<
Андрій Гнатюк

Парки – це не просто зелені насадження!

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:37 | 11.09.2020 / Погляд / /
4
/ 1 коментар

Всі люди різні – від уподобань в музиці, політиці і аж до нюансів у світогляді. В цьому переконуюсь постійно. Особливо коли залізаю у соцмережі дискусії.

Чого тільки людям не вистачає до повного щастя… Переважно говорять про асфальт. Асфальт – це основа основ, це альфа-омега, це сенс і принцип. Беззаперечно, гарні дороги треба. Навіть дуже треба!

Як нормальна людина, теж хочу, аби малеча літала на велосипедах по рівних шляхах, аби жінка могла носити взуття на підборах і не боялась їх пошкодити об ямки, аби не доводилось вимивати авто та взуття після дощу. Проте – не асфальтами та ремонтами єдиними.

Парки – це не просто зелені насадження. Це щось набагато більше. У нашому місті є чудовий Слов’янський парк, що став гарною локацією. Він зустрічає нас гостинно. Людина, яка жде на автобус, може там прогулятись.

А от для того, аби пізнати княже місто ліпше, зайти далі – є ще одна чудова атракція, ім’я якій Риловиця.

Приємно чути, як реагують жителі того ж самого Нововолинська – адже у них такого дива нема, їх парк давно бажає виглядати краще. Та мова не про це.

Що таке парк, які його функціональні особливості? По-перше, екологія!

Всі ми вчили в школі всякі біології і природознавства, де точно чули слово фотосинтез. Це чистка повітря. У загазованих кам’яних джунглях без зелених зон неможливо. Інакше задихнемось. В ідеалі такі оази мають бути у кожному мікрорайоні міста – і у військовому містечку, і на цукровому, і на Устилузькій…

По-друге, наші діти вчаться пізнавати світ природи. Ті, хто не може виїздити на природу, не має дідусів-бабусь, викинув з життя такий феномен як присадибна ділянка не має як показати маляті красу навколишнього світу.

У парку ж можна натрапити на гарні рослини, цікаві дерева, почути трелі пташині, а як пощастить – то натрапити і на білочку чи їжачка. Для цього не треба їхати в ліс!

По-третє, це соціальна активність! Це спорт! У парку можна побігати, займатись йогою, підтягуватись на турніках. То набагато комфортніше, аніж у дворі. Тим більше, ніхто поряд не газує автівкою, не викидає сміття.

По-четверте, однозначно мають бути локації для вигулу домашніх улюбленців. Без цього ніяк. Але – локації. поважаємо братів наших чотирилапих, але не забуваємо, що парк і для людей.

По-п’яте, це можливість спілкуватись. З окремими людьми я би ніколи не зустрівся наживо, якби не Риловиця. Вийшов гуляти зі своїми домашніми, а тут на сусідній лаві сидять люди, з якими перетинався лише у соцмережі! Живемо ніби неподалік, а не перетнутись. А тут – налагодження соціальних контактів. Це – великий плюс.

І – зрештою, парк важлива локація для туристичного Володимира-Волинського. Вірю, що незабаром наше княже місто стане кращим, цікавішим, прогресивнішим, а ще – чистішим і зеленішим.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...