<

Блендер: історія появи та сучасні технології

10:36 | 30.04.2024 / Статті / /
Перегляди
91
/ Коментарі відсутні

Для багатьох людей блендер став незамінним кухонним приладом, який швидко подрібнює, змішує та перетворює на пюре потрібні інгредієнти. Але чи хтось замислювався, коли було вперше створено та використано цей добре знайомий кухонний девайс? 

Насправді, блендеру вже понад сто років. Перший прототип був створений американцем Стівеном Поплавські в далекому 1922 році. Призначенням технічної новинки було змішування газованої води із солодким вишневим сиропом. 

Тому й конструкція була відповідною: об’ємна чаша із пропелером, що обертається всередині. Функціональні можливості цього приладу були обмеженими, він дійсно міг тільки змішувати. 

Зростання популярності 

Винахід Поплавські першими оцінили американські бармени. Справа в тому, що в США у 20-хх роках 19 століття діяв сухий закон і продаж алкогольних напоїв вважався злочином. Тож винахідливі власники барів вирішили приховувати алкогольну складову в різноманітних коктейлях, які з допомогою першого блендеру можно було готувати швидко і просто. 

Технічна новинка швидко стала популярною серед барменів. А вже за кілька років блендери почали масово з’являтися на домашніх кухнях.

Модернізація та удосконалення 

У 1935 році до справи доєднався ще один американський винахідник — Фред Осіус. Він вирішив, що приладу не вистачає функціональних можливостей і почав роботу над удосконаленням конструкції. Саме він і зміг створити блендер, який добре відомий нам сьогодні. 

Побутовий прилад Осіуса вже виконував цілий ряд кулінарних завдань: 

  • змішування продуктів; 
  • шаткування овочів і фруктів; 
  • перетворення маси на пюре; 
  • подрібнення різних типів продуктів. 

Загалом, такі функції виконує і більшість сучасних моделей кухонного приладдя.

Наступний етап еволюції 

Подальша еволюція приладу відбулася вже в 1950 році. Тоді свої ідеї втілював швейцарський винахідник Роже Перінжаке. Швейцарець не тільки зміг якісно допрацювати функціональні можливості змішувача, але й запатентував свій винахід під назвою Bamix.

Ця назва є поєднанням двох французьких слів: 

  • battre — збивати; 
  • mixer — змішувати. 

Якщо повернутися до конструкції Bamix, то він являв собою металевий стрижень зі спеціальною частиною для руки і пропелерним ножем на кінці.

Уже в 1955 році Перінжаке презентував свій Bamix на всесвітній виставці в Ганновері. І саме так світ дізнався про прилад, який сьогодні ми називаємо занурювальний або ручний блендер. 

Одночасно відбулося відокремлення функціонального призначення двох схожих за принципом дії кухонних приладів: блендера та міксера. Перший, завдяки загостреним робочим ножам, що обертаються на дуже високій швидкості, використовується для подрібнення, перетворення на однорідну масу. А міксер із лопатями, що не мають ріжучих граней та обертаються більш повільно, призначений для змішування рідких компонентів, збивання та утворення піни.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *