<

У Володимирі представили Штаб захисту Волині

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:12 | 10.02.2022 / Володимир / , /
Перегляди
1580
/ коментарі 4

10-го лютого в агенції «Прибужжя» у Володимирі на пресконференції представили концепцію створення Штабу захисту Волині.

Пресконференція відбулася за участю народного депутата України Ігоря Гузя, голови Володимир-Волинського району Віктора Хиця, очільників Нововолинської громади та ТГ Володимира Бориса Карпуса та Ігоря Пальонки, а також заступника керівника Володимир-Волинського тербатальйону, що дислокується у Нововолинську, Олексія Труханова.

Як розповів народний депутат Ігор Гузь, сусідні держави на кордоні з України продовжують нарощувати свої сили під приводом навчань. І хоч наша влада запевняє, що нападу не буде, все ж ми повинні бути готові до різного розвитку подій. Саме тому, була ініційована зустріч з керівником територіальної оборони Волинської області Олескандром Скумбрієм, також уже призначена зустріч з керівником тероборони України з народними депутатами генералом Галушкіним.

У ЗСУ є свої плани, тому місцеве самоврядування долучається до розгортання територіальної оборони в області, наших міста і загалом у Володимир-Волинському районі. Саме тому балу вирішено створили громадську ініціативу Штаб захисту Волині.

Штаб захисту Волині – це координаційний штаб, який буде допомагати розгортанню територіальної оборони та добровольчих формувань територіальних громад, розгортанню територіального батальйону, який розміщений у Нововолинську.

Наш батальйон тероборони тільки створюється, він ще недоукомплектований, підшукуються і проводяться ремонти у приміщеннях, залучення добровольців.

“До нас сьогодні звертаються сотні людей, які хочуть пройти вишкіл першої медичної допомоги, пройти тактичні завдання, тактичні навчання. Проте ці добровольчі формування поки не можна офіційно створити, оскільки є юридичні проблеми на центральному рівні, не затвердженні певні накази, тощо”, – повідомив нардеп.

Коли ці люди вже в процесі навчання втягнуться, коли ефективно запрацюють добровольчі формування у громадах і тербатальйон ефективно запрацює тербатальйон, то ці люди зможуть долучаться до цих інституцій.

Від сьогодні штаб буде діяти для громадськості і вже є розроблена анкета для усіх бажаючих. Штаб працює уже з Володимиром, Устилугом, Овадним, Благодатним та Павлівкою.

На наступні вихідні уже планують зробити перший масштабний вишкіл усіх охочих на полігоні 14 бригади. У цьому допомагатиме навчальний центр тероборони Володимир-Волинської районної ради, також планують залучити представників з області. Думаю, що такі вишколи будуть щотижневі і до них залучатимуть усіх бажаючих.

“Запрошую усіх бажаючих подавати свої анкети. Таких курсів буде не один, спочатку проводитимуться навчання по медицині, формуватимуть групи, які працюватимуть щотижня. Наступним буде стрілецький курс, але це довга робота, бо люди, які не знайомі зі зброєю, за один раз нічого не зрозуміють. Також важлива тактика поведінки”, – додав Ігор Гузь.

Також проводиться робота із перевіркою бомбосховищі системи сповіщень та приведення їх до належного стану.

Читайте також: В якому стані знаходяться приміщення захисних споруд у Володимирі

До слова у Нововолинську та Володимирі облаштовують по одному сучасному тирі, що кожен охочий міг покращувати свою здатність у влучності стрільби.

Якщо підсумувати, то штаб захисту Волині – це ініціатива. Вона виникла у Володимир-Волинському районі, бо тут дислокується бригада, є всі можливості, полігон, фактично тисячі людей, які пройшли зону АТО, бойові дії. Штаб дає ініціативу для області, тут готові розробити певну інструкцію і бачення для інших ТГ, як це має працювати. Це громадська інституція, яка має допомогти сформуватися державним структурам теробороні та добровольчим формування ТГ на місцях, з іншого – залучити якомога більше добровольців та бажаючих й інформувати людей про те, що відбувається. Бо є елементарні питання, які треба роз’яснити людям. Можливо буде створена гарячого ліня для інформування мешканців.

Залежно від різних сценаріїв розвитку подій, вважає нардеп, треба продумати систему дій, щоб оптимально допомогти країні та людям.

Як розповів міський голова Володимира Ігор Пальонка, у Володимирі дислокуються дві військові частини і місто є центром військовим, яке, ймовірно, перебуває під особливим контролем наших ворогів, ому ми чітко розуміємо, що маємо подбати про те, щоб у разі агресії маємо захистити мирне населення і дати людям розуміння, що вони мають робити в цей небезпечний період.

