<

Щонайменше 5 ексберкутівців утекли з України в мінський ОМОН і підтримують режим Лукашенка

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:19 | 4.12.2020 / Новини / , /
Перегляди
0
/ коментарі 2

Щонайменше п’ятеро колишніх бійців розформованого українського спецпідрозділу «Беркут», який захищав режим президента-втікача Віктора Януковича, утекли в мінський ОМОН. Тепер вони дають свідчення в суді проти політичних активістів у Білорусі та знімаються в державній пропаганді.

Про це йдеться в першій частині розслідування газети «Новы час», – передає Громадське.

Там зазначається, що після перемоги Революції Гідності багато «беркутівців» утекли не лише в Росію або на окуповані території Криму чи Донбасу, а також і в Білорусь.

Журналісти опублікували фактологічну інформацію про п’ятьох бійців розформованого «Беркуту», яким режим у Білорусі не тільки надав притулок і громадянство, але й узяв їх на службу в силові відомства.

Газета пише, що внаслідок першого розслідування, проведеного у 2017 році, виявили трьох ексберкутівців на службі в білоруській міліції: Миколу Стогорняка, Сергія Гавриляка та Сергія Панасенка. Усі вони нині є бійцями мінського ОМОНу.

Тепер під час нового розслідування журналістам вдалося з’ясувати нові деталі з біографії Панасенка.

Журналісти пишуть, що у листопаді 2013 року він (як і Гавриляк) був направлений у Київ у складі миколаївського підрозділу «Буркут». Потім втік до Білорусі.

У липні Панасенко брав участь у затриманні двох жителів мінська, які намагалися подати скаргу до Центральної виборчої комісії через нереєстрацію кандидатів на виборах. Потім свідчив проти них у суді.

Установити нові імена беркутівців, що служать тепер у Білорусі, вдалося за спільними фото та контактами. Так, фігурант нового розслідування Анатолій Примак у поле зору журналістів потрапив як колега «беркутівця» Миколи Стогорняка. Саме в такому статусі останній указав його в списку контактів свого акаунта «ВКонтакте». Сторінка Примака нині заморожена, доступу до неї немає, кажуть журналісти.

Також у поле зору розслідувачів потрапив іще один їхній товариш по службі, ексбоєць спецпідрозділу «Беркут» Дмитро Анцупов, якийвтік у Білорусь орієнтовно навесні чи влітку 2014 року. Його знайшли в соцмережах серед контактів бійців миколаївського «Беркуту», а також чинних співробітників поліції України, які вказали його як свого колегу. Згодом журналісти знайшли також його спільні фото з ексбійцями миколаївської роти «Беркуту».

Пізніше Дмитра Анцупова зафіксували в сюжеті державного білоруського телеканалу СТВ про складання іспиту на право носіння чорного берета бійцями ОМОНу, який відбувся 20 листопада 2019 року.

Ще журналісти наголошують, що Анцупов — учасник сторінок у соцмережах, присвячених «антимайдану», «Л/ДНР» та «могутності й величі Росії». Стрічка Анцупова перенасичена штампами та наративами російської пропаганди про «карателів», «геноцид народу Донбасу», «київську хунту» тощо.

Газета «Новы час» зазначає, що кількість ексберкутівців серед білоруських силовиків не остаточна й у наступних частинах розслідування вона буде збільшуватися.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 Травня, Середа