<

Суд відправив під цілодобовий домашній арешт ексвійськового: його підозрюють у побитті шибок ОП

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:10 | 23.03.2021 / Новини / , /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

Печерський суд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт підозрюваного у побитті шибок у будівлі Офісу президента Владислава Гранецького-Стафійчука (Сорд) під час акції на підтримку Сергія Стерненка 20-го березня.

Домашній арешт підозрюваний буде відбувати за місцем реєстрації у Вінниці, – повідомляє Громадське.

За даними слідства, Владислав Сорд прийшов на акцію із заздалегідь заготовленою зброєю — складеним ножем, а згодом вдарив рукою по дверях Офісу президента і розбив у них скло.

Прокурор просив для підозрюваного саме цілодобовий домашній арешт. Він наголошував на тому, що злочин, який інкримінують Владиславу передбачає покарання до 7 років позбавлення волі, а також існують ризики тиску на свідків та знищення підозрюваним речових доказів, зокрема відео і переписок.

Водночас адвокат підозрюваного Дмитро Мазурок просив суд повністю відмовити у задоволенні клопотання. Він зазначав, що вже сплив термін обрання запобіжного заходу, а також те, що Владислав не може впливати на свідків, оскільки усі вони співробітники поліції, а також на експертну установу, яка проводить експертизу ножа, оскільки вона підконтрольна МВС.

Адвокати заявили, що будуть оскаржувати рішення суду.

Під будівлею суду також зібралися декілька десятків людей на підтримку Владислава Сорда, зокрема один з організаторів акції 20 березня лідер руху «Гонор» Сергій Філімонов, якому теж оголосили підозру у хуліганстві.

Люди, які прийшли підтримати Владислава, тримали плакати «Волю Сорду», «Скло можна замінити, а людину — ні». Серед них був і друг ексвійськового Євген Лір, який розповів, що вважає, що дії Владислава спричинив постравматичний стресовий розлад.

«Я дуже довго знайомий з Владиславом. Під Іловайськом він був травмований, йому відняло ногу, він заново вчився ходити. Він страждає від ПТСР. Тригер був не побутовий, а той, що нагадав йому конкретно про війну — вибух петарди», — сказав Лір.

Що розповів Владислав?

Чи дійсно Владислав бив шибки — він не сказав, пославшись на рекомендації адвоката. Проте він підтвердив, що був на акції, оскільки вимагає реформування судової системи. Також Владислав Сорд зазначив, що не планує переховуватися, оскільки він публічна людина — письменник.

У залі суду також була дружина Владислава, яка сказала, що не була у Києві 20 березня, а приїхала після оголошення підозри чоловікові. Вона сказала, що не знає чи бив її чоловік скло. «Навіть якщо це так — я готова відшкодувати. Бо як кажуть люди, які прийшли його підтримати — “Скло можна замінити, а людину — ні”», — сказала дружина підозрюваного Вікторія.

Також Владислав розповів про саму акцію біля Офісу президента. За його словами, навіть на мирній акції «знайдуться люди, гнів яких переповнює».

«Тут просто людям накипіло. Мені смішно було слухати у камері Антона Геращенка (заступник міністра внутрішніх справ — ред.), який казав про провокаторів, адже там звичайні громадяни. У людей накипіло і накипить ще більше, якщо не буде реакції», — сказав він.

Також Стафійчук прокоментував методи боротьби та малювання на стінах. За його словами, є частина людей, які не кричать і підтримують протести мовчазною згодою, і є люди, «у яких накипіло», бо немає реакції на попередні протести.

Крім того, Стафійчук підтвердив, що у нього був складний ніж, «куплений у переході», але він його не дістав, бо каже, що не було потреби.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

7 Травня, Вівторок
6 Травня, Понеділок