<

У Будятичах активісти створюють благоустрій на місцевому ставку

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:46 | 8.07.2021 / Іваничі, Новини / , /
Перегляди
1349
/ коментарі 3

В Поромівській громаді місцеві активісти прагнуть власними силами навести лад на місцевій водоймі і прилеглій до неї території, а головне зарибнити її, аби мешканці громади у вільний час могли там відпочити.

У селі Будятичі активіст, учасник АТО Валерій Макарчук разом з іншими небайдужими мешканцями вирішили облагородити ставок у селі Будятичі неподалік Нововолинського ЦПТО: прибрати й обкосити територію, почистити дно водойми і зарибнити її. Уже вичистили берег від зарослів, поприбирали сміття й запустили у воду трішки карася.

Як розповів Валерій Макарчук у коментарі БУГу, вирішили привести водойму до ладу, бо вона лише знаходиться в центрі села, але й має давню історію. За одними переказами, у ній ще князь Володимир купався, за іншими тут раніше був панський сад. Однак, чомусь вже кілька десятків років ця місцина не була окрасою села, а навпаки стала занедбаною, зарослою, засміченою й вкритою ряскою, каже активіст.

«Нас зібралося 4 людей. Окрім мене ще Олександр Герес, Ігор Войтович та Богдан Постовіт. Це молоді хлопці, риболови. То, щоб не їхати кудись далеко і не платити там кошти за риболовлю, вирішили довести до ладу місцеву водойму, яка зараз просто простоює. На початок ми хочемо цей ставок очистити, облагородити територію.

Від сміття ми вже її прибрали. То там вже чисто. Також повирізували там старі, сухі дерева. Потрошки наводимо там порядок. Зараз шукаємо техніку, щоб почистити сам ставок. Я думав, що це все буде набагато легше, ніж виявилося зараз. Техніку важко знайти. Хоча, вже й гроші є, щоб заплатити», – зазначив Валерій Макарчук.

За його словами, мешканці громади підтримали ідею благоустрою ставка, зокрема, долучилися фінансово. Таким способом вдалося зібрати понад 40 тисяч гривень.

«Хлопці ходили просто селом і збирали в місцевих мешканців. І хто скільки міг, стільки здавав. Хто по тисячі, хто по 200 чи 500 гривень. Наразі є більше 40 тисяч», – зауважив активіст.

На території водойми ентузіасти планують створити рекреаційну зону. Але для початку потрібно взяти її на баланс громади і виготовити проєктно-кошторисну документацію.

Як повідомила БУГу староста округу Ліана Вітічук, на останній сесії депутати погодили виготовлення усіх необхідних документів і спрямували кошти на їх оплату.

«Від сесії активісти чекали дозволу на виготовлення відповідних правовстановлюючих документів на цей ставок. Бо зараз їх немає. Також потрібно було виділити 10 тисяч гривень на це. І депутати дали цей дозвіл. Тепер сільська рада зможе зробити документи і взяти цей ставочок у комунальну власність.

Всі решта матеріальні питання, що стосується очистки водойми, активісти беруть на себе. Вони своїми власними силами зібрали чималі кошти для благоустрою цього ставка. Але хочуть, щоб він належав громаді. І, щоб було в центрі села гарне місце, а не заросла територія», – розповіла Ліана Вітічук.

Вона зауважила, що після виготовлення усієї технічної і правовстановлюючої документації голова громади пообіцяв не відавати водойму в оренду.




коментарів: 3
  1. Так, це княжий став. Вас не надурили. У ньому купався Хреститель Руси-України Володимир Великий, як був дитиною.

  2. Ага, а на териконі третьої шахти стояв терем Малки, і вона звідтам гримала на малого Володьку щоб той не запливав далеко за буйки. Знаєм-знаєм, аякже!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця