<

Знання передав дід: як костоправ з Любешівщини ставить на ноги недужих та рятує хворих бійців

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:03 | 14.11.2022 / Новини / /
Перегляди
640
/ Коментарі відсутні

У волинському селі Бірки на Любешівщині досі згадують свого лікаря, костоправа Івана Довгуна, який помер шість років тому. Він прийняв 600 пологів, ставив на ноги неходячих, лікував хвороби хребта, грижі, підорву, головний біль, курців.

Свої медичні знання, навички з мануальної терапії та досвід з травництва Іван Довгун передав внукові Івану Сергійчуку. Тепер і він – знаний на Волині костоправ,- пише газета “Вісник“.

Іван приймає хворих з усієї України у Луцьку, а також у Бірках, адже дідусь заповідав: “Живи для людей, щоб моя хата не зачинялася”.

До Івана Довгуна зверталися з усього Союзу, а останнього пацієнта лікував за день до своєї смерті. Після закінчення медучилища працював фельдшером у рідних Бірках, де у шістдесятих приймав пологи навіть при гасовій лампі. Ще молодим від місцевої знахарки, яка врятувала його, навчився піднімати внутрішні органи. А ще вмів знімати головний біль на відстані і зцілював курців навіть по телефону. За його підрахунками, врятував сім тисяч курців. І більшість з них – жінки.

А от від алкоголізму Іван Довгун не лікував, бо людина сама має усвідомити свою біду. Проте одного разу від пияцтва врятував жінку – пошкодував її трьох малих діток. Та найчастіше до нього зверталися з хворобами хребта, з міжхребцевими грижами.

“Люди мають хворий хребет, бо мало рухаються, надто важко працюють, сплять на незручних ліжках, не роблять ранкової зарядки, неправильно харчуються. Жінки нездужають, бо їм бракує повноцінного статевого життя, коли чоловіки на заробітках, – звідси хворі кістки, хребет, ожиріння. А щоб чоловіки не мали «делікатних» проблем, раджу додавати у кожну страву пастернак”, – казав костоправ.

Своїм секретам Іван Довгун навчив внука Івана, який закінчив факультет медичної реабілітації. Найчастіше до Івана Сергійчука звертаються хворі зі спинними проблемами: грижами, сколіозами, протрузіями диска, радикулітами, остеохондрозами, а також “розблоковує” міжхребцеві грижі, знімає запалення сідничного нерва.

До костоправа хворих часто направляють лікарі, зокрема, хірурги, адже від діда перейняв різні методи народної медицини, які ефективні при багатьох хворобах. Особливо при підорві. Її у народі ще називають підвереда, надсада, коли щось важке піднімеш. Це насправді опущення внутрішніх органів. Тоді людина відчуває здуття живота, дискомфорт черевної порожнини, біль, нудоту, загальну слабкість.

Іван Сергійчук каже, що з десяток його пацієнток після мануальної терапії живота нарешті завагітніли. Ця хвороба нерідко буває і у дітей, бо вони, надриваючись, тягають одне одного.

“Якось до мене приїхала багатодітна сім’я, я вправляв дітям шлунки. Бачу, у коридорі сидить чоловік, якого щойно лікував. Він попросив дозволу подивитися мою методику. Виявилося, що це відомий луцький хірург. Потім він направляв до мене своїх хворих” – каже Іван Сергійчук.

Від діда онук також знає, як боротися з “весняною хандрою”, тобто вегето-судинною дистонією, коли турбує головний біль, запаморочення, стрибки тиску, нервові зриви, пришвидшене серцебиття. Цю хворобу, від якої страждають переважно жінки, вміє “знімати” навіть по телефону, як навчив дід Довгун.

Тепер чи не щодня до луцького костоправа звертаються хворі бійці, які повертаються з фронту. Адже там тяжко трудяться, копаючи окопи, носять важку зброю, тому нерідко надриваються чи травмують ноги та руки. Хлопці сплять на сирій землі, у холодних бліндажах – от і “стріляють” застуджені спини.

“Кому знімаю головний біль, кому вправляю міжхребцеві диски. Зараз одному бійцю з волинського села лікую пошкоджені нерви на руці. Часто солдати консультуються по телефону, дзвонять навіть з “передка”. Як можу, так допомагаю нашим воїнам”- розповідає Іван.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця