Кушнір також додав, що коли був дитиною, то не здогадувався, що виконує функції зв’язківця на війні. Він згадав, що один ветеран з Володимира знав про те, що його батько відправляв дітей попередити чи показати умовними знаками про небезпеку українцям під час війни.

На презентації проєкту “Військо читає”, який розпочався ще у 2014-му році, зазначили, що мають на меті таким чином зробити українське військо одним з найбільш ерудованих у світі.

Також організатори проєкту поділилися власним досвідом, який довели: книга це найкращий помічник для ветеранів війни з Росією, адже саме завдяки їй відновлюється емпатія, бажання жити та отримувати задоволення від власної діяльності. Зазначили, що близько 20 тисяч книг розвезли по військових частинах, підрозділах, військових вишах.

Гості фестивалю могли доєднатися до ініціативи, оплативши вартість однієї книги, яка піде військовим. Поділилися і досвідом друзів-військових, які воювали у Чечні: ті, певні, програли саме тому, що командири не читали книжок.

Завершили гутірки, виконавши гімн України.

Читайте також:

Бандерштат 2021: що відбувається в перший день ювілейного фестивалю

Під Луцьком стартував п’ятнадцятий «Бандерштат»




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя