<

Про операцію «Вісла» і 150 тисяч переселених з етнічних земель українців повинне пам’ятати молоде покоління, – Ігор Гузь

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:17 | 29.04.2021 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

28-го квітня минає 74 роки, відколи комуністичний польський режим розпочав акцію «Вісла» у 1947 році. У результаті спецоперації, були розділені тисячі українських родин, ще частина українських переселенців загинула у польському концтаборі Явожно.

Про те, що це сумна сторінка в історії України, та як постраждала в результаті операції «Вісла» і його родина – розповів з трибуни Верховної Ради Ігор Гузь, – йдеться на фейсбук-сторінці нардепа.

«Не всі знають, що 150 тисяч українців, зокрема, і частина моєї родини, були виселені з територій, де жили українці тисячу років. Це – Холмщина, Лемківщина, Бойківщина, Надсяння, Любачівщина. Ці українці були насильно, через згвалтування, вбивства, приниження виселені польським комуністичним режимом на, так звані, колишні німецькі землі під німецький кордон.

На превеликий жаль, частина наших громадян опинилася в концентраційному таборі – Явожно. Українці, молоде покоління зараз повинно знати, що після ІІ Світової війни наші співгромадяни були в польських концентраційних таборах, зокрема, і учасники підпілля УПА і ОУН. Мій дід Павло Кондзюра був виселений в Україну, а його рідний брат Стас Кондзюра – під німецькі землі. Таких родин роз’єднали дуже багато», – зауважив парламентар.

Він додав, що саме сьогодні керівництво парламенту мало б поставити на порядок денний законопроєкт його співавторства, а також інших нардепів – Ірини Констанкевич, Софії Федини, Володимира В’ятровича: «Цей законопроєкт не антипольський, а такий, що засуджує дії комуністичного польського режиму. Він має пролити правду та справедливість на страшні події 1947 року».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця