<

Староста Селецької громади Ольга Антонюк розповіла, як поєднує роботу в окрузі Зимнівської громади та керівництво ЦНАПом

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:46 | 29.01.2021 / Інтерв'ю, Володимир / /
Перегляди
81
/ Коментарі відсутні

В Ольги Антонюк, енергійної, жвавої, завжди сповненої творчого натхнення, майже 30-річний стаж роботи в органах місцевого самоврядування. 25 років працювала вона секретарем Селецької сільської ради, була правою рукою сільських голів: Івана Богуславця, Марії Музики та Анатолія Матвіюка. Останні 5 років успішно завідує Селецьким ЦНАПом. Як відомо, рішенням Зимнівської сільської ради із січня 2021 року очільники ЦНАПів одночасно мають повноваження і старост округів.

Селецький старостинський округ складається із трьох сіл: Сельця, Чесного Хреста та Марії-Волі. Ці села для Ольги Володимирівни рідні, а люди всі – знайомі і близькі. Спілкувалась із старостою Селецького округу Зимнівської громади Антоніна Булавіна для Міста Вечірнього.

– Ольго Володимирівно, чи щось змінилося у повноваженнях старост відповідно до рішення сільської ради?
– Надто істотних змін немає. Староста є посадовою особою, яка затверджується Зимнівською сільською радою на термін її повноважень. Порядок організації роботи старости визначається Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні». Староста в обов’язковому порядку є членом виконавчого комітету Зимнівської сільської ради. 

– Які головні повноваження старости? Напевно, вони стали дещо ширшими?
– Я б сказала, швидше об’ємнішими. Головне – це представлення інтересів сіл, які входять до старостинського округу. З цією метою староста має право брати участь у пленарних засіданнях сільської ради та постійних комісій. За сприяння старости готуються документи, які мешканці відповідного села подають до органів самоврядування. Не без  участі старост обговорюється місцевий бюджет. Слід сказати, що помітно зросли права старости щодо здійснення контролю. Так під контролем старости благоустрій села, використання об’єктів комунальної власності, діяльність навчальних закладів та медичних установ, які є на території старостинського округу. 

– А основні ваші обов’язки? В чому вони полягають?
– Насамперед дотримуватися Конституції України та інших законодавчих актів. У цьому плані як старости, так і інші представники органів місцевого самоврядування є, можна сказати, гарантами дотримання законодавства. Староста бере безпосередню участь у підготовці програмних документів громади, подає свої пропозиції. Найпопулярнішою формою роботи з людьми є збори жителів села. Саме староста ініціює ці збори і фактично стає їх організатором. Якщо збори проводяться без участі представників сільської ради, староста інформує керівництво ОТГ про прийняті на зборах рішення. Він же звітує перед громадою села про хід виконання рішення. Залишається в силі й  індивідуальний прийом громадян, графік проведення затверджується сільським головою. Проте головним у діяльності старости залишається захист інтересів мешканців ввіреного округу. Староста слідкує за дотриманням прав громадян,  сприяє розвитку культури, місцевих традицій, спорту. 

– А які найболючіші проблеми нині у ввіреному вам окрузі?
– Думаю, майже такі, що й у більшості сіл. Найперше це стан доріг, що є причиною незадовільного руху транспорту. Богу дякувати, в нашому окрузі цю проблему вдалося розв’язати, хоч не так успішно, як хотілося б. Друга болюча проблема – це забезпечення населення медичною допомогою і ліками, особливо нині, коли лютує коронавірус. На жаль, тут дуже багато проблем. Намагаємося вирішити із сільським головою проблему постачання населення ліками першої необхідності. 

– У зоні вашої відповідальності і ЦНАП? 
– Це також дуже важлива ділянка роботи. Повірте, люди звертаються щодня. Мотиви звернення різні: це і реєстрація актів цивільного стану, послуги соціального характеру, місцеві послуги, реєстрація речових прав на майно тощо. 

– Мабуть, про ваші обов’язки та права можна говорити багато. Проте бути старостою – це робота з людьми з різними характерами, світоглядами, культурою. 
– Так, і це чи не найважче й водночас найцікавіше в моїй роботі. Здається, всіх людей знаю з самого дитинства, зростала разом з ними, живу серед них, і раптом виникає проблема, в якій людина відкривається з іншого, неочікуваного боку. І потрібно зрозуміти її, не відштовхнути (навіть якщо вона в цьому випадку не права), а підібрати такі слова, щоб переконати. Шанобливо й етично пояснити людині, що вона не сама, її зрозуміють, але потрібно, щоб і вона зрозуміла інших. Так, це нелегко, але дуже важливо. Важливо зберегти громаду для людини, а людину – для громади. 

На фото – Ольга Антонюк (перша праворуч) разом із сільським головою В’ячеславом Католиком та колегами – працівниками ЦНАПів Зимнівської громади.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця