<

Успішний звіт успішного мера? Сапожніков розповів про здобутки 2015-го року

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:45 | 15.04.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
21
/ коментарів 7

Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков на відкритій зустрічі з міською громадою прозвітував про роботу мерії у 2015-му році.

Згідно з Законом «Про місцеве самоврядування в Україні», я звітую перед нововолинською громадою про зроблену мною роботу та роботу очолюваного мною виконавчого комітету міської ради за 2015 рік.

Безперечно, за годину не можна доповісти про те, що робилось щодня та щомісяця упродовж цілого року. Немає потреби доповідати і про те, скільки проведено нарад, зустрічей, поїздок, планерок (і якщо хочете, «накачок»), направлено листів, підготовлено та проведено заходів і багато іншого, завершуючи організацією поховань учасників АТО. Головне –не стільки процес, а головне – результат роботи. Саме за результатами, за підсумками, можна зробити висновки. Тому зупинимось на головному – на підсумках.

Також просив би Вас зважаити на  об’єктивні тенденції, які упродовж року відбувались в усій країні. А саме: продовжувалась неоголошена війна на Сході України; поглиблювалась економічна криза (спад ВВП в державі склав більше 10 %); росли ціни на все: від товарів споживчого кошика  до комунальних платежів, матеріалів та запчастин; знецінювались зарплата та пенсія (тобто продовжувалось зубожіння населення); почала наростати політична криза та багато іншого. Про це усі в цьому залі знають, але я змушений нагадати, бо ж окремого від країни «комунізму» в Нововолинську не збудуємо. Однак, усі ці проблеми люди часом пов’язують або перекладають на місцеву владу. Говорять: «Голова, ми за тебе голосували, ти і вирішуй! Ти ближче до можновладців в Києві». Але не треба забувати, що люди голосували не тільки за міського голову, а й за тих, хто приймає закони, державний бюджет, формує стратегію державного розвитку (якої немає), призначає уряд і т.д.

Наприклад, депутати Верховної Ради підписують коаліційну угоду, згідно з якою вугільні копальні повинні закриватись. Потім приймають державний бюджет, в якому з 1 січня 2015 року не закладають коштів ні на дотацію, ні на розвиток вугільної галузі. Уряд приймає стратегію енергетичної незалежності України шляхом купівлі вугілля за кордоном. У результаті шахтарі за зарплатою підуть під стіни міської ради до міського голови. І таких прикладів можна навести багато: від соціальних питань  до медицини та освіти (як от індексація зарплати з міського бюджету).

До речі, якщо говорити про шахтарські проблеми, то я єдиний міський голова в Україні, який виступав (на початку минулого року) на протестному мітингу перед Кабінетом Міністрів та  єдиний мер в Україні, що разом з профспілками говорив на узгоджувальній раді у Яценюка про ситуацію та шляхи вирішення проблем шахтарського регіону. Нас слухали, кивали головою, але рішень відповідних не приймали. Скажу одне:  я в свій час створив об’єднання «Волиньвугілля», приклав усі зусилля, щоб відновити будівництво шахти №10 «Нововолинська», і ніколи не стояв, і не стоятиму осторонь шахтарських питань. Не звик жалітись, але при такій стратегії в державі від міського голови це питання мало залежить.

Усе це наклало свій відбиток і на активність під час голосування нововолинців та мешканців сел. Жовтневе на виборах до органів місцевого самоврядування, бо ж минулий рік був ще і роком виборів.

Але про головне.У розрізі галузей про пріоритети моєї діяльності:  про те, що вдалося за рік , і над чим будемо продовжувати  працювати надалі.

Наше місто промислове. То ж почну з промисловості.

За 2015 рік реалізовано промислової продукції на 3 млрд.345млн.грн., що на 53 % більше, ніж у 2014 році . Зауважу, це такий ріст при спаді ВВП в країні на 10 %.

Обсяги реалізації промислової продукції у розрахунку на одного жителя міста становили 57678 грн.що у 3,3 рази перевищує середній показник по області.  Для порівняння:

Місто/область

На одного жителя, грн

Волинська область

17684

Нововолинськ

57678

Луцьк

32917

Ковель

5264

Володимир-Волинський

11001

Треба відзначити  значний внесок в обсяги промислової продукції міста таких підприємств  як ТзОВ «Кроноспан УА», ТзОВ «БРВ-Україна», ПАТ «Нововолинський ливарний завод», ТзОВ «Волинська фабрика гофротари», ТзОВ «Промлит», ТзОВ «Алюглас», ТзОВ «Птахокомплекс «Губин», ТзОВ «ВМП», ПАТ «Нововолинська швейна фабрика», ПрАТ «Нововолинський хлібозавод», ТзОВ «Нововолинський завод дезодорованої олії»та інших. Я не помилився , назвавши ТзОВ «Нововолинський завод дезодорованої олії» (Олійно-жировий комбінат), адже не зважаючи на рейдерське захоплення та втрату часу, підприємство зуміло поновити свою роботу.

Шахтами ДП «Волиньвугілля» за 2015 рік видобуто 235881 тонн вугілля, що на 55466 тонни менше в порівнянні з відповідним періодом попереднього року. Планове завдання вугільні підприємства  ДП «Волиньвугілля»  виконали на 61%. З метою збільшення обсягів видобутку вугілля продовжується будівництво шахти № 10 „Нововолинська”.

З початку інвестування станом на 1 січня 2016 року в економічний сектор міста Нововолинська надійшло 103 млн. 159 тис. дол. США прямих іноземних інвестицій.

За  обсягами  іноземних інвестицій на одного жителя (1785 дол.США), місто посідає перше місце в області та в 7,5 раза перевищує середній показник по області (239 дол.США). Для порівняння:

Місто/область

Інвестиції станом на

1 січня 2016р., тис.дол.США

Обсяг іноземних інвестицій на 1 жителя, дол. США

Волинська область

248133,9

238,6

Нововолинськ

103159,2

1784,8

Луцьк

95208,6

444,5

Ковель

4183,0

60,9

Володимир-Волинський

33,9

0,9

За 2015 рік середньомісячна заробітна плата по місту становила 4104 грн., що на 16 % більше за відповідний період попереднього року, та на 25 % більше за середньомісячну заробітну плату по області. 

Місто/область

Середньомісячна заробітна плата, грн

Волинська область

3291

Нововолинськ

4104

Луцьк

3383

Ковель

3379

Володимир-Волинський

3216

Розв’язання проблеми забезпечення своєчасної виплати заробітної плати  та погашення заборгованості перебуває на постійному контролі. Регулярно проводяться засідання міської комісії з питань забезпечення своєчасної виплати заробітної плати, пенсійта інших соціальних виплат, на яких заслуховують керівників відповідних служб, підприємств, установ і організацій, котрі не забезпечують своєчасну, у повному обсязі, виплату заробітної плати працівникам.

Заборгованість по оплаті праці станом на 01 січня 2016 року на економічно-активних підприємствах міста становить 8 млн. 855 тис. грн. В основному, це заборгованість перед шахтарями. Але треба зазначити, що не зважаючи на відсутність дотації гірники ДП «Волиньвугілля», близько 70% заробітної плати за 2015 рік отримали не за рахунок відвантаженого вугілля, а за кошти кредитування компанією «Вугілля України» та перекидання коштів з реструктуризації.

З  2015 року в нашому місті реалізовується проект «Перший крок для переходу на використання відновних джерел енергії у місті Нововолинську». Загальний бюджет проекту становить майже 1,3 млн. євро. Минулого року місто практично виконало свої зобов’язання у частині співфінансування  перед Єврокомісією. За кошти Державного фонду регіонального розвитку у сумі понад 5 мільйонів грн. здійснена реконструкція теплопостачання «Південно-Східного» району міста. Відбувся енергетичний аудит даної котельні та проаналізовано наявні потужності котельні на Кауркова  та котельні 26 кварталу.

У конкурсі проектів «Волнинські ініціативи» виграний  проект «Створення енергоефективної школи шляхом комплексного та поетапного впровадження енергозберігаючих заходів», у рамках якого за кошти партнера  Асоціації енергоефективних  міст України у ЗОШ №2 були встановлені клапани, терморегулятори на суму  більше  200 тис. грн. та вікна за кошти обласного/місцевого бюджетів на суму понад 67 тис. грн.

Бюджет

Обсяг бюджету міста за 2015 рік склав 287 млн. 185 тис. гривень (по загальному фонду – 271млн. 539 тис. гривень, по спеціальному фонду – 15 млн. 646 тис. гривень), що на 60 млн. 577 тис. гривень більше, ніж у 2014 році.

Виконання бюджету міста забезпечено на 108 відсотків до затверджених річних бюджетних призначень, надходження власних та закріплених доходів склали майже 78 млн. гривень, додатково отримано – 5 млн. 707 тис. гривень, по селищному бюджету перевиконання – 155 з половиною тис. гривень.

Забезпечено надходження у звітному періоді основного бюджетоутворюючого платежу – податку та збору на доходи фізичних осіб,  який складає 56 відсотків обсягу власних надходжень, або 43 млн. 559 тис. гривень, приріст становить 10 млн. 114 тис. гривень.

Підсумки виконання бюджету міста постійно заслуховуються на засіданнях виконкому та виробничих нарадах щодо забезпечення щомісячного та якісного виконання обсягу надходжень до бюджетів усіх рівнів. Виконання бюджету щомісячно розміщується на сайті міської ради; щоквартально в газеті «Наше місто» та щотижнево на сайті міської ради розміщується моніторинг виконання видатків бюджету в розрізі головних розпорядників коштів та статей економічної класифікації.

Динаміка надходжень до загального фонду бюджету міста за 2012–2015 роки відображена в розрізі загального обсягу, власних надходжень, дотації вирівнювання та субвенцій.

До спеціального фонду бюджету міста надійшло 15 млн. 646 тис. гривень, що становить 111 відсотків до затверджених річних бюджетних призначень.

До бюджету розвитку надійшло коштів від приватизації майна, продажу землі та коштів пайової участі в сумі понад 5 млн. гривень  при затвердженому річному бюджетному призначенні 4 млн. 436 тис. гривень, що становить 115 відсотків.

По окремих статтях відбулося зростання показників видатків загального фонду порівняно з 2014 роком. Зокрема, по заробітній платі з нарахуваннями видатки зросли на 19 відсотків або на 16 млн. 434 тис. гривень; по енергоносіях на 65 відсотків або на 7 млн. 796 тис. гривень; по продуктах харчування на 39 відсотків або на 1 млн. 461 тис. гривень; по медикаментах на 48 відсотків або на 1 млн. 265 тис. гривень; по допомозі сім’ям з дітьми на 4 відсотки або на 2 млн. 250 тис. гривень; по субсидіях в 12 разів або на 28 млн. 21 тис. гривень; по пільгах зменшення на 7 відсотків або на 964 тис. гривень.

Своєчасно проводилась виплата заробітної плати працівникам бюджетної сфери; розрахунки за енергоносії, що споживались бюджетними установами; у повному обсязі здійснювались інші виплати соціального характеру.

На фінансування галузей соціально-культурної сфери та соціального захисту населення спрямовано коштів в сумі 231 млн. 988 тис. гривень, або 99 відсотків дозатверджених річних бюджетних призначень, що на 58 млн. 268 тис. гривень більше, ніж за 2014 рік.

У загальних витратах бюджетних установ основною статтею є заробітна плата з нарахуваннями, і витрати по ній складають 75 відсотків, по енергоносіях – 14 відсотків та інші витрати – 11 відсотків.

У загальних видатках бюджету видатки на фінансування установ та закладів освіти склали –29 відсотків, охорони здоров’я – 18 відсотків, соціальний захист та соціальне забезпечення – 41 відсоток, ЖКГ – 4 відсотки, культури і мистецтва – 3 відсотки, фізичної культури і спорту – близько одного відсотка, управління – 3,5 відсотка, інші – 2 відсотки.

На виконання програм соціального захисту населення спрямовано 100 млн. 505 тис. гривень субвенцій з державного бюджету, а саме: забезпечено виплату державної соціальної допомоги сім’ям з дітьми, передбаченої законами України в сумі 57 млн. 659 тис. гривень; на оплату наданих пільг і субсидій населенню за спожиті енергоносії та отримані житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива, послуг зв’язку та інших послуг спрямовано 42 млн. 846 тис. гривень.

У 2015 році проведено робіт з  капітальних видатках за рахунок коштів бюджету розвитку в сумі 15 млн. 778 тис. гривень, що на 4 млн. 843 тис. гривень більше, ніж за 2014 рік.

На розвиток комунального господарства із загального фонду спрямовано 6 млн. 856 тис. гривень, що на 2 млн. 56 тис. гривень більше, ніж за минулий рік; за рахунок цих коштів виконані роботи з благоустрою міста і селища. Проведено робіт з  ремонту доріг на – 6 млн. 57 тис. гривень, що на 1 млн. 582 тис. гривень більше, ніж за минулий рік.

Міське будівництво

Будівельними організаціями усіх форм власності за 2015 рік виконано підрядних робіт на суму 45 млн. гривень, що становить 192 відсотка до відповідного періоду 2014 року.

Станом на 01 січня 2016 року на квартирному обліку за місцем реєстрації і проживання перебуває всього 435 сімей, в тому числі в списках осіб, які мають право на першочергове отримання житла – 160 сімей, в списках осіб, які мають право на позачергове отримання житла – 38 сімей.

Контрольні списки квартирного обліку:

  •  учасників бойових дій – 19 (з них 7- учасники АТО);
  •  інвалідів війни і прирівняних до них осіб (інвалідність під час проходження служби) – 3 (з них 2 – учасники АТО);
  • ліквідаторів та потерпілих від аварії на ЧАЕС, віднесених до                       І категорії – 3, ІІ категорії – 5;
  •  багатодітних сімей – 68.

Для порівняння динаміку черговості можна прослідкувати в Таблиці 1:

Рік

Загальна черга

Першочергова черга, в тому числі до загальної

Позачергова черга, в тому числі до загальної

2012

997

274

33

2013

544

196

26

2014

429

153

35

2015

433

158

35

2016

435

160

38

Протягом 2015 року виділось житло по вул. Автобусній,10 двом сім’ям учасників АТО та сім’ям, які перебували на позачерговій та першочерговій черзі.

Регулювання земельних відносин та архітектурна політика

Відділом Держгеокадастру у Нововолинську минулого року підготовлено до продажу 18 земельних ділянок загальною площею майже 5 га на суму понад три з половиною млн. гривень. У результаті продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення до місцевого бюджету м. Нововолинська упродовж 2015 року надійшло 3 млн. гривень, що становить 149 відсотків від запланованого. Решта суми, враховуючи розстрочку платежів, надійде у 2016 році.

Одним  із пріоритетних напрямків роботи Нововолинської міської ради та відділу Держгеокадастру в м. Нововолинську є виділення земельних ділянок учасникам АТО, жителям міста.

Враховуючи, що у Нововолинську немає достатньої кількості земельних ділянок комунальної власності, які можуть бути відведені для будівництва та обслуговування житлових будинків, проводиться робота у напрямку співпраці з суміжними сільськими радами та Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області з питання надання земельних ділянок державної власності в приміській зоні.

Упродовж  2015 року звернулось 244 учасники АТО для виділення земельних ділянок.

Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області розглянуто заяви та надано 227 дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

Нововолинська міська рада надала 12 дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок. Решта 5 заяв розглянули на сесії міської ради та прийняли рішення взяти їх до відома й  повернутись до їх розгляду після розробки містобудівної документації, в результаті якої будуть сформовані нові земельні ділянки, передбачені для житлової забудови, та після проведення аналізу стану використання земельних ділянок, які були виділені громадянам раніше і не використовуються.

Всього надано 239 дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області затверджено 107 проектів землеустрою та передано 107 земельних ділянок у власність учасникам АТО. Крім цього, розроблено ще 36 проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, з яких 29 подано до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області на затвердження.

Нині розробляються 84 проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок  на території Морозовичівської сільської ради.

Відділом Держгеокадастру у м. Нововолинську проаналізовано усі  чинні договори оренди  щодо відповідності ставок орендної плати до законодавчо визначених розмірів. Крім цього, за 2015 рік відділом підготовлено 155 договорів оренди землі. Визначені інвестиційні проекти 4-х земельних ділянок, інформацію про які розміщено на офіційному сайті Нововолинської міської ради.

Упродовж 2015 року відділом містобудування та архітектури  міськвиконкому    видано:

– 32  містобудівних умов та обмежень на проектування об’єктів будівництва;

– 26 будівельних паспортів на будівництво та реконструкцію садибних житлових будинків, господарських будівель та споруд  на присадибних земельних ділянках;

– 3 паспорти прив’язки тимчасової споруди для провадження підприємницької діяльності.

– 32 дозволи на розміщення зовнішньої реклами  з  видачею паспорта прив’язки об’єкта зовнішньої реклами;

– 64 довідки про надання/підтвердження поштової адреси.

Відділом погоджено і видано 42 висновки на розробку проектів відведення земельних ділянок під об’єкти підприємницької діяльності та для будівництва садибних житлових будинків, господарських будівель та споруд.

У 2015 році введено в експлуатацію наступні об’єкти:

– 18 соцкультпобуту (магазинів, аптек, кафе, стоматкабінетів  тощо,);

– 22 індивідуальних житлових будинки  загальною площею 3316 кв.м;

– 3 об’єкти  виробничого призначення.

У 2015 році у відділі містобудування та архітектури розглянуто   180звернень громадян, підприємств та організацій з питань містобудування та архітектури.

Упродовж  2015 року від забудовників отримано 382  тис. гривень у міський бюджет на розвиток інфраструктури   Нововолинська .

На виконання заходів з благоустрою, впорядкування  та озеленення  території міста розроблено ескізні проектні пропозиції з реконструкції та оздоблення фасадів, благоустрою прилеглих територій міських об’єктів.

На Алеї Героїв встановленамеморіальна стела Героям АТО.

На розгляд міськвиконкому розроблено і подано передпроектні  пропозиції  щодо  реконструкції, комплексного благоустрою території й об’єктів міського парку культури  та  відпочинку.

Житлово-комунальна галузь

У 2015 році діяльність житлово-комунальних підприємств була спрямована на забезпечення сталого функціонування житлово-комунального господарства міста, покращення умов проживання мешканців, підвищення ефективності та якості наданих послуг.

На капітальний ремонт житлового фонду торік з міського бюджету спрямовано 612 тис. грн. Кошти в сумі 472 тис. грн. освоєно на капітальний ремонт покрівель 16-ти житлових будинків загальною площею 5 тис. м. кв. Крім бюджетних коштів, на виконання робіт з капітального ремонту покрівель залучені кошти мешканців. Проведено капітальний ремонт вимощення 3-х житлових будинків (вул. Винниченка, 16; Нововолинська, 33 та Ковпака, 3) .

Поточним ремонтом відремонтовані 112 покрівель загальною площею 3 тис. м. кв., 32 цоколі, 22 фасади, 12 балконів, 19 дверних полотен, 30 дашків, 55 під`їздів, 3 електрощитові, замінено аварійні сходи в будинку №38 на мікрорайоні Шахтарському, біля будинку №3 на 5-ому мікрорайоні та від зупинки до училища №11.

За кошти міського бюджету в 2015 році придбано 9 дитячих майданчиків на суму майже 200 тис. грн.

У  2015 році за кошти міського бюджету в сумі 86 тис грн. освітлено 5 вулиць: Тиха, Волинська  та Лікарняна (смт. Жовтневе). Також за кошти міського бюджету в сумі 340 тис. грн. встановлено  нові сучасні лінії освітлення по вул. Мічуріна та вул. Сокальській. Проведено заміну електричних ламп міського освітлення в кількості 2099 шт., з них на енергозберігаючі – 852 шт. Виконувались роботи з ремонту ілюмінації по пр. Дружби, на майдані Незалежності, на площі  імені В. Чорновола, пр. Перемоги, вул. Св. Володимира.

У2015 році було освоєно  з міського бюджету  на розвиток дорожнього руху та його безпеки 5165,5 тис. грн.,  в тому числі  відремонтовано 15,3 тис. м2 асфальтного покриття і прогрейдеровано та  підсипано 27,945 тис.м2 доріг. Детально:

–  проведено капітальний ремонт  3,0 тис.м2 покриття автомобільних доріг ( вул.Некрасова, Кримського, Молодогвардійців, Гірняцька, Тупікова) –  на суму 1392,0 тис.грн.;

– проведено  поточний   та ямковий ремонт 12,3 тис.м2 автомобільних доріг на суму 2857,6 тис.грн.;

–  проведено підсипку та грейдерування  доріг без асфальтного покриття в секторі індивідуальної забудови на суму 48,3 тис.грн.

Торік з міського бюджету направлено 285 тис. грн. на капітальний ремонт внутрішньоквартальних доріг і проїздів загальною площею близько 1 тис м. кв. – це вул. Винниченка, 11, 13, 15; вул. Січових Стрільців, 2; б-р Шевченка, 15, 17. Крім цього,  на поточний ремонт асфальтобетонного покриття прибудинкових територій 70-ти житлових будинків освоєно 529 тис. грн. з міського бюджету.

У 2015 році проведено капітальний ремонт зовнішньої водогінної мережі по вул. Чехова – вул. Кримського в кількості 246 п. м., на суму 323 тис. грн. (в т.ч. 300 тис. грн. – кошти міського бюджету).

За кошти міського бюджету в сумі 98 тис. грн. проведені капітальні ремонти внутрішньобудинкових водогінних мереж в 6-ти житлових будинках: вул. Св. Володимира, 13; пр. Перемоги, 1а; 15 мікрорайон, 33; вул. Гагаріна, 26; вул. Стуса, 9; б-р Шевченка,10 загальною протяжністю 474 п. м.

Також за кошти міського бюджету підприємством «Нововолинськводоканал» придбані матеріали та проведена заміна водопроводів по вул. Центральній в кількості 100 п. м.  та по вул. Заводській в кількості 82 п. м. Проведена заміна насосних агрегатів на трьох свердловинах Північного та Південного водозаборів, на що витрачені власні кошти підприємства в сумі 156 тис. грн.

Експлуатаційними дільницями підприємства «Нововолинськводоканал» в місті та селищі поточним ремонтом відремонтовано 2184 п. м. вуличних водопровідних мереж різних діаметрів. Проведена заміна аварійних ділянок вуличних водопроводів по вул. Шахтарській, 26; 15-й мікрорайон, 27, 29; вул. Сокальська, 16; вул. Залізнична, 2-17; вул. Космонавтів, 9; вул. Пирогова, 7; замінено 1139 п. м. труб різного діаметру водопровідних стояків, водопроводів у житлових будинках та підвальних приміщеннях. Замінено понад 30 шт. запірної арматури. За кошти міського бюджету на суму 31 тис. грн. для різання асфальтно-бетонного покриття придбано швонарізувач.

Комунальним підприємством УБІ «Будінвест» в 2015 році завершено будівництво каналізаційного колектора від 5-го мікрорайону до вулиці Ціолковського. Освоєно на ці роботи 220 тис. грн., прокладено 340 м. п. каналізаційних мереж.

У 2015 році  реалізований проект з реконструкції теплопостачання Південно-Східного району (прокладено 822 п. м. попередньо-ізольованих труб), було освоєно 4 млн. 555 тис. грн. коштів державного бюджету і 526 тис. грн. коштів міського бюджету. Очікувана економія природного газу складає понад 1 млн. м3.

За кошти міського бюджету проведені роботи з реконструкції насосного обладнання котельні Шахтарського мікрорайону (572 тис. грн.), реконструкції насосного обладнання котельні 66-го кварталу (343 тис. грн.), замінено автоматику на котлах (89 тис. грн.).

За кошти підприємства проведена заміна аварійних ділянок теплових мереж протяжністю 1 тис. п. м. на попередньоізольовані труби, ревізія та часткова заміна запірної арматури в теплових камерах в кількості 324 шт. (112 будинків). Проведена ревізія та часткова заміна запірної арматури на стояках в житлових будинках 436 шт. (68 будинків), проведена промивка приладів опалення в квартирах мешканців в кількості 119 шт., внутрішньобудинкових систем централізованого теплопостачання в кількості 50 шт.

Проведено реконструкцію Алеї героїв на суму 145 тис. грн., виконувались роботи з реконструкції кладовища (район шахти №2) – освоєно 236 тис. грн.

Упродовж  року на об`єктах благоустрою міста було встановлено сміттєві урни в кількості 11 шт., 12 шт. лавок, проведено ремонт і фарбування автобусних зупинок в кількості 22 шт., лавок – 95 шт., урн для сміття – 35 шт., тумб для оголошень – 8 шт. Встановлено 2 дитячих майданчики на бульварі Шевченка та проспекті Перемоги, проведено очищення та фарбування фонтанів, виконано роботи з профілактичного ремонту насосів, частково замінено водопровідні труби.

Систематично здійснювались роботи з прибирання та очищення доріг, тротуарів, парку, скверів, кладовищ, території міського озера та інших місць загального користування і об`єктів благоустрою.

Для покращення благоустрою міста за кошти міського бюджету було придбано 5 шт. автобусних зупинок на суму 90 тис. грн., святкову ілюмінацію на суму 96 тис. грн., газовий лічильник на суму 70 тис. грн. для асфальтної дільниці.

На переобладнання 6-ти майданчиків збору сміття (вул. Сонячна, 1; вул. Нестерова; вул.Винниченка, 21; 15-й мікрорайон, 19; вул. Соборна, 6; вул. Островського, 30) направлено 28 тис. грн., на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ освоєно 15 тис. грн. з міського бюджету, було вивезено 256 м3 сміття.

Станом на 01 січня 2016 року в місті та селищі Жовтневому створені і працюють 105 ОСББ, 59 з них проводять господарську діяльність самостійно. В поточному році на капітальний ремонт житлового фонду ОСББ було освоєно 330 тис. грн., з них 165 тис. грн. кошти міського бюджету і 165 тис. грн. кошти ОСББ:

Транспортне перевезення

Транспортне обслуговування населення в Нововолинську та селищі Жовтневому здійснює 21 перевізник в звичайному режимі руху та в режимі маршрутного таксі. З них одна юридична особа ПП «САМ-Моторс» та 20 фізичних осіб. Всього задіяна 41 одиниця транспортних засобів, які працюють на семи міських маршрутах.

З усіма перевізниками укладені договори на право надання послуг із перевезення пасажирів, в яких передбачено перевезення пільгових категорій населеня.

Крім того, пасажирські перевезення здійснюють таксисти-індивідуальники 60-ма транспортними засобами.

Сфера торгівлі, ресторанного господарства та побутового обслуговування

Торговельна галузь міста має стабільну тенденцію до розвитку. Швидкими темпами розвивається мережа магазинів нового типу, де споживачі мають можливість придбати якісні товари.

Будуються нові сучасні об’єкти підприємництва, які стають окрасою нашого міста.

Торговельне обслуговування населення м. Нововолинська та сел. Жовтневе забезпечують 442 торговельних підприємств: з них 94 – продовольчі магазини, 240 – непродовольчі, 33 – аптечних закладів, 10 – АЗС, 65 – підприємств ресторанного господарства, а також госпрозрахунковий ринок і торгові ряди, розміщені в сел. Жовтневому, м-ні Шахтарському і в центрі міста біля стадіону “Шахтар”. Побутовим обслуговуванням населення займаються 205 підприємств та підприємців міста.

Забезпечено також надання послуг першої потреби, а саме: перукарні, ремонт складної побутової техніки та радіоелектронної апаратури, пошиття та ремонт одягу і взуття.

Значним джерелом у забезпеченні населення міста продовольчими, непродовольчими товарами та сільськогосподарською продукцією є госпрозрахунковий ринок і його торгові ряди.

Для покращення якості торговельного обслуговування населення, зниження цін, популяризації місцевих виробників відділом торгівлі, побуту та захисту прав споживачів організовано проведення 5-ти ярмарків продажу сільськогосподарської продукції, продовольчих та непродовольчих товарів.Традиційним став і шкільний ярмарок.

За 2015 рік у відділ торгівлі, побуту та захисту прав споживачів виконкому звернулось 153 громадяни з питань захисту прав споживачів, з них 108 – з усними питаннями та консультаціями, 45– з письмовими зверненнями.

Соціальні гарантії мешканцям міста

Упродовж  2015 року  у  відділі соціальних допомог і компенсацій управління праці та соціального захисту населення на обліку перебувало 5070 осіб, 9931 отримувачів субсидій на житлово-комунальні послуги та скраплений газ. Сума відшкодованих субсидій на оплату житлово-комунальних послуг становить 40 млн. 780 тис. грн., що в 12 разів  перевищує нарахування за аналогічний період 2014 року (Вдумайтесь! Це все треба було організувати!!!).

У Нововолинську проживає 543 особи, які мають статус потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи. Відповідно до Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС”, фінансування бюджетних програм проводиться виключно коштами державного бюджету.

Зростанню добробуту громадян сприяє їх підтримка у вигляді надання пільг.

Станом на 01 січня 2016 року на обліку Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, формування та супровід якого здійснює управління, перебуває майже 13 тис. пільговиків, з них 2088 ветеранів війни (в т.ч. 267 учасників бойових дій (АТО)).

Станом на 01 січня 2016 року на житлово-комунальні послуги відшкодовано 8 млн. 802 тис. грн. пільговикам та членам їх сімей, на яких поширюються ці пільги.

Виплачено одноразової грошової допомоги до 5 травня 1892 особам на загальну суму 963 тис. грн.

Для забезпечення пільгового проїзду в міському автотранспорті осіб, які мають право на зазначену пільгу та фактично користуються, за звітний період було здійснено відшкодування витрат за надані послуги 2 перевізникам на суму 663 тис. грн. з державного бюджету та 121 тис. грн. з міського бюджету.

У 2015 році оздоровлено у санаторно-курортних закладах:

  • 38 ветеранів війни;
  • 32 учасники бойових дій (АТО);
  • 42 інваліди загального захворювання:
  • 23 особи з числа постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС.

Забезпечено 86 інвалідів та дітей-інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації, видано 110 направлень на протезування.

Відповідно до міської Цільової програми соціального захисту населення на 2011-2015 роки в 2015 році виплачено одноразову грошову допомогу за рішенням виконкому 311 громадянам міста та смт. Жовтневого на суму 130 тис. грн., виплачена грошова допомога 62 воїнам ОУН-УПА, 11 особам – членам сімей загиблих в зоні АТО – 96 тис. грн.

У  зв’язку з політичною ситуацією на Сході країни та подіями, які відбулися в АР Крим, з’явилася нова категорія соціально незахищених верств населення – це внутрішньо переміщені особи. У місті зареєстровано 212 сімей (387 чол.) таких осіб, з них станом на 01 січня 2016року – 152 перебувають на обліку, призначено виплати соціальних допомог особам, які переміщені з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО 67 сім’ям.

Виплачено компенсацій підприємствам, установам та організаціям фактичних витрат на виплату середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу під час мобілізації, 13 млн. 805 тис. грн.

18  років на території міста функціонує територіальний центр соціального обслуговування. Одним із його основних завдань  є виявлення громадян, які потребують сторонньої допомоги, визначення їх індивідуальних потреб у соціальному обслуговуванні та забезпечення якісного надання соціальних послуг.Торік  виявлено 2045 громадян, які перебувають у складних обставинах і потребують соціального обслуговування.

У структуру територіального центру входять такі відділення:

– соціальної допомоги вдома, у якому за звітний період 387 осіб отримали соціальні послуги;

– соціально-побутової адаптації, у якому за звітний період 1612 осіб отримали соціальні послуги;

– стаціонарне відділення для постійного проживання, у якому за звітний період 46 осіб отримали соціальні послуги.

Управління Пенсійного Фонду у Нововолинську здійснює фінансування та виплату пенсій і допомог 16258 пенсіонерам міста.

Середній розмір пенсії по місту становить 1908 грн. 34 коп., минулого вона збільшилася на 130 грн. 68 коп.

Про хід виконання Програми зайнятості населення

За січень-грудень 2015 року послугами Нововолинського міського центру зайнятості скористалося близько 5 тисяч громадян. Всього працевлаштовані 2097 осіб. Рівень працевлаштування зареєстрованих безробітних складає 33 %.

Упродовж 2015 року на обліку в центрі зайнятості перебували 67 демобілізованих військовослужбовців, в тому числі 59 осіб, що брали участь в антитерористичній операції. З них 58 особам надано статус безробітного та призначено допомогу з безробіття; 11 осіб працевлаштовані, в тому числі 8 учасників АТО. 6 осіб з числа демобілізованих військовослужбовців проходили професійне навчання, а саме курси цільового призначення «Підприємець-початківець». Після проходження навчання троє започаткували власну справу. Два учасники АТО брали участь у роботах тимчасового характеру. Усім особам надано комплекс профінформаційних та профконсультаційних послуг. Станом на 01 січня 2016 року на обліку перебувають 44 демобілізованих військовослужбовці, в тому числі 40 учасників АТО.

На обліку в центрі зайнятості перебували 64 особи з числа вимушено переміщених з Донецької та Луганської областей. З них 44 особам надано статус безробітного та 40 призначено допомогу з безробіття. За сприяння центру зайнятості 29 осіб цієї категорії працевлаштовані.  Станом на 01 січня 2016 на обліку зареєстровані як безробітні 7 осіб з числа вимушено переміщених.

За січень-грудень 2015 року прийняті рішення про надання компенсації єдиного внеску роботодавцям, які працевлаштували на нові робочі місця.

За  звітний період у Нововолинському міському центрі зайнятості   була 2681 вакансія, з яких 2048 укомплектовані, що складає 76% від загальної чисельності.   Станом на 01 січня 2016 року в базі даних центру зайнятості налічується 115 вакансій на підприємствах та у фізичних осіб-підприємців міста Нововолинська. На обліку  перебуває 966 зареєстрованих безробітних.

Однією із важливих активних форм зайнятості є організація громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру. В роботах тимчасового характеру взяли участь 276 зареєстрованих безробітних.

Упродовж  січня-грудня 2015 року за направленням Нововолинського міського центру зайнятості проходив професійне навчання 401 зареєстрований безробітний,  в тому числі безпосередньо на виробництві 233 безробітних громадян (56% від загальної кількості громадян, що навчались за сприянням служби зайнятості).

Особи з інвалідністю є однією із незахищених верств населення, які звертаються в пошуках роботи, їх реальні можливості та побажання щодо працевлаштування вивчаються з моменту їх звернень до служби зайнятості з врахуванням рекомендацій МСЕК. Упродовж січня-грудня 2015 року  на обліку перебували 179 зареєстрованих безробітних цієї категорії.Працевлаштовані  35 осіб з числа зареєстрованих безробітних з інвалідністю.

Освіта міста

Непростим у фінансовому відношенні для освітньої галузі міста був 2015 рік. На утримання навчально-виховних закладів освіти було передбачено бюджетних асигнувань у сумі 74 млн. 729 тис. грн.

Варто зазначити, що попри всі фінансові труднощі міська влада робила усе для того, щоб заклади освіти стабільно функціонували.

У 2015 році забезпечена своєчасна виплата заробітної плати працівникам установ і закладів освіти. Проведено розрахунки за спожиті енергоносії та комунальні послуги. Крім зарплати, педагоги отримали матеріальної допомоги на оздоровлення у сумі 1 млн. 160 тис. грн., щорічної грошової винагороди у сумі 191 тис. грн., матеріальної допомоги техперсоналу у сумі 381 тис. грн.

У 2015 році  міською владою повністю виплачена індексація заробітної плати працівникам освіти у розмірі 4 млн. 234 тис. грн.

Якісний відпочинок – запорука успішного навчання. Тому міська влада разом з управлінням освіти з розумінням підійшла до оздоровлення школярів. У 2015 році оздоровлено в дитячих таборах відпочинку з денним перебуванням – 1652 учні, у позаміському таборі оздоровлення та відпочинку «Прикордонник» – 444 учні, на що витрачено відповідно 357 тис. грн. і 843 тис. грн. бюджетних коштів.

Для забезпечення першочергових потреб дошкільних навчальних закладів за рахунок коштів бюджету розвитку у 2015 році було виділено  101 тис. грн.

За рахунок коштів бюджету розвитку зміцнили матеріально-технічну базу і загальноосвітні школи. Так у 2015 році виділено коштів у розмірі 610 тис. грн.

На ДНЗ спрямовано понад 100 тис. грн. За рахунок коштів бюджету розвитку міста проведено капітальний ремонт покрівлі у ДНЗ № 5 на суму 268 тис. грн.; у ДНЗ № 6 на суму 597 тис. грн.; у ДНЗ № 6 на суму 448 тис. грн.; у спеціалізованій школі №1-колегіум проведено капітальний ремонт приміщення спортзалу на суму 150 тис. грн.; у ЗОШ № 2 капітальний ремонт вікон на суму 70 тис. грн., капітальний ремонт приміщення на суму 87 тис. грн.; у ЗОШ № 6 капітальний ремонт частини будівлі (підсилення несучих конструкцій) на суму 500 тис. грн.; проведено капітальний ремонт покрівлі ЗОШ № 7 на суму 113 тис грн. та капітальний ремонт покрівлі гімназії на суму 472 тис. грн.

За рахунок коштів бюджету розвитку виготовлена проектно-кошторисна документація на капітальний ремонт котельні міського виробничого комбінату.

У 2015 році введено в експлуатацію у позаміському дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Прикордонник» господарський двір, на будівництво якого витрачено у цьому фінансовому році коштів бюджету розвитку у сумі 160 тис. грн.

Упродовж  2015 року  управління освіти та колективи дошкільних навчальних закладів проводили роботу, спрямовану на виконання заходів щодо впровадження міської цільової програми «Освіта м. Нововолинська на 2014-2018 рр.», якою передбачено відкриття 9 груп у функціонуючих дошкільних навчальних закладах та відновлення раніше закритих дошкільних навчальних закладів, вирішення проблеми створення додаткових місць для дітей дошкільного віку у селищі Жовтневе. У 2015 році відкрито 1 групу у дошкільному навчальному закладі № 7.

Станом на 1 січня 2016 року дошкільна освіта міста складається із 9 дошкільних навчальних закладів, які відвідує 2130 дітей при нормативному наповненні – 1368 (01.01.2014 р. – 2096 дітей, 01.01.2015 р. – 2158 дітей). Відсоток охоплення системою дошкільної освіти становить 63%. Кількість сімей, охочих влаштувати дітей у дошкільні навчальні заклади, щороку зростає.

У місті 100-відсотково охоплено організованою підготовкою до навчання у школі дітей старшого дошкільного віку. Зокрема,  із 705 дітей – 622(88%) здобувають дошкільну освіту у дошкільних навчальних закладах, а 83 (12%) дітей – у позашкільному навчальному закладі Нововолинського центру дитячо-юнацької творчості.

У дошкільних навчальних закладах № 3, 4, 5, 8, 9 упродовж 2014-2015 навчального року впроваджувалися додаткові освітні послуги з хореографії, навчання іноземної мови, зображувальної діяльності.

Пріоритетним у змісті дошкільної освіти залишається питання, пов’язане зі збереженням, зміцненням та реабілітацією здоров’я дітей. У 5 дошкільних навчальних закладах комбінованого типу (№№3,4,5,6,7) функціонує 8 спеціальних груп для дітей із порушеннями мови (132 дитини). У всіх дошкільних навчальних закладах створено належні умови для фізкультурно-оздоровчої роботи, впровадження елементів інклюзивної освіти.

Значних успіхів досягли учні наших шкіл на міських, обласних та всеукраїнських олімпіадах. У ІІ-му етапі всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів участь взяло 618 школярів усіх загальноосвітніх навчальних закладів, з них – 276 стали переможцями.

У  ІІІ етапі всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів взяли участь 75 школярів, з них – 50 учнів стали переможцями, зокрема,  І місце вибороли 6 учнів, ІІ – 16 учнів, ІІІ – 28 учнів.

Високих результатів досягли учні НВК «Нововолинська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 1 – колегіум», шестеро школярів стали членами команд Волинської області для участі у ІV етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад у 2015-2016 навчальному році.

Троє школярів Нововолинська здобули перші місця на ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад.

Міська влада підтримує творчих дітей. У 2015 році з місцевого бюджету таким дітям виплачено – 6 тис. грн. стипендії та 15 тис. грн. грошової винагороди.

У місті збережена мережа позашкільних навчальних закладів. 2522 учні займається в 142 гуртках Центру дитячої та юнацької творчості, де функціонує 4 відділи. відповідно до напрямків діяльності. У закладі працює 6 колективів, яким наказами Міністерства освіти і науки присвоєно звання «Зразкового», один з них, вокальний ансамбль «Паросток»,  отримав це звання в 2015 році. Гурток фітодизайну носить почесне звання «Народного». Керівник гуртка Мельник Наталія Григорівна у минулому році стала переможцем обласного і лауреатом Всеукраїнського конкурсу педагогічної майстерності. Гуртківці закладу упродовж року отримали 63 нагороди обласного, державного та міжнародного рівнів.

Результативно працює дитячо-юнацька спортивна школа (директор Міщук Степан Дмитрович). У вересні 2015 року секціями школи було охоплено 266 учнів. Проте, коли постала проблема із фінансуванням ДЮСШ № 3 ФСТ «Україна», міська рада взяла на себе розв’язання цієї проблеми: було додатково виділено 7,5 педагогічних ставок, і учні були разом із тренерами переведені в ДЮСШ. У результаті на кінець року в ДЮСШ налічувалося вже 436 учнів.

Втішні результати закладу. І-ІІ місця в обласних змаганнях вибороли команди баскетболісток. А в чемпіонаті України юнацької баскетбольної ліги сезону 2014-2015 років команда школи зайняла ІІ місце. Гандболісти школи – незмінні чемпіони Волині та бронзові призери чемпіонату України серед юнаків на приз клубу «Стрілецький м’яч». Троє вихованців школи виступають у складі Національної збірної України. Успішним був 2015 рік і для легкоатлетів школи. Чемпіоном України став Бондарук Марко, бронзовими призерами – Сацюк Марія і Дорофеєва Анна. А ще Дорофеєва Анна стала чемпіонкою України з бігу на 60 м., вона включена до складу юнацької збірної України і готується до міжнародної матчевої зустрічі.

У місті збережено Міжшкільний навчально-виробничий комбінат, у якому профільне навчання за технологічним профілем організовано для більше ніж 100 старшокласників.

Усе це ще раз підтверджує, що для мене як міського голови немає питань головних і другорядних. Тим більше, якщо це стосується дітей і молоді.

Медицина міста

Надання медичної допомоги жителям міста забезпечує міська лікарня. В місті упродовж багатьох років зберігається низький, порівняно з іншими містами і районами, рівень смертності населення та значно нижчий, ніж по області рівень захворюваності.

За минулий рік у відділеннях стаціонару проліковано близько 11 з половиною тис. хворих, з них більше 2 тис., що становить 18 % – жителі інших районів і міст. Проведено 2,5 тис операцій. На сучасному рівні проводиться оперативне лікування в хірургічному, урологічному, офтальмологічному відділеннях. 96% всіх операцій на жовчевому міхурі проводиться за сучасними малотравматичними методиками. В травматологічному відділенні почали активно застосовувати новітні пластичні та реконструктивні операції на кістках і сухожилках. Вже стало звичним проведення тромболізису при гострому інфаркті міокарда, в минулому році проведено 16 сеансів тромболізисної терапії. З метою покращення діагностики і лікування захворювань серцево-судинної системи використовують сучасну Холтерівську систему для цілодобового спостереження за змінами ритму серця і артеріального тиску.

За новітніми технологіями надається допомога вагітним, породіллям та новонародженим в акушерсько-гінекологічному відділенні. Значно покращилась матеріально технічна база відділення – отримано сучасне медичне обладнання на суму 280 тис. грн. від українсько-швейцарського проекту «Здоров’я матері і дитини». Тому  в наш пологовий будинок  їдуть  з міста Вол.- Волинського та району, Іваничівського району, Червонограда, Сокаля і т.д.).

Уже більше 6 років в лікарні успішно функціонує сучасний мамографічний комплекс, на якому за цей час обстежено 7800 жінок, що дало змогу своєчасно виявити та пролікувати 350 випадків передпухлинних захворювань і 148 випадків раку молочної залози.

У поліклініці упродовж 5 років ефективно працюють чоловічий оглядовий кабінет та кабінет профілактики серцево-судинних захворювань. У кабінеті профілактики серцево-судинних захворювань, кожен  охочий може безкоштовно визначити свій особистий серцево-судинний ризик. Тільки за минулий рік в кабінеті обстежено понад 700 осіб.

У лікарні забезпечено надання медико-соціальної допомоги підліткам і молоді в кабінетах «Клініки дружньої до молоді», яка в числі перших по області була акредитована у 2012 році та за результатами роботи підтвердила свій статус у грудні 2015 року.

Пріоритети під час отримання медичної допомоги надаються учасникам АТО, членам сімей загиблих військовослужбовців, дітям-інвалідам, ветеранам війни та учасникам бойових дій. Всім демобілізованим військовослужбовцям проведено комплексний медичний огляд, планове оздоровлення та лікування. На амбулаторне і стаціонарне лікування ветеранів війни та учасників АТО використано 570 тис. грн. \

Значна увага приділяється лікуванню дітей-інвалідів та дітей раннього віку. Лікарнею підтверджено статус «Лікарня доброзичлива до дитини». На амбулаторне і стаціонарне лікування дітей-інвалідів та дітей до 3 років із місцевого бюджету за 2015 рік використано 91 тис. грн. Всього на забезпечення ліками пільгових категорій населення міста використано 1млн. 286 тис. грн., що майже вдвічі більше, ніж у 2014 році. В стоматологічній поліклініці безоплатно проведено зубопротезування 282 громадянам, що мають право на пільги, на яке використано 222 тис. грн.

Торік  в лікарні проведені заходи з енергозбереження. За кошти Регіональної лікарняної каси та за бюджетні кошти придбано 43 теплозберігаючих вікна на суму 176 тис. грн., які встановлено в травматологічному, інфекційному та терапевтичному відділеннях. За кошти міського бюджету зроблено капітальний ремонт покрівлі будівлі баклабораторії на суму 210 тис. грн.

Розвиток культури міста

Упродоаж  звітного періоду стабільно працювали міські комунальні заклади культури, серед яких: 1 дитяча школа мистецтв, 3 заклади клубного типу, 5 бібліотек, об’єднаних у міську централізовану бібліотечну систему, міський історичний музей та дві госпрозрахункові структури – молодіжно-розважальний центр «Україна» та парк культури і відпочинку.

На утримання галузі  використано 6 млн. 801 тис. грн., в тому числі на заробітну плату 5 млн. 518 тис. грн., по спеціальному фонду 795 тис. грн. (в т.ч. кошти бюджету розвитку 120 тис. грн. та інші власні надходження – 675 тис. грн.), зокрема, кошти міського бюджету.

З метою зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури міста проведено роботи на загальну суму 420 тис. грн., а саме капітальний ремонт міського палацу культури на суму 200 тис. грн., поточний ремонт стільців великого залу на суму 159 тис. грн., придбання звукопідсилюючої апаратури із коштів спеціального фонду в сумі 48 тис. грн. Для міського історичного музею було придбано оргтехніку, замінено вхідні двері. Із коштів бюджету розвитку для централізованої бібліотечної системи придбано літературу та проведено передплату періодичних видань на загальну суму 32 тис. грн. Крім того, за рахунок   коштів із бюджету розвитку  придбано  літератури на суму 20 тис. грн.

Закладами культури проведено 762 культурно-мистецьких заходів, основна частина яких спрямовувалася на консолідацію громади, активізацію діалогу, утвердження патріотизму та національної самосвідомості. Зокрема, відбувалися благодійні акції зі збору коштів для учасників АТО, інші заходи національно-патріотичного змісту.

Фізична культура і спорт

До послуг спортсменів у Нововолинську створена мережа спортивних закладів: дитячо-юнацька спортивна школа Нововолинської міської ради, дитячо-юнацька спортивна школа № 3 фізкультурно-спортивного товариства «Україна» та спортивно-оздоровчий комплекс «Шахтар», спортивна секція для дітей з обмеженими фізичними можливостями від обласної дитячо-юнацької спортивної школи для дітей-інвалідів.

ДЮСШ Нововолинської міської ради для проведення навчально-тренувальних занять використовує два спортивних зали, які має на своєму балансі. При спортивній школі функціонує 3 відділення: баскетбол (дівчата), гандбол (юнаки), легка атлетика (юнаки, дівчата). Залучений  261 вихованець. Їх підготовку здійснюють 9 тренерів-викладачів (з них 7 – штатних).

ДЮСШ № 3 ФСТ «Україна» власного приміщення не має, орендує окремі спортивні об’єкти СОКу «Шахтар». У ДЮСШ № 3 культивується 4 олімпійських види спорту: баскетбол (юнаки), бокс, боротьба греко – римська, футбол, та 1 неолімпійський – спортивна аеробіка. Займається 202 вихованці. Підготовку спортсменів здійснює 7 тренерів-викладачів (з них 3 – штатних). До 01 січня 2015 року спортивний заклад повністю утримувався за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. На утримання ДЮСШ № 3 ФСТ «Україна» у 2015 році виділено субвенцію з державного бюджету 245 тис. грн., з міського бюджету на оренду приміщень СОКу «Шахтар» та оплату комунальних послуг – 15 тис. грн.

Вихованці дитячо-юнацьких шкіл як в ігрових видах спорту, так і в індивідуальних, були переможцями та призерами обласних змагань. Заклади активно працюють над передачею спортсменів для підвищення спортивної майстерності у профільні ліцеї-інтернати.

У місті функціонує спортивно-оздоровчий комплекс «Шахтар». Від отриманих надходжень у сумі 333 тис. грн.. заклад  здійснює оплату комунальних послуг та за спожиті енергоносії. При спортивно-оздоровчому комплексі «Шахтар» як структурний підрозділ функціонує центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», який здійснює координацію фізкультурно-оздоровчої роботи за місцем проживання та в місцях масового відпочинку населення. Центр є активним помічником і партнером відділу у справах молоді та спорту у проведенні фізкультурно-оздоровчих заходів.

Центр фізичного здоров’я населення  «Спорт для всіх» є співорганізатором заходів в місцях масового відпочинку населення. Окремі з них вже стали традиційними:

– кубок міста з міні-футболу (футзалу), присвячений пам’яті ветерана футболу Олега Ляшенка;

– обласний турнір з міні-футболу серед юнаків, присвячений пам’яті директора СОКу «Шахтар» О. Грицюка;

– традиційний міжобласний турнір з гандболу пам’яті Б.Макарова.

Центр залучає дворові команди до занять на спортивних майданчиках зі штучним покриттям. Серед ветеранів щорічно в рамках комплексу заходів «Спортивне довголіття» проводяться змагання з баскетболу, волейболу, шахів, шашок та настільного тенісу.

До вашої уваги  Таблиця 2 про фінансове забезпечення міської цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту на 2012-2016 роки у 2015 році.

КФК

Передбачено (тис. грн.)

Використано

(тис. грн.)

Види витрат

130106

7,1

7,1

Проведення міських змагань і заходів з неолімпійських видів спорту; участь в обласних і всеукраїнських змаганнях і заходах

130115

18,3

18,3

Проведення міських змагань з олімпійських видів спорту та спортивних заходів; участь в обласних і всеукраїнських змаганнях і заходах

130110

(загальний фонд)

1045,4

1045,4

Фінансова підтримка СОКу „Шахтар”

150101

(видатки бюджету розвитку)

228, 923

228,923

Реконструкція системи опалення приміщення будинку спорту СОКу „Шахтар”

130110

(видатки бюджету розвитку)

100,0

100,0

754,349

130,0

98,5

99,9

754,349

126,8

Капітальний ремонт системи освітлення великого залу будинку спорту СОКу «Шахтар»

Капітальний ремонт об’єктів СОКу «Шахтар»

Капітальний ремонт стадіону СОКу «Шахтар»

Капітальний ремонт підлоги борцівського залу будинку спорту СОКу «Шахтар»

130201

150,0

30,0

150,0

30,0

Фінансова підтримка громадських організацій фізкультурно- спортивного спрямування – НМО ТСОУ,

ГО «Футбольний клуб «Шахтар – Нововолинськ»

Функціонування дитячих команд футбольного клубу

        130203

15,0

15,0

Фінансова підтримка громадських організацій фізкультурно-спортивного спрямування – ДЮСШ № 3 ФСТ «Україна»

Всього

2579,1

2574,3

У місті проведено комплекс фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів серед вихованців навчальних закладів «Нововолинськ спортивний – 2015» у 12 видах.

Щороку проводяться роботи, спрямовані на зміцнення матеріально-спортивної бази міста. Проведено капітальний ремонт системи освітлення великого залу будинку спорту, капітальний ремонт об’єктів СОКу «Шахтар», стадіону, підлоги борцівського залу (використано 1 млн. 80 тис. грн. з бюджету розвитку). Роботи, пов’язані з поточними ремонтами у закладах фізичної культури та спорту, проводились за рахунок кооперування коштів.

Внесено 73 спортивні  об’єкти міста до Єдиного електронного всеукраїнського реєстру спортивних споруд. У звітному періоді на фізкультурно-оздоровчу роботу витрачено 25 тис. грн., на підтримку ГО ФК «Шахтар-Нововолинськ» – 180 тис. грн.

Молодь, жінки, сімї

Координацію роботи, пов’язаної з реалізацією в місті молодіжної політики, забезпечує відділ у справах молоді та спорту спільно з міською молодіжною радою. Загальноміські заходи з молоддю у рамках Програми плануються відповідно до пропозицій громадських молодіжних організацій та органів учнівського та студентського самоврядування. При активній співпраці з громадськими молодіжними організаціями започатковано такі проекти: конкурс серед молодих сімей «Тато, мама, я – спортивна сім’я», традиційний молодіжний фестиваль-конкурс з ритмічної гімнастики, міський молодіжний фестиваль-конкурс «Молодь обирає здоров’я», брейн-ринг «Знавці Європи» серед учнів 8-9 класів навчальних закладів міста, написання есе «Що для мене означає бути громадянином Європейської держави», представлення країн-учасниць ЄС, зустріч з батьками та учнями ВПУ «Молодь проти жорстокості та насильства», «Запали свічку пам’яті» з нагоди Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом, Всеукраїнська інформаційно-профілактична акція «Відповідальність починається з мене», міський конкурс «Випускник року-2015», фестиваль-конкурс патріотичної пісні «Молодіжна хвиля», розважальна програма «Люди нової доби», конкурс краси «Українська врода», брейн-ринг «Найрозумніший», заходи, присвячені Дню студента, тренінги «Запобігання вживання молоддю наркотичних речовин», «Профілактика девіантної поведінки», «Бути здоровим – престижно!», Школа молодого лідера, міський конкурс творчих робіт «Ой хто, хто Миколая любить».

Проведено цикл спортивно-масових молодіжних заходів: турнір з міні-футболу «Шкіряний м’яч», присвячений Дню Перемоги, олімпійський день бігу тощо, молодіжно-спортивне свято «Крок до зірок».

У 2015 році охоплено оздоровленням та відпочинком 2855 дітей, що становить 48 % від загальної кількості дітей шкільного віку, з них дітей пільгових категорій: 59 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 71 дитину-інваліда, 13 дітей, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи, 509 дітей з багатодітних сімей, 115 дітей з малозабезпечених сімей, 218 дітей, які перебувають на диспансерному обліку, 1273 обдарованих, 16 дітей працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села, 44 дитини, батьки яких загинули, постраждали або беруть участь у проведенні АТО, 20 дітей внутрішньо переміщених осіб, 2 дітей, батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків.

У 2015 році на оздоровлення до державного підприємства «Український дитячий центр «Молода гвардія» (м. Одеса) направлено 17 дітей.

За кошти субвенції обласного бюджету оздоровлено 79 дітей у позаміському закладі оздоровлення та відпочинку «Прикордонник».

Оздоровлено 20 дітей внутрішньо переміщених осіб: 16 – у санаторії «Згорани», 4 – у таборі з денним перебуванням.

З метою організації змістовного відпочинку школярів упродовж літніх канікул 2015 року вихованці дитячих закладів оздоровлення та відпочинку залучалися до проведення загальноміських та просвітницько-розважальних програм.

Станом на 01 січня 2016 року на обліку в службі перебуває 153 дитини: 106 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких 93% дітей влаштовано до сімейних форм виховання та 47 дітей, які опинились в складних життєвих обставинах.

Із 106 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку служби у справах дітей, 87 з них проживають у сім’ях опікунів, 3 дитини – виховуються у дитячих будинках сімейного типу, 8 – у прийомних сім’ях; 7 – дітей знаходяться на повному держаному забезпеченні; 1 дитина – невлаштована (перебуває у розшуку).

Проаналізувавши статистичні дані щодо охоплення сімейними формами виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на обліку у службі, констатуємо наступне: у 2011 році із загального числа дітей даної категорії в інтернатних закладах перебувало 13% таких дітей. Поступово ця цифра зменшується і станом на сьогодні уже 93 % дітей охоплені сімейними формами виховання.

Створений та постійно функціонує Єдиний електронний банк даних про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і громадян, що бажають узяти їх на виховання. Сформовано банк даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають підстави для усиновлення. На місцевому обліку перебуває 17 дітей, які підлягають усиновленню. Наприкінці 2015 року було видане одній подружній парі з числа кандидатів в усиновителі направлення для знайомства з дитиною, позбавленою батьківського піклування, у Волинський обласний будинок дитини з числа тих, що перебувають на первинному обліку служби у справах дітей. На сьогодні дана дитинка батьками усиновлена і проживає в їхній сім’ї.

У місті функціонують 2 дитячих будинків сімейного типу, в які влаштовано 13 дітей та 4 прийомні сім’ї, в які влаштовано 6 дітей. У 2015 році зафіксовано одне звернення щодо створення прийомної сім’ї.

У службі у справах дітей створений реєстр житла, що належить дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування.

На сьогодні із загального числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: 21-мають житло на праві власності, 77 дітей – на праві користування, 8 – не мають житла.

На обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Нововолинської міської ради на кінець 2015 року перебуває 17 дітей, які можуть бути усиновлені.

З 1 січня 2015 року службою у справах дітей виконавчого комітету Нововолинської міської ради підготовлено та подано на розгляд виконкому 386 проектів рішень щодо надання дозволу на відчуження житла (майна) від імені неповнолітніх, укладення договорів купівлі-продажу нерухомого майна, які належать неповнолітнім на праві власності чи праві користування, здійснення зняття реєстрації/реєстрації місця проживання дітей та інших. Порушень прав та інтересів дітей при здійснені даних дій  не виявлено.

Працівниками служби у справах дітей значна увага приділяється своєчасному виявленню дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Торік проведено обстеження умов проживання і утримання дітей цієї категорії у 93 сім’ях. За результатами на облік взято 14 дітей, що проживають у 7 сім’ях, де батьки через пияцтво, наркоманію, свою асоціальну поведінку не забезпечують належних умов їх виховання і утримання. На обліку служби у справах дітей станом на кінець 2015 року перебувало 47 дітей  даної категорії, що проживають у 24 сім’ях.

Усім причетним службам визначені завдання з надання необхідної допомоги кожній сім’ї для сприяння подоланню кризи.

З дітьми, що опинились в складних життєвих обставинах, щомісячно у школах, на засіданнях рад профілактики проводяться профілактично-виховні бесіди про відвідування занять, шкідливий вплив алкогольних напоїв та тютюнових виробів на організм дитини.

При виконавчому комітеті Нововолинської міської ради утворена і діє координаційна рада у справах дітей.

Торік  центр соціальних служб для сім»ї, дітей та молоді надавав послуги 413 сім’ям, у яких виховується 331 дитина.

На обліку перебуває 30 сімей,  які опинилися у складних життєвих обставинах (56 дітей).

Минулого року  здійснювали супровід 7 сімей (15 дітей), які перебувають у складних життєвих обставинах.

У центрі проводилася  робота із постраждалими від збройних конфліктів, із членами сімей учасників АТО – 159 осіб, де виховується 75 дітей.

До центру зверталися внутрішньо переміщені особи із зони АТО – 10 сімей (8 дітей).

У міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді звернулося 95 осіб та неповнолітніх, які перебувають у конфлікті із законом.

Особливе місце в діяльності центру посідає первинна та вторинна профілактика ВІЛ/СНІД, яку здійснювали у 2015 році. Клієнтами центру  стали 13 осіб, з них 6 дітей, яких торкнулася проблема ВІЛ-інфекції.

Було проведено роботу щодо запобігання відмов від новонародженої дитини. Дитина залишилася в сім’ї.

Колегіальна робота

 2015-й – це був рік  виборів до місцевих рад. Хоча відповідальність за проведення виборів покладена на комісії, створені за партійними списками,   забезпечували в місті їх проведення органи місцевого самоврядування. Зокрема, особливі завдання, які стосувалися упорядкування  списку виборців Нововолинська та селища Жовтневого,  покладалися на відділ  ведення Державного реєстру виборців Нововолинської  міської ради. Торік   видано 311 наказів, згідно з якими  до бази даних Реєстру було внесено 4822 зміни, що складає  майже 12 відсотків  від кількості виборців.

2015-й – це рік проведення трьох черг часткової мобілізації. За цей період планове завдання, поставлене Генеральним штабом Збройних Сил України, виконано  на 74 відсотка (це один із кращих показників в області).

У 2015 було прийнято Програму матеріально-технічного забезпечення військових частин та підрозділів правоохоронних органів в області, у яких проходять службу жителі міста Нововолинська і селища Жовтневе, та проведення заходів з мобілізації.На  їх реалізацію цим документом  було передбачено  100 тис грн.  Додатково було  збільшено фінансування на 115 тис. грн., з них 25 тис. грн. – кошти міського бюджету, 90 тис. грн. кошти обласного бюджету  як субвенція бюджетам інших міст обласного значення.

Відповідно до Програми у 2015 році було витрачено  понад 183 тис. грн., з них:

– 34312  грн. – перевезення мобілізованих військовозобов’язаних до військових частин;

– 15259 грн. – перевезення тіл загиблих військовослужбовців;

– 15480грн. – придбання вогнегасників в кількості 60 штук для потреб військової частини В 0259;

– 9405 грн. – придбання бензопил, генератора, казанів для потреб військової частини В 0116;

– 6798грн. – придбання запчастин до автомобіля для потреб військової частини В 2950;

– 12120 грн. – придбання бензопил, генератора для потреб військової частини В 2050;

– 90000 грн. – придбання матеріальних цінностей для потреб Нововолинського об’єднаного районного військового комісаріату на забезпечення заходів з мобілізаційної підготовки.

Я не зупиняюсь окремо на питаннях АТО, так як в більшості розділів мого звіту звучить ця тема. Сьогодні, на жаль, не все ми можемо зробити з міського бюджету. Все, що потребують учасники АТО та їхні сім”ї, повинно бути передбачено  на  державному рівні, бо це державна справа, яка не має бути залежна від наповнення місцевих бюджетів, на які сьогодні скинуто все.

Важливим джерелом вивчення громадської думки та безпосереднього контакту з населенням є розгляд звернень громадян, для яких створені належні умови щодо реалізації права на письмові та усні звернення.

Торік до виконавчого комітету надійшло більше 1600 звернень. У порівнянні з попереднім роком їх збільшилося на 300. Відбулося  збільшення  колективних звернень на 25, а повторних зменшилося на 16.

                                                                                                           Таблиця 3.

Дані про звернення громадян, що надійшли до виконавчого

комітету Нововолиинської міської ради

№ з/п

Роки

Звернень

2013 рік

2014рік

2015 рік

1.Надійшло звернень

1242

1325

1625

2.Із них письмових

1057

1142

1278

3.Зареєстровано звернень під час проведення особистих прийомів

185

183

347

4.Проведено особистих прийомів

74

65

90

5.Колективних звернень

120

97

122

6.Повторні звернення

54

58

42

У зверненнях громадян, що надійшли на адресу виконавчого комітету, порушено 1677 питань різної тематики.                                                                                                     

   Таблиця 4

Дані про розгляд звернень за 2015 рік

Роки

Звернення

2012 рік

2013 рік

2014 рік

2015 рік

Загальна кількість у зверненнях

1961

1281

1374

1677

Із них задоволено

1026

 (52,3, %)

570

(44,5 %)

689

(50,1 %)

730

(43,5 %)

Відмовлено

Роз’яснено

441

(22,5%)

340

(26, 6%)

282

(20,5%)

513

(30,5 %)

Звернення, що пересилаються за належністю відповідно до статі № 7 Закону України «Про звернення громадян»

378

(19,3%)

309

(24,1%)

354

(25,8 %)

383

(23 %)

Додатковий контроль

116

(5,9 %)

62

(4,8%)

49

(3,6%)

51

(3,%)

Надійшло 465  звернень від найменш соціальнозахищених верств населення, 56 звернень від учасників АТО та членів їхніх родин.

Упродовж  звітного періоду  міським головою та його заступниками проведено 90  прийомів громадян з особистих  питань, під час яких за допомогою звернулося  347 осіб.

Проведено 5прийомів за місцем проживання у сел.. Жовтневому. Минулого року відбулося  26 засідань виконкому, на яких прийнято 595 рішень. Видано 212 розпоряджень міського голови, з них – 117 з адміністративно-господарських питань, 95 з основної діяльності.

Торік проведено 11 сесій міської ради, на яких було прийнято 205 рішень. Їх проекти   попередньо  вивчались депутатами на днях депутата та на засіданнях постійних комісій.

У 2015 році до Центру надання адміністративних послуг звернулася  18746 громадян  за отримання різного виду адміністративних послуг. Відділ забезпечений комп’ютерним обладнанням, створені належні комфортні умови для прийому суб’єктів звернення, а також і для праці самих  працівників. Працівники центру здійснюють прийом, консультування, інформування та обслуговування суб’єктів звернень у відкритій частині.   У роботі також запроваджено електронну систему керування чергою. Для людей з обмеженими фізичними можливостями вхід у центр облаштований пандусом. Для зручності громадян там розміщений банківський термінал самообслуговування, де людина може не виходячи з приміщення здійснити проплату за адміністративні послуги; зона покриття WI-FI; в залі очікування для громадян облаштовано одне робоче місце з комп’ютерною технікою, яка також підключена до мережі Інтернет. В приміщенні центру розміщена громадська приймальна.

Ремонтні роботи в даній частині приміщення вже завершені. На його реконструкцію  під ЦНАП використано коштів в сумі 432 808 грн. (з них 200 000 грн.  – кошти обласного бюджету; 232 808 грн. – кошти міського бюджету). Також у лютому на сесії міської ради виділено 430 тис.грн. на облаштування ЦНАПу: оргтехніка, комп’ютери та ін.

За 2015 рік архівним відділом проведено упорядкування документів 9 підпри-ємств, установ та організацій . Станом на 1 січня 2016 року у сховищі   відділу зберігаються документи 29 фондів загальною кількістю 2040 справ постійного зберігання.

Торік трудовим архівом видано 752 довідки соціально-правового характеру.

Упродовж року я особисто та мої заступники  працювали максимально відкрито, намагалися довести до громади усі свої наміри та інформувати про усі ухвалені рішення через  засоби масової інформації. Традиційними були прес-конференції, спілкування у форматі „З перших вуст”, засідання за “круглим” столом за моєю участю та участю інших посадових осіб  органів місцевого самоврядування. Моя робота та діяльність очолюваного мною виконавчого комітету висвітлювалася в газетах „Наше місто”, „Волинь-нова”. „Місто вечірнє”, на радіо і телебаченні, а також на офіційному сайті Нововолинської міської ради. Я завжди  відкритий для представників інших волинських та республіканських засобів масової інформації.

Вирішенню важливих питань, що стосуються життєдіяльності міста у різних його сферах, сприяє конструктивна співпраця з численними громадськими, політичними та релігійними організаціями, а також і з громадською радою, яка створена при виконавчому комітеті Нововолинської міської ради.

Не все мені вдається з того, що хотілося б зробити. На те є об’єктивні обставини, про які говорив на початку звіту. Але я робив усе, що від мене залежало, і надалі обіцяю прикладати максимум зусиль, щоб в цей складний для нашої держави час в місті був порядок, а мешканцям жилося комфортно.




коментарів: 7
  1. Обсяг бюджету міста за 2015 рік склав 287 млн. 185 тис. гривень, що на 60 міліонів більше ніж торік, тепер виникає питання- Віктор Борисович можна ж виділити 20 міліонів на ПТУ, хіба ні? Зарплати бюджетників намісці короче всі соціальні виплати залишилися на рівні 14-го року Уряд скину в бюджет міста додатково 60 лямів, Борисович виділи 20-ку для ПТУ, як це зробив Романюк в Луцьку? Хватить красти? Скільки можна!

  2. БРЕХНЯ!Де ті майданчики
    За кошти міського бюджету в 2015 році придбано 9 дитячих майданчиків на суму майже 200 тис. грн.

  3. ЦІ МАЙДАНЧИКИ ЩЕ БУЛИ ЗАКУПЛЕНІ В 2013 РОЦІ.
    За кошти міського бюджету в 2015 році придбано 9 дитячих майданчиків на суму майже 200 тис. грн.

  4. виправив
    ЦІ МАЙДАНЧИКИ ЩЕ БУЛИ ЗАКУПЛЕНІ В 2013 РОЦІ.
    В 2015 році встановлено 2 дитячих майданчики на бульварі Шевченка та проспекті Перемоги,

  5. “З метою покращення діагностики і лікування захворювань серцево-судинної системи використовують сучасну Холтерівську систему для цілодобового спостереження за змінами ритму серця і артеріального тиску.” Кардіолог в поліклініки каже, що не працює та відправляє в Луцьк для обстеження на цьому апараті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер