<

Водій не вимкнув російське кіно: дівчина-волонтерка, що їхала з похорону волинського бійця, вийшла з автобуса на трасі з Луцька до Києва

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:43 | 28.01.2020 / Новини / , /
Перегляди
15
/ коментарів 17

Ввечері 27-го січня Ярина Чорногуз, дівчина військовослужбовця Миколи Сирочука з Волині, якого поховали напередодні, вертаючись з похорону автобусом, що курсував з Луцька до Києва відмовилась у ньому їхати. Причиною стало те, що водій ввімкнув російський серіал, та відмовився його вимкнути на зауваження Ярини та її подруги-госпітальєрки. В знак протесту дівчата вийшли з автобуса.

Про інцидент Ярина Чорногуз написала у фейсбук.

“Щойно ми з Настьонко Конфедерат були змушені зупинити автобус фірми Басфор юа, ФОП Раб Т.Б , яким їхали з Луцька до Києва, на трасі через відмову водія вимкнути російський серіал. Коли я підійшла та ввічливо попросила вимкнути російський серіал, аргументуючи це тим, що я недавно повернулася з зони бойових дій, з лютого їду туди знову, і мені гидко цілу ніч слухати телепродукт окупантів, водій це зробити відмовився. Ми почали наполягати далі, Настя ввімкнула камеру на телефоні, після чого водій почав вибивати телефон у неї з рук”, – йдеться у дописі.

Пасажири автобуса не підтримали дівчат.

“Водій почав вимагати, аби ми дізналися думку більшості автобуса. Я повернулася і пояснила все те саме людям, і чи їм принципово дивитися російське кіно, пропонувала його вимкнути. На нас почала кидатися якась жінка, яка їхала назад з Італії і що їй байдуже на “каком язикє” і що ми вбивці, що їздимо на війну, що вона нас туди не посилала. Решта автобуса просто промовчала. Згадку, що я вертаюся з похорону свого хлопця-бійця, який загинув, захищаючи їхню можливість вільно пересуватися неокупованими дорогами України, зустріли мовчанням з винними очима”, – пише Ярина.

Дівчата на знак протесту попросили водія зупинити автобус.

“Прохання диспетчерки фірми вимкнути російське кіно та вибачитися за погрози, водій проігнорував. Нас двох, волонтерку аеророзвідки та госпітальєрку, дорослі зрілі люди, громадяни України, на чолі з водієм погодилися висадити посеред траси, аби далі дивитися у спокої російське кіно”, – повідомляє дівчина.

Ярина звернулась із допомогою, щоб ідентифікувати водія та зажадала вибачень і компенсації від компанії-перевізника. А своїх друзів закликала бути активнішими і не слухати російськомовного продукту.

“Своїх друзів та читачів я закликаю не вести себе пасивно, коли нас насильно за наші ж гроші на автобусних рейсах запихають продуктом окупанта. Особливо зважаючи на те, що наше право не чути російськомовний продукт окупанта в публічному просторі захищає закон “Про функціонування української мови як державної”. Те, що сталося зараз із нами з Настею – наслідок такого багаторічного толерування й байдужості”, – зазначає волонтерка.

Згодом з’явився новий допис від Ярини, де вона подякувала, усім хто її підтримав та повідомила, що дісталися автостопом до Рівного та сіли на інший автобус до Києва.

Незабаром компанія-перевізник опублікувала вибачення стосовно інциденту з водієм та російськомовним серіалам та повідомили, що вони на рейс видають флешки з українськими фільмами.

“Ми щойно дізналися про ситуацію, котра виникла в автобусі, і м‘яко кажучи шоковані вчинком водіїв. По-перше, адміністрація видає на кожний автобус флешки з українськими стрічками, тому нам на даний момент незрозуміло як російськомовний фільм з‘явився на екрані автобуса.

По-друге, що найбільше вразило нас, – це реакція водіїв, котрі відмовились вимкнути його на прохання дівчини.
Ми хочемо вибачитись за неприпустиму поведінку працівників фірми. Наша позиція однозначна: подібні ситуації ганебні й не повинні повторюватися в майбутньому”, – йдеться у дописі.

Натомість у Києві на водія вже чекала група підтримки Ярини Чорногуз, до яких долучилась і сама дівчина.

“Ніч. Усі ці люди з нетерпінням чекають водія, який вигнав Ярину Чорногуз з автобуса за зауваження перегляду російських серіалів. До речі, вона уже теж тут”, – написав Сергій Мазур у фейсбук.

Проте, як зазначає волонтерка, водій поїхав в об’їзд автостанції, та не зустрівся з обуреним натовпом.




коментарів: 17
  1. Людей які не розуміють суті цієї статті можна сміливо визначити як “дегенератів”.
    І для тих же дегенератів визначення: дегенерат – це людина з ознаками дегенерації, виродження, той, хто помітно відхиляється в своїй поведінці і психічних та інтелектуальних якостях від соціальної норми. З допомогою таких ця війна і почалась… Бо воно не розуміло, що йому впарюють сепаратистські ідеї і до чого це може призвести. А все там так і починалось з серіалів, фільмів, газет і мовної політики вцілому…

  2. Пише що “В знак протесту дівчата вийшли з автобуса”, а потім що водій її вигнав, де логіка?.Самі вийшли з автобуса, а водія роблять винуватим!

  3. Скажу чесно,відео не додивився,я підтримую українців та націю але дівчина з телефоном розпалювала інцкдент створюючи тим таку реакцію,спонукала всіх на підтримку власної думки,в Україні може звучати будь яка мова,тому волонтери не праві,це моя думка

  4. Вона 4 рази задала питання в автобусi, люди ii iгнорували,пролунало навiть “ iди нахер», бо хотiли дивитись цей фiльм. У нас демократична краiна, кожен дивиться, слухае, розмовляе на тiй мовi, на якiй хоче!!
    Iз вiдео видно, що вона САМА вимагала зупинити автобус серед дороги.

    • Як яка різниця? Хто яке кіно хоче, то і хай дивиться. Є різниця,шановна сестро! Є!

  5. Я балдю. Сама начала права качать, сама вышла из автобуса а теперь водила виновен. Собрала толпу патриотов водилу наказать. Чистый беспредел в стране. Получается что люди не имеют права на собственное мнение если оно идет в разрез с мнением валантеров, так чем они луше сепаров или властей? Надеюсь что волонтерку жизнь накажет

  6. Це ті довольні дівчата посміхаються на фото що звільнили автобус від себе? І чого добилися крім веселого селфі. Сенс більшості забороняти дивитися те що вони хочуть? Чому тоді німецьку мову не заборонили, адже від тої агресії українці ще більше постраждали..

  7. російська мова не має лунати в Україні… А сама так відгавкується російською, певно краще самих росіян, і без акценту. Навчилися б хамки спочатку ЯК розмовляти з старшими від себе людьми а не якою мовою. Водій ще терплячий виявився

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер