<
Марина Токар

День захисників і захисниць у школах: чи вітати дітей?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:05 | 13.10.2021 / Погляд / , /
309
/ коментарі 2

Діти не мають стосунку до свята 14-го жовтня як безпосередні учасники. Саме тому в День захисників і захисниць доречно вітати лише тих, хто причетний до захисту України.

Чому подарунки до “гендерних” свят десуб’єктивують учнів?

Отже, хлопців у багатьох школах досі вітають як майбутніх захисників, а для дівчат є дзеркальне свято — 8-ме березня. Від самого початку ця дата була про боротьбу всіх трудящих жінок за рівні права з чоловіками та за емансипацію. З точки зору психоаналізу, це був як пошук визнання.

Наразі сенс свята 8-го березня втрачено. Важливе слово “трудящі” взагалі зникло із сутнісного ядра розуміння дати. І якщо вітати в школах дівчат як майбутніх жінок, то чому б не вітати їх і з Днем матері як майбутніх матусь? Моя особиста думка: не варто вітати дівчат лише через приналежність до своєї статі.

До того ж у нас вітають наче з якимось певним очікуванням: що дівчина зросте “емансипованою особистістю”, а хлопець — “достойним захисником Вітчизни”. І в очікуванні якогось абсолютно невизначеного та непрогнозованого майбутнього дітям ще й дарують подарунки.

Біда в тому, що презенти до “гендерних” свят теж вельми негативно впливають на розвиток юної особистості. Вони масифіковані: однакові конструктори, іграшки, набори, кілька тюльпанів. Але кожна дитина має власну індивідуальність! Однакові подарунки призводять лише до десуб’єктивації дівчат і хлопців.

Чим це загрожує? Людина перестає відчувати особистісність. Виникає потреба бути, як всі, виглядати, як усі, володіти благами, які є в усіх. Хто ці міфічні «всі» — люди часто й не замислюються. А от прагнення до уніфікації вкорінюється в свідомості на все життя. І це невимовно сумно.

Можливо, ви помічали, що зараз світ переживає розквіт нарцисизму? Це теж один із проявів тривалої десуб’єктивації особистості. І тільки кількість лайків під фото дає людям усвідомлення, чи вони — “достойні”, “помітні”.

Людині важливіша думка спільноти про неї, аніж власне бачення себе. Люди мріють наблизитися до міфічного ідеалу, поступаючись індивідуальністю. Ось це і є довгостроковим наслідком десуб’єктивації.

Чи справді душа бажає свята? Запитайте дитину

Шановні батьки, а тепер хочу звернутися до вас. Перш ніж домовлятися про збір коштів на подарунки для дітей на 14-те жовтня та 8-ме березня, будь ласка, запитайте у синів і дочок, чи їм це відгукується? Послухайте, поговоріть з ними. Які в них побажання? Можливо, вони хочуть замість сюрпризів та солодкого столу витратити кошти на купівлю корму для тварин-безхатьків у зоопритулках? Почуйте бажання юних особистостей.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 2
  1. Мapинко, хто ти по пpoфесії?
    Бо оте, шо пан вище у кoментapі написав, нaзивається “мapазм”.
    Шоб ти знaла, мoже пpигoдиться…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...