<

Великого Кобзаря вшанували у Володимирі-Волинському

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:02 | 11.03.2020 / Володимир / , , , /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

10-го березня у культурно-мистецькому центрі Володимира-Волинського відбулась урочиста програма “З Кобзарем у серці”, приурочена 206-річниці від дня народження Тараса Шевченка.

Музичні твори, покладені на слова Шевченка, декламація його поезії – володимир-волинцям нагадали, який величезний і в прямому сенсі слова, вічний спадок лишив Тарас Україні. Адже його поезія актуальна й досі, через 2 століття.

Літературна спадщина Тараса Григоровича Шевченка – це 237 віршів та поем, із них 235 українською та 2 російською мовами, 9 повістей, написаних російською мовою (1852-1857), 2 драматургічні п’єси (уривок віршованої трагедії «Никита Гайдай» (1841) російською мовою та драма «Назар Стодоля» (1843), яка збереглася в частковому українському перекладі (усі діалоги перекладено українською мовою, а всі описи дій залишилися російською).

Мистецька спадщина українського генія налічує 835 творів, що дійшли до нашого часу в оригіналах і частково в гравюрах на металі й дереві російських та граверів з інших країн, а також у копіях, що їх виконали художники ще за життя Шевченка. Уявлення про мистецьку спадщину Шевченка доповнюють відомості про понад 278 втрачених і досі не знайдених робіт.

Змусили проникнутись шевченківським вічним словом, покладеним на музику, гостей концерту Олександр Дидич, Дарина Лащівська, Ліна Ткачук, Вікторія Шарко, Ольга Луцюк, Ольга Загорська, Оксана Трикуш та інші.

Виступали також такі міські вокальні колективи як ансамбль народної пісні “Розмай”, ансамбль “Водограй”, вихованці зразкової вокальної студії “Лодомир”, ансамбль студентів педколеджу, ансамбль бандуристів дитячої музичної школи.

До вшанування Кобзаря підготувались і вихованці міського центру позашкільної освіти, вихованці центру культури і дозвілля Зимнівської ОТГ, а також школярка з міста Устилуг.

Окрім цього, виставку видань Кобзаря експонували Володимир-Волинські дитяча та доросла бібліотеки, а тематичну – учні дитячої художньої школи.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця