<

«Укрнафта» відсудила у РФ понад 44 млн доларів за захоплені активи в Криму

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:38 | 16.04.2019 / Новини / , /
Перегляди
0
/ коментарі 2

Міжнародний арбітраж ухвалив рішення стягнути з Російської Федерації на користь ПАТ “Укрнафта” 44,4 млн дол. компенсації за експропріацію майна товариства в анексованому Росією Криму, а також понад 3,5 млн дол. арбітражних витрат.

Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу “Укрнафти”.

“12 квітня 2019 року арбітражний суд своїм рішенням стягнув з Російської Федерації на користь ПАТ “Укрнафта” 44 455 012,00 дол. США компенсації за експропріацію інвестицій ПАТ “Укрнафта” на території АР Крим, а також понад 3,5 млн дол. США арбітражних витрат”, – повідомили у компанії.

На суму компенсації згідно з рішенням арбітражного суду нараховуються відсотки, починаючи з 22 квітня 2014 року. Станом на квітень 2019 року розмір нарахованих відсотків становить понад 5,5 млн дол. США, вказали у ПАТ.

Описуючи справу, в “Укрнафті” нагадали, що в квітні 2014 року, невдовзі після анексії АР Крим Російською Федерацією, на півострові було захоплено адміністративні приміщення і 16 автозаправних станцій ПАТ.

У жовтні 2014 року “Укрнафта”, як повідомляється, повідомила державу-агресора – Російську Федерацію – про порушення прав ПАТ, однак, реакції не було.

3 червня 2015 року “Укрнафта” передала спір на розгляд до арбітражного суду ad hoc відповідно до Арбітражного регламенту Комісії ООН з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ). Рішенням від 26 червня 2017 року арбітражний суд визнав наявність у нього юрисдикції розглядати спір.

Російська Федерація оскаржила зазначене рішення до Верховного Суду Швейцарії, але останній рішенням від 16 жовтня 2018 року відхилив позов РФ. При цьому ВС Швейцарії погодився з арбітражним судом у тому, що ПАТ “Укрнафта” є інвестором за угодою між урядами України та РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій, а майно ПАТ “Укрнафта” на території АР Крим – інвестиціями.

Нагадаємо, торік постійна палата третейського суду у Гаазі задовольнила колективний позов 18 українських компаній і однієї приватної особи проти Російської Федерації через втрачені ними активи у результаті анексії Криму.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер