<

[ОНОВЛЕНО] У громаді Володимира завершили процес перейменування вулиць: вулиця Стемковського на Заріччі, після довгих дискусій, стала Покровською

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:48 | 3.03.2023 / Володимир / , , /
Перегляди
520
/ Коментарі відсутні

У громаді Володимира завершився довготривалий процес перейменування вулиць в рамках дерусифікації та декомунізації. Змінили назву вулиці Стемковського в ТГ у селі Заріччя, яка викликала найбільше суперечок серед депутатів. Прийняття рішення переносили декілька разів.

Відповідне рішення прийняли 3-го березня на сесії Володимирської міської ради на 21 черговій сесії. Тепер вона матиме назву, яка символізує свято українських захисників, – Покровська.

Навколо цієї вулиці неодноразово виникали суперечки. Робоча група по перейменуванню вирішила змінити назву, мотивуючи це тим, що Антон Стемковський – дід нинішнього директора музею у Володимирі, колишній староста, який загинув у 1944 році від рук воїнів УПА. Робоча група дослідила, що він співпрацював з більшовиками та налажав до комуністичної партії. Однак самі мешканці відмовлялись перейменовувати вулицю і наполягали, щоб лишили стару назву до якої вони вже звикли. Тож через конфліктну ситуацію депутати декілька разів знімали питання з порядку денного попередніх сесій.

Мешканці Заріччя висловились проти перейменування вулиці Стемковського у селі

Проте цього разу обранці все ж вирішили розглянути дане питання. Зокрема, депутатка міської ради Тетяна Дьоміна наголосила на важливості зміни попереднього рішення.

«Я процитую слова кандидата історичних наук Віталія Скальського: “вулиця була названа іменем Антона Стемковського тільки тому, що ця назва добре лягала під комуністичну пропаганду. За тих декілька місяців, що він очолював сільраду він не зробив нічого, за що його можна було б вшановувати. Після Стемковського на посаді голови сільради Заріччя було багато десятків осіб, ім’я жодного з яких не вшановано вулиць, та й цього не варто”», – висловилася Дьоміна проти назви вулиці в ім’я члена комуністичної партії.

Тож цього разу депутати підтримали рішення про перейменування майже одноголосно. Тільки один з них утримався через те, що прізвище Стемковський однофамільне з прізвищем його зятя. Декілька присутніх не голосували.

ОНОВЛЕНО. Своєю чергою, директор володимирського історичного музею Володимир Стемковський зазначив БУГу, що його дід Антон Федорович Стемковський (Стемпковський) не був в Комуністичній партії України чи КПЗУ. Також він не співпрацював з більшовиками. Оскільки таких даних не знайшли у Волинському архіві.

“Вбили його озброєні особи котрі маскувалися під українських повстанців. Вулиця А. Стемковського не підпадає під Закон про декомунізацію…,та відповідно дерусифікацію тощо”, – вважає директор музею.

Нагадаємо, вкінці вересня минулого року у Володимирській громаді перейменували 46 вулиць. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця