<

У США завершилося голосування за президента: хто перемагає

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:38 | 4.11.2020 / Новини / , /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

У США закрилися всі дільниці для голосування за нового президента, о 8:00 за Києвом 4-го листопада закінчили голосувати в Алясці. Наразі триває підрахунок голосів, зазвичай переможець відомий вже в ніч після дня виборів, але цьогоріч знадобиться більше часу через велику кількість відданих поштою голосів і епідемію коронавірусу.

Першими традиційно відкрилися дільниці у штаті Нью-Гемпшир — ще 3-го листопада о 6:00 за Києвом, а до 13:00 голосування почалося і на решті території США. Останні виборчі дільниці — у штаті Аляска — закриваються о 20:00 за місцевим часом (8:00 за Києвом), – пише Громадське.

Як визначають переможця?

Президента у США обирають не виборці, а делеговані ними представники — колегія виборників. Їх усього 538, і для перемоги кандидат має заручитися підтримкою мінімум 270 з них. У 48 штатах діє правило «переможець забирає все»: навіть якщо кандидат переміг у штаті з мінімальним відривом, йому дістаються голоси всіх виборників цього штату.

Хто попередньо перемагає?

За попередніми підрахунками та прогнозами CNN, у демократа Джо Байдена 215 голосів виборців, а у Трампа — 165. Видання прогнозує перемогу Байдена у штатах Колорадо, Міннесота, Вермонт, Вірджинія, Вашингтон, Орегон, Нью-Йорк, Нью-Мексико, Нью-Джерсі, Нью-Гемпшир, Массачусетс, Мериленд, Іллінойс, Делавер, Коннектикут, Каліфорнія та окрузі Колумбія.

Згодом CNN передало, що у Байдена 219 голосів, а у Трампа — вже 209.

За прогнозами The Washington Post, перемогу може здобути чинний президент Дональд Трамп. Виданні повідомляє про підтримку республіканця у 27 штатах. А поки за попередніми підрахунками WP, у Байдена 219 голосів виборців, а у Трампа — 169.

The New York Times зараз повідомляє, що Байдена підтримали 223 виборців, а Трампа 212.

Заяви Байдена та Трампа

Демократ Джо Байден зробив коротку заяву перед своїми прихильниками у штаті Делавер. Він закликав виборців, які голосували за нього, не втрачати надії. Також нагадав, що підрахунок голосів може затягнутися.

«Ні мені, ні Дональду Трампу оголошувати, хто переміг на виборах. Це вибір американського народу», — зазначив Байден.

Трамп написав у Twitter, що у нього намагаються вкрасти перемогу, але він цього не допустить. Соціальна мережа позначила цей допис як спірний.

Республіканець пообіцяв найближчим часом зробити заяву.

Невдовзі на брифінгу в Білому домі Трамп заявив про свою перемогу на виборах, хоча офіційно підрахунок голосів триває.

«Ми були готові виграти ці вибори. І, якщо чесно, ми виграли ці вибори», — заявив Трамп під схвальні вигуки прихильників.

Він додав, що голосування поштою, до якого закликали прихильники Демократичної партії, було «шахрайством» і «соромом» для США, і заявив про готовність піти до Верховного суду, щоб «припинити все це». Вочевидь, йдеться про прийняття голосів поштою, які не встигли дійти до виборчих дільниць до дня виборів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця