<

Палив фаєр: суд відправив активіста Ратушного під цілодобовий домашній арешт через акцію на Банковій

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:07 | 29.03.2021 / Новини / , , /
Перегляди
17
/ коментарі 2

Печерський суд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт до 24-го квітня активіста Романа Ратушного, голову громадської організації «Захистимо Протасів Яр» за підозрою у хуліганстві під час акції під Офісом президента 20 березня в підтримку Сергія Стерненка.

Про це передає Громадське.

Ратушному інкримінують те, що під час акції він підпалив фаєр, кинув його у будівлю ОП, чим і пошкодив фасад. За даними слідства, він завчасно приніс із собою фаєр та діяв у групі. Ратушний заперечив інкриміновані злочини, але підтвердив, що на акції був.

Прокурори також показали знімок, за яким начебто ідентифікували Ратушного. За даними слідства, впізнали активіста свідки, один зі свідків — співробітник поліції.

Про цілодобовий арешт просив прокурор. Він наголошував на ризиках переховування підозрюваного, тиску на свідків, знищення відео і переписок, які можуть бути речовими доказами у справі. Захист Ратушного буде оскаржувати рішення суду.

Адвокатка підозрюваного Євгенія Закревська наголошувала на необґрунтованості ризиків. Також вона зазначила, що громадський центр ZMINA, який займається моніторингом переслідувань активістів за громадську діяльність, включив Ратушного до списку активістів, щодо яких здійснюється переслідування, оскільки він веде боротьбу за захист Протасового Яру в столиці від забудови. 

Закревська також заявила про процесуальні порушення, зокрема про те, що клопотання про обрання запобіжного заходу складалось і погоджувалось людині, яка ще не мала статусу підозрюваного.

Також адвокатка наголосила на тому, що усі дії протестувальників були спрямовані на будівлю ОП, а жодних потерпілих людей немає. Також вона заявила про надлишкову кваліфікацію, а саме хуліганство із застосування вогнепальної, холодної зброї або іншого предмета для тілесних ушкоджень (ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу). Оскільки зброєю, на думку слідства, є фаєри, які раніше вже неодноразово використовували.

Сам Ратушний підтримав захисника та заявив про абсурдність звинувачень. За його словами усі докази, які наявні у прокурора, фото з Facebook, яке змонтували до відео з акції, та написали, що людина в балаклаві — це він.

Також він розповів, що у разі задоволення клопотання прокурора, не зможе відвідувати роботу, а також засідання щодо Майдану і Протасового Яру. Активіст пов’язує підозру зі своєю діяльністю щодо Протасового Яру, а замовником переслідування називає заступника керівника Офісу президента Андрія Смирнова.

«В мене не було зброї, не було заготовлених предметів, тілесних ушкоджень я нікому не наносив. Це певний абсурд. Я переконаний, що те, що мої персональні дані з’явилися на відео Антона Геращенка — це справа рук Андрія Смирнова», — зазначив Ратушний та додав, що найближчим часом подасть позов до суду щодо захисту честі та гідності.

Також до суду прийшли народні депутати від партії «ЄС» Володимир Ар’єв та Ярослав Юрчишин від партії «Голос», щоб взяти на поруки підозрюваного. Ще 10 сусідів також надіслали заяви до суду щодо взяття на поруки підозрюваного. Суд відмовив взяти на поруки.

Нагадаємо, біля Офісу президента 20-го березня (у день народження Стерненка) відбулася акція з вимогою звільнити засудженого Сергія Стерненка. Її учасники кидали в будівлю фаєри, підпалили табличку «Президент України» та розбили скло одних дверей Офісу президента.

Вони також вимагали звільнення підозрюваного у справі Шеремета Андрія Антоненка, а ще відставки генпрокурорки та міністра внутрішніх справ.

Наразі відомо про підозри 9 людям, які нібито брали участь у подіях 20-го березня: Сергію Філімонову, Олексію Білковському, Роману Ратушному, Євгену Строканю, Давиду Гаджимурадову, Олегу Кобезькому, Владиславу Гранецькому-Стафійчуку, Артуру Єфименку, Ігорю Поташенкову. Строканя та Стафійчука суд вже відправив під цілодобовий домашній арешт.




коментарів: 2
  1. Нібито брали участь на Банковій,а нібито і не брали. Нібито кидали фаєри,а нібито і не кидали… Відчуття таке, що якась нечиста сила на Банковій розмальовувала стіни, била вікна,кидала фаєри–тільки не “активісти”. Чи за допомогою цієї самої нечистої сили “Беркут” стріляв сам в себе на майдані в 14-році,чи виливав собі на голову коктейль “Молотова”,чи люди під дією нечистої сили спалили самі себе в Одесі 2 травня??? Іншими словами: шановні активісти, якщо Ви робите якісь дії,то майте мужність і сміливість відповідати за свої вчинки,навіть якщо ви постраждаєте від правосуддя чи від діючої влади, а не бігти і ховатись під “юбки” адвокатів. Навіть в СРСР,на який багато звикли виливати ненависть за свою бездарність,була життєвою фраза:”Я–комсомолець. Стріляй !”

    • Не думаю, шо знаний на цьому сайті комсомолець колись так казав.
      Вони всі продажні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця