<

Рада попередньо схвалила законопроєкт, який має захистити боржників від недобросовісних колекторів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:45 | 27.01.2021 / Новини / , /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

Верховна Рада на засіданні 27 січня у першому читанні прийняла законопроєкт, що має врегулювати спілкування боржників та колекторів. Його підтримали 355 депутатів.

Так, у пояснювальній записці парламентарі зазначили, що колекторська діяльність нерідко межує із порушеннями законів, включаючи кримінальні справи, – передає Громадське.

«Для спонукання боржників, що прострочили повернення боргу, до виконання обов’язку перед кредиторами колектори доволі часто вдаються до психологічного тиску на них та членів їх родин, застосовуючи при цьому жорсткі, а інколи і протиправні методи», — йдеться у пояснювальній записці.

Законопроєкт пропонує встановити вимоги до колекторських компаній, які б убезпечували їх спілкування з боржниками, а саме:

  • дотримуватися вимог до етичної поведінки та правил взаємодії з боржником;
  • інформувати боржника про залучення колекторської компанії до врегулювання простроченої заборгованості та/або відступлення права вимогу новому кредитору;
  • укладати договори лише з юридичними особами, включеними до Реєстру колекторських компаній; 
  • повідомити Національний банк України про укладення з колекторською компанією договору;
  • контролювати дії залучених колекторських компаній та надавати рекомендації щодо усунення порушень;
  • обов’язок розірвати договір з колекторською компанією в односторонньому порядку у разі її виключення з Реєстру колекторських компаній або в разі порушення нею вимог до етичної поведінки (2 і більше разів за рік).

Крім того, під час першої взаємодії зі боржником колекторська компанія має повідомити своє найменування, ПІБ або індекс представника, правову підставу взаємодії та розмір простроченої заборгованості. А на вимогу боржника — надати підтвердні документи протягом 7 робочих днів. 

Здійснювати нагляд за дотриманням цього закону фінансовими установами пропонують доручити Національному банку України.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер