<

[ОНОВЛЕНО] Удар ракет росії по Польщі: наслідки падіння, реакції НАТО, США та інших світових лідерів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:15 | 16.11.2022 / Новини / , , , /
Перегляди
3132
/ 1 коментар

15-го листопада на території Польщі біля України у Люблянському районі впала російська ракета. Загинули дві людини. Спочатку польські ЗМІ та політики повідомляли, що ракети були російські. Згодом риторика змінилася і світові лідери допускають теорію, що дані ракети могли бути запущені ППО України, щоб збити ворожі. БУГ збирає всі новини по даному інциденту, інформація оновлюватиметься.

20:15 У Білому домі зробили заяву, щодо падіння ракети в Польщі.

  • Україна мала і має повне право захищати себе;
  • США довіряють польському розслідуванню вибуху, яке встановило, що інцидент, найімовірніше, був спричинений українською ракетою ППО;
  • В інциденті в кінцевому рахунку винна рф.

18:35 Росія могла спланувати провокацію з ракетою – прем’єр-міністр Польщі

Про це заявив прем`єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на засіданні Ради національної безпеки Польщі, повідомляє pap.pl. 

Прем’єр стверджує, що ракета, яка влучила в агропідприємство у селі Пшеводов Люблінського воєводства Польщі, була радянського виробництва і, ймовірно, перебувала на озброєнні сил ППО України. Втім, не можна виключити і сценарії свідомої підготовки такої провокації з боку кремля, щоб посварити поляків з українцями. 

“Ми чудово знаємо, що росіяни можуть використовувати пропаганду, але можуть запланувати певні дії. Завжди треба усвідомлювати, що це все відбувається в умовах жорстокої війни росії проти України. Отже, росія, яка поспіхом відступала з Херсона, могла хотіти сконструювати такі події, де атака могла бути одним із додаткових або головних елементів, щоб посварити між собою Польщу та Україну”, – наголосив польський прем’єр.

16:44 Територія, де стався вибух у Польщі, сканується за допомогою 3D техніки.

На місці вибуху в польському Пшеводові виявлено залишки російської ракети С-300, яка є на озброєнні російської та української армій. Про це заявив міністр юстиції Польщі Збігнєв Зіобро.

За його словами, на місці інциденту працюють група польських прокурорів та техніків-експертів. Також були присутні експерти зі США.

“На місці вибуху в Пшеводові виявлено залишки російської ракети С-300, яка перебуває на озброєнні російської та української армії. На місці працює група польських прокурорів та техніків-експертів. Також були присутні американські експерти. Територія сканується за допомогою 3D техніки”, – йдеться в його дописі.

16:35 “Я розумію бажання та позицію США”: Жданов пояснив, що в Польщі впали не українські ракети С-300

Українські ракети С-300, які на думку Байдена, впали на території Польщі, мають систему самоліквідації. Якщо вона не потрапляє в ціль, вибухає. Про це повідомив військовий експерт Олег Жданов.

“Я розумію бажання та позицію США сказати, що це були ракети, випущені Україною з метою збити російські ракети. Але в українських С-300 є особливості: у неї є система самоліквідації – якщо вона не потрапляє в ціль, вона вибухає. Спрацювати, як ракета класу земля-земля, вона не може.

Такі перероблені ракети є тільки у РФ – ними вони обстрілюють українські міста. Польські журналісти вчора по гарячих слідах сказали, що уламки схожі на Х-101. Це ракети середньої дальності класу повітря-земля”. – наголосив він.

Також він додав, що такі боєголовки мають високоточне влучання, вони можуть відхилятися від цілі на 20-30 метрів. Водночас ПВО Польщі їх не помітила тому, що це крилата ракета. Вона може маневрувати у просторі та летить на низькій висоті.

15:48 “Польща готується оборонятись” – голова Спілки поляків про падіння ракет

В Польщі пояснили, чому обережно коментують загибель людей через падіння ракет. Про настрої сусідів, які всіляко допомагають Україні, в коментарі для ТСН.ua розповів голова Спілки поляків України Антоній Стефанович.   

“Поляки дуже обережно коментують цей випадок. Щиро кажучи, побоюються того, що Росія може напасти на Польщу. Гадаю, слідство щодо падіння цих ракет розбереться та поставить крапки на “і”, – повідомив він.

На питання про те, чи є зараз в польському суспільстві побоювання, пов’язані з війною, Стефанович відповів так:

“Побоювання є через те, що божевільний Путін може застосувати тактичну ядерну зброю. Невідомо, яким буде напрямок у вітру”.

Крім того, як повідомив Стефанович, Польща змінила бюджет на наступний рік.

“Країна закуповує сучасне озброєння, дуже готується оборонятись“.

За його словами, Польща активізує свою військову міць.

“Наскільки відомо, здається, з Австралії приїдуть фахівці навчати польських військових. На думку поляків, Україні вже давно треба дати далекобійні ракети”, – резюмував Стефанович.

15:36 Силові структури Польщі приведено в стан підвищеної бойової готовності, – офіційна заява

16-го листопада у Польщі приведено в стан підвищеної бойової готовності військові частини, поліцію, прикордонну охорону та всі інші силові структури. Окрім того, польський уряд перебуває у постійному контакті з союзниками. Про це йдеться у спільній заяві прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького з президентом Анджеєм Дудою після наради в Бюро національної безпеки, – повідомляє ТСН.

Водночас очільники польської держави наголосили, що немає ознак того, що “вчорашня прикра подія біля кордону з Україною, яка призвела до загибелі польських громадян, була нападом на територію Польщі”.

“15-го листопада був день масованого ракетного обстрілу України. Деякі ракети, випущені росіянами, були збиті (ми припускаємо, що від половини до 3/4). Решта вразили в основному енергетичну інфраструктуру, а також багато інших місць в Україні. Протидіючи цій масованій атаці, українські сили випустили свої ракети, які мали збити російські ракети.

За даними американських служб і зібраними нами доказами, є багато ознак того, що одна з цих ракет впала на територію Польщі без такого наміру”, – йдеться у спільній заяві польського прем’єра та президента.

Польська влада перевіряє підстави для запуску Статті 4 угоди про НАТО, яка передбачає, що  сторони консультуються одна з одною кожного разу, коли, на думку будь-якої зі сторін, територіальна цілісність, політична незалежність або безпека перебувають під загрозою. Однак, ця стаття не передбачає військової участі інших країн НАТО.

“На даний момент більшість зібраних доказів вказує на те, що це [запуск 4 статті] не буде потрібно на цьому шляху ескалації, але цей інструмент все ще в наших руках. Усі процедури до Статті 4 працювали належним чином і показали, що, будучи членом НАТО, ми перебуваємо в дуже міцному Альянсі. Альянсs, який спрацював”, – йдеться у заяві.

Прем’єр-міністр Польщі висловив співчуття сім’ям жертв вчорашнього інциденту і запевнив, що про них подбають. 

Також він запевнив, що діяльність усіх державних служб, цивільних, військових і силових, буде спрямована на посилення безпеки східних і північних кордонів Польщі.

Матеуш Моравецький закликав не вестися на маніпуляції з боку Російської Федерації, яка може “сіяти пропаганду, ворожнечу та взаємну неприязнь”. 

“Це, безумовно, одна з цілей Кремля”, – підкреслив польський прем’єр.

15:10 Данілов заявив, що Україна готова передати для розслідування докази російського сліду з падіння ракети в Польщі

Україна вимагає негайного допуску до місця вибуху представників Міноборони та Держприкордонслужби України, — наголосив секретар РНБО Данілов.

«Виступаємо за спільне вивчення інциденту з падінням ракети в Польщі. Готові передати наявні у нас докази російського сліду», – зазначив він.

15:07 Заяви низки країн та політиків у Кремлі вважають “русофобськими”.

У Кремлі назвали “абсолютно істеричною” реакцію Польщі та інших країн на падіння ракет в районі села Пшеводів Люблінського воєводства біля українського кордону. Таку думку висловив речник російського президента Дмитро Пєсков, – пише ТСН, посилаючись на російські ЗМП.

У диктатора володимира путіна заперечують причетність до іниденту, а заяви низки країн та політиків вважають “русофобськими”.

“Чому так сталося? Потрібно, напевно, запитання поставити Варшаві і все-таки попросити польських офіційних осіб бути більш стриманими, збалансованими та професійними в ті моменти, коли вони говорять про такі чутливі та потенційно небезпечні теми”, – наголосив представник Кремля. 

За його словами, “поляки мали всі можливі засоби, щоб одразу повідомити про те, що йдеться про уламки ракети С-300”. Мовляв, це зняло б запитання про причетність до інциденту російських збройних сил.

14:52 Столтенберг заявив, що у Польщі вибухнула ракета української системи протиповітряної оборони

Ракета, яка впала на території Польщі, ймовірно, була випущена українськими силами ППО під час відбиття російських атак. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу у Брюсселі, пише “Європейська правда“.

“Вчорашній вибух стався коли Росія запустила хвилю ракетних атак по Україні. Розслідування інциденту триває і ми маємо дочекатися завершення. Але у нас немає жодних ознак, що це була навмисна атака. І немає жодних ознак, що Росія готувала напад на територію НАТО”, – сказав Столтенберг.

За його словами, оскільки це була ракета української системи протиповітряної оборони, вона не мала характеристик атаки.

“Але я хочу чітко заявити, що це не вина України. Росія несе повну відповідальність, оскільки продовжує незаконну війну проти України”, – сказав він.

14:16 Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача щодо інциденту з ракетами у Польщі

Після засідання секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна виступає за спільне з партнерами подальше максимально детальне вивчення інциденту і просить доступу для українських фахівців. Про це інформує пресслужба РНБО.

“Ми виступаємо за спільне з партнерами подальше максимально детальне вивчення цього інциденту. Готові передати партнерам наявні у нас докази російського сліду. Очікуємо також від партнерів інформацію на підставі якої був зроблений остаточний висновок про те, що йдеться про ракету української ППО.

Крім того, Україна просить невідкладно надати доступ до місця вибуху представникам Міністерства оборони та Державної прикордонної служби України. Залишаємося повністю відкритими до всебічного вивчення ситуації та узгодження висновків на основі усього комплексу наявних даних”, – зазначив Данілов.

В РНБО наголошують, що лише Росія та її ракетний терор винні у тому, що сталося.

13:20 Інцидент з ракетою не є нападом на Польщу, – Дуда

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вибухи у вівторок ввечері на сході Польщі були нещасним випадком, і Варшава не вважає інцидент з ракетою нападом на країну. Про це Дуда заявив на брифінгу у середу, повідомляє Європейська правда з посиланням на TVN24.

“Це не був напад на Польщу, ми не маємо доказів того, що ракету запустила Росія”, – сказав президент Анджей Дуда, говорячи про вибухи, що призвели до загибелі двох людей.

Він додав, що на Польщу впала ракета типу С-300 і, ймовірно, це була ракета, яку “використовували українські сили”, які вчора відбивали ракетні атаки Росії. За словами Дуди, попередній огляд місця події показує, що це був результат падіння ракети, можливо, разом із вибухом палива, яке залишилося.

Президент Польщі наголосив, що у цій трагедії винна Росія.

12:30 Шольц про ракету, що вбила людей у Польщі: цього не сталось би, якби не агресивна війна Росії

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц зазначив у твіттері, що інцидент з ракетою, яка впала на території Польщі, потрібно ретельно розслідувати, але у будь-якому разі його першопричина – це агресивна війна РФ проти України. 

12:12 Байден заявив G7 і НАТО, що ракета в Польщі від української ППО

Президент США Джо Байден заявив партнерам по G7 і НАТО, що ракетний вибух у східній Польщі був спричинений ракетою від української системи ППО. Про це агентству Reuters стало відомо від джерела у НАТО в середу, пише Європейська правда.

Посли НАТО скликали екстрену зустріч у середу, щоб відреагувати на вибух поблизу українського кордону, який стався, коли Росія обстрілювала міста по всій Україні десятками ракет.

12:10 На місці падіння ракети у Польщі триває розслідування. Поліція опублікувала фото з місця події

11:59 Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що жодних ракетних ударів по Польщі не було б, якби не вторгнення Росії в Україну.

Говорячи про те, чи може Британія бути втягнута у війну з РФ, він сказав, що важливо “встановити факти”

11:38 Глава МЗС Дмитро Кулеба запевнив, що у Польщі впали уламки не від української ППО

11:56 У Міноборони РФ підтвердили, що цілились у енергетичні об’єкти України, і заперечили обстріл Польщі

У Міноборони Росії відзвітували про нанесення 15-го листопада масованого удару по енергетичних об’єктах України, зазначивши, що це й була ціль атаки. Про це заявив офіційний представник Міноборони РФ Ігор Конашенков, передає російський Інтерфакс.

“Мети удару досягнуто. Всі випущені ракети потрапили точно у призначені цілі. Усі об’єкти уражено”, – сказав він.

При цьому представник оборонного відомства країни-агресорки відкинув звинувачення в обстрілі Польща, заявивши, що російська армія завдавала ударів по цілях лише на території України та на відстані не ближче 35 кілометрів від українсько-польського кордону.

10:12 Польські ЗМІ: ракета, що вбила двох людей у Польщі, може бути російською Х-101

За візуальними ознаками уламків, ракета, яка впала на території Польщі під час масованого ракетного удару рф по Україні, могла бути крилатою ракетою Х-101 — кореспондент Polsat News Матеуш Ляховський після спілкування з двома військовими експертами.

08:40 У НАТО заявляють, що вивчають повідомлення про те, що ракети чи снаряди впали на країну-члена Альянсу Польщу, і запевняють, що тісно співпрацюють з польською владою. Про це інформує ТСН, посилаючись на CNN і The Guardian.

“Ми розглядаємо ці звіти та тісно співпрацюємо з нашим союзником Польщею”, — сказав представник НАТО.

Державний департамент США назвав повідомлення про те, що російські ракети влучили в Польщу, “неймовірно тривожними”. Речник Держдепартаменту сказав, що Штати працюють над тим, щоб дізнатися більше про вибух і визначити відповідні кроки. Наразі США обговорюють звіти про інцидент з урядом Польщі та іншими партнерами.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок зазначила своєю чергою, що Німеччина відстежує повідомлення про те, що російські ракети перетнули територію Польщі і підтримує контакти з Польщею та іншими членами НАТО.

07:54 16-го листопада у США мають попередні оцінки, що на території Польщі впала ракета української ППО.

Associated Press дізналися у спілкуванні з трьома американськими посадовцями, що ракета, яка впала на території Польщі і призвела до загибелі двох людей, могла бути ракетою української протиповітряної оборони. Про це йдеться у матеріалі AP, пише “Європейська правда“.

Водночас, ця інформація суперечить іншому анонімному коментарю із США про те, що російські ракети 15-го листопада перетнули кордон Польщі. 

04:16 В мережах показали відео з місця вибуху російських ракет та кратера в польському селі Пшеводув Люблінського воєводства.

03:05 Байден скликав екстрену зустріч зі світовими лідерами, які перебували на самі G20 через вибухи в Польщі

02:00 Дуда: у нас поки немає інформації про те, хто саме запустив ракету по Польщі

Головне з промови президента Польщі Анджея Дуди:

  • НАТО перебуває у стані бойової готовності. Ми посилили готовність польських збройних сил, зокрема ППО. Наші літаки підтримуватимуть союзні літаки. Ми діємо спокійно та розважливо.
  • Ознак повторення сьогоднішнього інциденту немає.
  • Наразі ми не маємо переконливих доказів того, хто запустив цю ракету. Розслідування триває.
  • Експерти з США підключаться до розслідування вибуху на сході Польщі.

01:50 Польща запросила міжнародних експертів для розслідування вибухів біля кордону з Україною – прем’єр

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький після спеціального засідання уряду у зв’язку з вибухами біля кордону з Україною оголосив, що Варшава перевела в стан підвищеної готовності екстрені служби й запросила міжнародних фахівців до розслідування, – повідомляє Європейська правда з посиланням на Onet.

“Ми привели в стан підвищеної готовності всі служби – поліцейських, прикордонників, працівників Державної пожежної служби, а також спецслужби. Ми працюємо з міжнародними експертами, які працюють з нашими фахівцями. Ми звернулися за підтримкою до союзників. Ми проводимо аналіз та консультації щодо застосування статті 4 Договору про НАТО”, – зазначив Моравецький.

01:10 16-го листопада У Польщі підтвердили, що на її територію впала російська ракета, і викликали посла рф

Міністерство закордонних справ Польщі заявило, що на територію країни в другій половині дня у вівторок впала ракета російського виробництва.

“15 листопада 2022 року відбувся черговий багатогодинний масований обстріл збройними силами Російської Федерації всієї території України та її критичної інфраструктури. О 15:40 в районі села Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва, внаслідок чого загинуло двоє громадян Республіки Польща”, – йдеться в повідомленні польського МЗС, опублікованому пізно ввечері у вівторок.

Проте Варшава офіційно не підтверджувала, що на її території впала саме російська ракета.

23:40 Росія прогнозовано заперечила, що дві її ракети, запущені по Україні 15 листопада, впали натомість на території члена НАТО Польщі, вбивши двох людей.

Міністерство оборони РФ заявило, що повідомлення про це є «навмисною провокацією з метою ескалації ситуації».

«Жодних ударів по цілях поблизу українсько-польського державного кордону російськими засобами ураження не завдавалося. Опубліковані за гарячими слідами польськими ЗМІ з місця події у населеному пункті Пшеводув уламки не мають жодного відношення до російських засобів ураження», – заявили у російському відомстві.

23:15 15-го листопада. Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс підтвердив, що російські ракети впали на території Польщі.

«Мої співчуття нашим польським братам по зброї. Злочинний російський режим випустив ракети, були націлені не лише на цивільне населення України, а й упали на території НАТО в Польщі. Латвія повністю підтримує польських друзів та засуджує цей злочин», — написав він у Twitter.

23:12 15-го листопада Користувачі Twitter також публікують фото з Пшеводова з ймовірно російською ракетою в Польщі.

23:10 Громадський активіст Сергій Стерненко показав схематичне зображення маршруту польоту російської крилатої керованої ракети, яка летіла у напрямку Луцьк/Ковель, але змінивши напрямок, влучила по території Польщі та вбила двох людей.

23:06 15-го листопада Польські рятувальники підтвердили загибель двох людей у Пшеводові через вибух, але не уточнили його причину.

20:36 15-го листопада Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав засідання Комітету з питань нацбезпеки та оборони. За даними ЗМІ, причина — російські ракети, які впали на території країни та вбили двох людей.

Ввечері 15-го листопада дві російські ракети впали на територію села Пшеводів у Люблянському районі Польщі. За даними ЗМІ, внаслідок російського удару загинули двоє людей.

Кореспондент Radio Zet неофіційно повідомив, що в селі Пшеводув поблизу українського кордону впали дві ракети і влучили в зерносушарки. Повідомили про загибель двох людей. На місце події прибули представники поліції, прокуратури і війська.

Спочатку Radio Lublin повідомило, що інцидент у Пшеводові стався близько 15.40 на перевантажувальній вазі, куди заїжджають трактори з вантажами. Цю інформацію радіостанції підтвердили у місцевій поліції. За попередніми висновками, трактор, який в’їхав на ваги, раптово вибухнув. Радіо теж повідомило про загибель двох людей.




один коментар
  1. 5та стаття НАТИ працює для Польщі так само як Стамбульський Меморандум для України.
    Їм аби побільше слов’ян винищити, а чиїми руками – це дрібниці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Травня, Середа