<

Якою Волинь бачив шотландський священик Ебенезер Гендерсон

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:46 | 25.04.2016 / Новини / /
Перегляди
9
/ Коментарі відсутні

Це шотландський священик Ебенезер Гендерсон. Він подорожував по Російській імперії і відвідав Луцьк у 1821 році.

Розповідь про свою подорож він умістив у видання Biblical Researches and Travels in Russia. У тексті автора розкривається релігійна ситуація в місті, а також є інші цікаві деталі, – пише Хроніки Любарта.

Блискавки зливалися майже в суцільне блимання, що дуже приголомшувало коней. Правда, пітьма була настільки глибокою, що у проміжках між блискавками не можна було розгледіти дороги. По десятій годині я досяг Луцька, де незабаром знайшов житло в будинку єврея. Менш ніж за чверть години дощ почав виливатися струмками, і безперервно тривав більшу частину ночі.

Місто населене, головним чином, рабанітами, які ставляться до караїмів з огидою і презирством. Домовласник, у якого я зупинився, був євреєм і ставав несамовитим від люті при згадці самої назви караїмів. У тих було тільки одне місце поклоніння*, тоді як рабаніти мали одну головну і чотири супутні синагоги. Головною релігією міста є римо-католицизм. Єпископ засідає у чудовому і величному палаці біля східного в’їзду в місто**. Тут був єзуїтський колегіум до вигнання єзуїтів з імперії***. Хоча в місті проживає лише три тисячі мешканців, у ньому є монастирі та церкви різних католицьких орденів – Бернардинів, Тринітаріїв, Капуцинів****, Боніфратрів, Кармелітів і Домініканців. Ці споруди разом із обширним і старим романтичним замком додають атмосферу величі місту, що слабо відповідає іншим аспектам міського життя.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця