<

П’ять років тому Росія анексувала Крим: що змінилося?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:03 | 16.03.2019 / Новини / /
Перегляди
0
/ коментарі 3

П’ять років тому, 16 березня 2014 року, в Криму відбувся незаконний “референдум” щодо статусу українського півострова. Це волевиявлення суперечило Конституції України й воно досі не визнано міжнародною спільнотою.

Ще до “референдуму” російські війська, котрі дислокувалися на півострові, захопили територію Криму під свій контроль. Уже за кілька днів у Кремлі підписали договір про прийняття проголошеної в односторонньому порядку Республіки Крим до складу Росії. Ефект, який та подія спричинила на російське суспільство, соціологи називають “кримським”. Про те, хто і як відчув цей феномен на собі, та чому він вже не діє, а головне – чим тепер живуть люди в Росії, DW розпитала у соціологів і політологів.

Що називають “кримським ефектом”

Єдиного визначення у цього терміну немає, але соціологи й політологи називають так для зручності помітне зрушення в настроях російського суспільства, що постало після анексії Криму. Це сплеск позитивних емоцій та гордості за країну, які призвели до доти небачено високих рейтингів Володимира Путіна і чинної влади в цілому.

“Я можу порівняти це зі станом сп’яніння, – каже Микола Петров, професор департаменту політичної науки Національного дослідного інституту “Вища школа економіки” (ВШЕ). – Тоді, 2014 року, людям, немов п’яному, море видалося по коліна. Люди зраділи тому, що вони знову великі, а їхнє відчуття збентеженості майже пропорційно зменшилося”.

Ефект наснаги відчувався в двох напрямках – військовому та економічному, пояснює соціолог Олексій Тітков, експерт Комітету громадянських ініціатив. “З одного боку, це Росія, яка готова зі зброєю захищати тих, кого громадяни країни вважатимуть своїми, а з другого – країна, що може вести економічне суперництво й упевнено й гідно протистоїть західним санкціям”, – вважає експерт.

Трансляція виступу Володимира Путіна в Севастополі

Жителі Севастополя дивляться виступ Володимира Путіна, квітень 2014 року

За словами керівника Всеросійського центру вивчення громадської думки Валерія Федорова, “кримський ефект” можна порівняти з будь-якою масовою згуртованістю, коли країна вступає у війну або опиняється перед тяжкою кризою, породженою зовнішніми силами. Щось схоже спостерігалося в Росії в 1914 році, вважає він.

Політолог, експерт Московського центру Карнегі Костянтин Гаазе, навпаки, переконаний, що “кримський ефект” – це унікальний феномен, і порівняти його з будь-яким іншим періодом російської історії складно. “У тих, хто захотів би його повторити, нічого б не вийшло. Він не зводиться тільки до пропаганди. Крим дав можливість багатьом людям знайти вихід своїм почуттям і сказати те, чого вони раніше публічно не зважилися б сказати”, – вказує Гаазе.

Хто потрапив під вплив “кримського ефекту”

Тих, хто підтримав 2014 року курс влади, умовно можна розділити на вкрай політизованих її прихильників і прагматиків. Разом вони, за різними оцінками, становили дві третини населення країни. “Перші – дуже переймаються темою навколо війни, протистояння і демонстрації своїх успіхів, більш схильні у своїх відповідях до радикальних рішень на зразок військового втручання або повного розриву відносин із західним світом”, – зазначає Олексій Тітков.

Другі – також прихильники нової лінії влади, але прагматичні, обережніші й здатні реалістично оцінювати свій стан і перспективи. Саме в їхніх поглядах за п’ять років після анексії Криму відбулися найбільші зміни.

“Кримський ефект” призвів також до того, що російська еліта переоцінила свої життєві орієнтири, вважає Костянтин Гаазе: “Для цих людей усе справді зламалося. Вони зіткнулися і з виведенням грошей із офшорів, і з санкціями, і зовсім божевільними процедурами комплаенс (перевірки на відповідність нормам. – Ред.) щодо російських грошей у всіх країнах світу, включно з Китаєм”.

Як вийшло, що ефект від анексії Криму закінчився

Символічною датою закінчення “кримського ефекту” експерти називають або березневі президентські вибори 2018-го, або 15 червня того ж року, коли Дмитро Медведєв оголосив підвищення пенсійного віку. Останнє призвело до того, що рейтинги довіри до влади відкотилися на докримський рівень.

Протести в РФ

Пенсійна реформа призвела до помітного зниження рівня підтримки населенням влади Росії

Однак сама по собі пенсійна реформа всього лише наклалась на вже наявні соціально-економічні проблеми, впевнені соціологи. Посткримське “протверезіння”, за їхніми оцінками, почалося набагато раніше і, в першу чергу, в економічному плані.

У Брюсселі відбулося засідання Комісії Україна-НАТО, присвячене п’ятій річниці анексії Криму Росією. У ній взяв участь член Меджлісу, який розповів про утиски кримських татар на півострові. (06.03.2019)

“Частка людей, які вважали, що санкції тільки нашкодять, почала зростати вже до кінця 2014 року, – нагадує Олексій Тітков. – Одна з важливих демонстративних подій – масове знищення “санкціонки” (підсанкційних продуктів харчування, вироблених в західних країнах, котрі уряд РФ заборонив імпортувати у відповідь на санкції Заходу. – Ред.) 2015 року”. На думку експерта, такого роду дії погано вкладалися в картину світу багатьох громадян. Вони як і раніше підтримували зовнішньополітичний курс влади, але відчували, що стає гірше.

Розчарування і недовіра замість ура-патріотизму

У нового періоду російського суспільства, вже після “кримського ефекту”, немає яскравої та незабутньої назви. Але є, за словами соціологів, загальні характеристики: розчарування, переоцінка, фрустрація.

“Можна назвати це часом турбулентності, – веде далі Валерій Федоров. – Якщо рейтинги підтримки Путіна в кримську епоху доходили до 80 відсотків, то тепер – 60-65”. При цьому 15 відсотків дорослих росіян, які на кримському етапі підтримували президента і солідаризувалися з ним, зараз перейшли, як висловився Федоров, у “духовну опозицію”.

Але головне – влада не знайшла нічого, що могла б запропонувати громадянам замість Криму. Одним з популярних рішень, яке б сприйняло суспільство, могла б стати жорстка системна боротьба з корупцією. “Це ще називають сінгапурським або китайським сценарієм. Але нинішня влада з різних причин не може його реалізувати, обмежуючись одиничними демонстраціями і розбираючись переважно з нешкідливими в масштабі країни людьми, типу губернаторів і мерів. Тож тема корупції зручна для опозиції, в тому числі радикального спрямування”, – констатує Олексій Тітков.

Разом із завершенням дії “кримського ефекту” в російському суспільстві фактично завершилася і дискусія про те, а чий же все-таки Крим. Наявність анексованого півострова в складі країни росіяни сприйняли як даність. “Навіть опозиція майже перестала про нього згадувати. При цьому для всієї системи міжнародного права це як і раніше гостре, дражливе питання”, – упевнений Гаазе. На його думку, саме в цьому контрасті й полягає одна з найбільших проблем для російського суспільства і держави на найближчі 10-20 років.




коментарів: 3
  1. жоден з рашка-опозіціонерів не пообіцяв повернути Крим Україні… отака опозиція, шо вже казати про простих людей

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер