<

13 день протестів у Білорусі: Тіхановська не буде балотуватися у президенти, незалежні ЗМІ блокують

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:48 | 23.08.2020 / Новини / , /
Перегляди
3
/ коментарі 2

У Білорусі вже тринадцять днів тривають антиурядові акції протесту через результати виборів президента країни.

Головна опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська, яка вже понад тиждень перебуває в Литві й досі комунікувала із зовнішнім світом через відеозвернення, дала першу з часів протестів пресконференцію. Тривала вона трохи більше 15 хвилин, – повідомляє Hromadske.

На ній Тіхановська заявила, що обов’язково повернеться додому, коли почуватиметься в безпеці; що сподівається на невтручання Росії та інших країн у ситуацію в Білорусі; і що «білоруси не зможуть забути та пробачити насильство влади».

Пізніше Тіхановська дала окреме інтерв’ю польському телеканалу «Белсат», де заявила, що більше не буде балотуватися у президенти Білорусі — якщо будуть звільнені всі політв’язні і влада таки погодиться на нові вибори, як того вимагає опозиція.

І ще: юрист Максим Знак — член Координаційної ради білоруської опозиції, створеної для мирного транзиту влади в Білорусі, — повідомив, що подав до Центрвиборчкому країни заяву Тіхановської про визнання президентських виборів недійсними.

Лукашенко і (знову) український слід

Поки ще чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко знову прокоментував протести проти себе. І вже не вперше згадав Україну. Раніше «братська» країна була однією з організаторок протестів проти Лукашенка. А тепер же лякалкою стали українські шахтарі.

«Що ви страйкуєте? Добре, страйкуєте — гаразд. Я команду директору: не треба за ними бігати. У нас у Солігорську 2 тисячі людей хочуть працювати на «Беларуськалии». Вони прийдуть. Не вони прийдуть — у всьому світі безробіття. Приїдуть з України шахтарі. Їх море — безробітних», — сказав Лукашенко працівникам підприємства, яке повністю припинило видавати руду.

На таке навіть зреагував голова профспілки шахтарів України Михайло Волинець: «Шахтарі — одна із найбільш солідарних каст у світі. Запевняю, що ніхто з українських шахтарів не збирається їхати до Білорусі, щоб виступити в якості штрейкбрехерів!».

Ну і ще: Лукашенко підтвердив, що після звільнення з державних телеканалів Білорусі працівників на їхні місця запросили російських. Адже, цитуючи поки ще чинного главу країни, «святе місце порожнім не буває».

Протести: за і проти влади

Тисячі людей сьогодні знову збиралися в різних білоруських містах. Були як противники, так і прихильники поки ще чинного президента Олександра Лукашенка. Та й мітингували вони по-різному.

Наймасовіша акція минула в Мінську. Там кілька тисяч людей вишикувалися в 13-кілометровий «ланцюг покаяння», який тягнувся від лісового масиву Куропати (де масове поховання жертв сталінських репресій) до СІЗО на вулиці Окрестіна — туди відправляли затриманих під час урядових протестів. І там же, за словами очевидців, їх жорстоко катували.

У провладних акцій — дещо відмінний флер. Центром Мінська проїхала автоколона, а о 19:00 розпочався «патріотичний флешмоб»: на першому каналі білоруського радіо крутили кілька годин поспіль пісню «Саня остается с нами».

Інтернет-цензура повертається

Надвечір 21 серпня білоруські ЗМІ та ресурси, непідконтрольні владі, почали повідомляти про блокування (знову). Видання TUT.BY склало повний перелік — вийшло понад 40 сайтів.

Заблокували ресурси відповідно до рішення Міністерства інформації країни. Чому саме — невідомо. Крім того, в Білорусі недоступні сервіси Protonmail і Psiphon, через які протестувальник раніше обходили блокування. Хоча б Telegram як тоді, так і зараз доступний без обмежень.

Білоруський офіс Viber повідомив про тимчасове закриття. Каже: під час протестів 9-13 серпня затримали двох його співробітників і батька ще одного.

«Можливо, якщо ситуація не покращиться, ми не будемо більше інвестувати в Білорусь. Таке може бути, бо ми не можемо інвестувати в країну, де люди живуть у страху. Це неможливо», — цитує заяву офісу «Еврорадио».

І трішки про інше

Під час акцій протесту про затриманих білоруські ЗМІ не повідомляли. Втім вони все ж були. Так, затримали (і потім знову відпустили) звукорежисера Влада Соколовського — того, який перед виборами ввімкнув під час офіційного заходу пісню «Перемен» російського гурту «Кино».

Один із учасників страйку на «Беларуськалии» Дмитро Куділевич, який із 20 серпня не виходив на зв’язок, повідомив, що його затримав КДБ. Але він відпросився в туалет і втік звідти через кватирку. І зараз начебто перебуває в Україні. Але це не точно.

Ще з Білорусі вирішили вислати ще двох журналістів — Юлію Вишневецьку й Андрія Кісєльова з російського бюро «Радіо Свобода». Їх депортували із забороною в’їзду на п’ять років.

А тим часом білоруське МВС повідомило, що порушило 46 кримінальних справ проти протестувальників через застосування насилля щодо силовиків. І вкотре нагадало, що акції протесту «були добре сплановані й не мали мирного характеру».




коментарів: 2
  1. Гоніть ту хвойду з Білорусі,а всіх інших активістів на п’ятнадцять суток на суспільні роботи для країни!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок