<

У Кабміні пояснили, якою вакциною можна замінити другу дозу Covishield

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:29 | 6.04.2021 / Новини / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Усі вакцини AstraZeneca проти COVID-19, незалежно від країни виробництва, є взаємозамінними. Тому, якщо перше щеплення було зроблене індійською Covishield, то друге можна робити тим самим препаратом, виготовленим в інших країнах.

Такі рекомендації Міністерству охорони здоров’я України надала Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), пише пресслужба Кабміну, – передає Громадське.

Там розповіли, що, наприклад, вакцина AstraZeneca виробництва Інституту сироватки крові Індії (Covishield, 500 тисяч доз якої отримала Україна) та вакцина, виготовлена південнокорейською компанією SK Bioscience (AstraZeneca-SKBio), є ідентичними за складом та технологіями виготовлення. Їх не розглядають як різні вакцини, вони є взаємозамінними.

МОЗ очікує у квітні отримати у межах глобальної ініціативи COVAX 360 тисяч доз вакцини AstraZeneca-SKBio. Раніше міністерство збільшило інтервал між введенням першої та другої доз вакцини AstraZeneca до 12 тижнів. Тому щеплення другою дозою в Україні має розпочатись не раніше ніж в середині травня.

Водночас експерти попереджають, що вакцини різних типів та створені різними компаніями не є взаємозамінними. Тобто людей, які отримали першу дозу векторної вакцини AstraZeneca/Covishield, не можна щепити другою дозою вакцини іншого типу.

На приклад, мРНК-вакциною від Pfizer-Biontech або інактивованою вакциною CoronaVac/Sinovac (її нещодавно отримала Україна). Наразі щодо цих препаратів недостатньо даних про взаємозамінність та вони можуть відрізнятися за технологіями виготовлення.

Але у МОЗ обіцяють, що люди, яким зробили перше щеплення, обов’язково отримають і друге. 

Вакцинація в Україні

Вакцинація проти коронавірусу почалася у нас із 24 лютого. 22 березня почався другий етап вакцинації. Паралельно з мобільними бригадами тепер працюють стаціонарні пункти. Також, крім медиків і військових, почали, зокрема, вакцинацію літніх людей.

В Україні вакцинують препаратом CoviShield. Він розроблений Oxford/AstraZeneca та виробляється на потужностях в Індії. Фактично CoviShield — це та сама «оксфордська» вакцина, яку для локального індійського ринку випускає Serum Institute India. Поки Індія призупинила експорт препарату через, за даними ЗМІ, нестачу вакцини у самій країні.

Також 25 березня в Україну прибула перша партія китайської вакцини CoronaVac. Наразі препарат проходить лабораторний контроль.

Окрім того, український уряд отримав підтвердження про надходження додаткового мільйона доз вакцини від Pfizer/BioNTech у межах глобального механізму COVAX.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 Травня, Середа