“Розуміючи це ми відгукнулися на пропозицію нардепа і всі об’єднуємося, щоб дати відсіч агресії і забезпечити те, щоб люди розуміли, що їм необхідно робити”, – зазначив Пальонка.

Попередньо було проведено зустрічі з військовими і керівниками тероборони Волині, людьми, які розуміються у цьому напрямку і ми намітили ряд заходів, які необхідно впровадити. Зокрема, на найближчій сесії планується виділити близько сто тисяч гривень, щоб підтримати дані ініціативи та наше керівництво територіальної оборони.

Найближчим часом, коли уже будуть підписані нормативно-законодавчі акти, буде створене добровільне формування територіальної громади, яке буде орієнтоване на підтримку військових та тероборони.

Він додав, що на території Вищого професійного училища дійсно проводитиметься робота по ремонту тиру, який у майбутньому планують використовувати для підрозділів ДФТГ.

Також із бюджету міської громади планують виділити близько мільйона гривень на найближчій сесії на підтримку 14 бригади, ще 500 тисяч гривень для ЗРП, а також 50 тисяч гривень для прикордонного загону.

Це необхідно, тому що на території громади є стратегічна інфраструктура: водоканал, підприємство теплової енергетики, хлібзавод, нафтобаза, АЗС, школи, садочки. Вони мають першочергово забезпечуватися охороною підрозділами територіальної оборони.

Нововолинський міський голова повідомив, що вже протягом певного періоду часу їхня громада готується до оборони. Тісно співпрацює з територіальною обороною, яка дислокується на території Нововолинська, допомагає їм з ремонтом та з обладнанням.

“В нас є нормальний діалог, сподіваюся що держава теж долучиться, щоб умови функціонування і перебування тероборони в нашому районі були належними”, – зазначив очільник Нововолинська.

Виконавчий комітет Нововолинської міської ради уже пройшов вишкіл по наданню медичної допомоги, були на стрільбах.

“Відбулось засідання ініціативної групи, щодо добровольчого формування територіальної громади. Уже є люди, які готові стати кістяком і осердям ДФТГ у Нововолинську. М маємо взяти на себе відповідальність, не стояти осторонь зрозуміти, що якщо прийде “Момент Х”, хто і чим буде займатися”, – додав Карпус.

Своєю чергою голова Володимир-Волинського району Віктор Хиць нагадав, що з березня 2021 року діє навчальний центр на базі районної ради. У січні призначили нового директора навчального центру Ігоря Юхименка. Центром були розроблені рекомендації для кожного голови ОТГ, в тому числі, щоб в громадах були передбачені кошти з бюджету на створення та навчання ДФТГ.

За підтримки нардепа для центру закуповують 16 одиниць зброї, яку планують використовувати для навчань. Центр має допуск для роботи по всій Волинській області.

Також проводиться і патріотичне виховання серед дітей, зокрема у Нововолинську навчання пройшли близько 200 школярів, у Володимирі – 240.

Підрозділ Володимир-Волинського батальйону тероборони, який дислокується у Нововолинську, ще формується, у приміщенні тримає ремонт, про це повідомив заступник командира Олександр Труханов.

Наразі у батальйоні триває комплектування для служби в оперативному резерві. Тож усіх бажаючих запрошують бути активним та долучатися.

“Приходьте, проконсультуємо, розповімо. Це буде офіційна служба (три роки якої замінять рік у війську – ред.), будуть збори, будуть навчання, щоб люди розуміли що від них вимагають, як це має відбуватися”, – додав заступник комбата.

Також нардеп закликав долучатися і представників бізнес-структур.

“Ми знаємо, хто має ресурси, хто здійснює активну підприємницьку діяльність. Прошу знайти можливість і допомагати хто, як може. Хтось з ремонтом, хтось з паливом, з комп’ютерною технікою. Є багато викликів: бомбосховища, тири, озброєння. У територіальному батальйоні є сформовані потреби, тож за можливості – долучайтеся”, – закликав Ігор Гузь.

Усіх бажаючих, хто не служить у збройних силах, заохочують вступати до батальйону тероборони або ж у добровольчі формування на місці в громадах. Незабаром розмістять необхідні анкети. Варто зауважити, що кожен член добровольчого формування буде проходити спецперевірку: СБУ, поліція.




коментарів: 4
  1. нападе путін чи не нападе – а свое військо треба мати. На всяк випадок. Хто зна, як воно там буде. В кого армія, той і призидент…

    • Це ж скільки літ війни з акупантом повинно було пройти щоб врешті зрозуміти необхідність заснування штабу захисту!)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця