<

Сапожніков виграв словесний батл у Гунчика: нововолинські профтехучилища фінансуватиме область

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:06 | 4.02.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
0
/ коментарі 3

3-го лютого у Верховній Раді прийнято зміни до Закону “Про державний бюджет на 2016 рік”, згідно яких нововолинські професійно-технічні училища залишились на обласному фінансуванні. Щоправда, поки не відомо, за яким механізмом надходитимуть кошти.

Минулого місяця в профтехучилищах Нововолинська згадали 90-ті – ні зарплати, ні стипендії ніхто не отримав. Поки учні доїдали запаси харчів, бо грошей на харчування також не виділили, між губернатором області Володимиром Гунчиком та мером  Віктором Сапожніковим розгорілася суперечка – хто ж має давати гроші на існування навчальних закладів.

З цього питання Голова ОДА звертався до “крутих” міських голів, всі зрозуміли кого мав на увазі, з натяком, що подаватиме в прокуратуру. Обласні журналісти найпершими зафіксували перепалку і викинули у простори інтернету.

Відповідно до Закону України “Про державний бюджет на 2016 рік” фінансове забезпечення училищ мала здійснювати міськрада. В той же час обидва навчальні заклади – і вище професійне, і професійно-технічне училища – перебувають у власності Міністерства освіти і науки України. Тому, каже міська влада, фінансування з місцевого бюджету є порушенням Бюджетного кодексу.

Відповідно до статті 27 ЗУ “Про державний бюджет на 2016 рік” передбачено передачу видатків на підготовку робітничих кадрів на фінансування місцевих бюджетів. Так як цього не було зроблено до першого січня, міське керівництво відмовилася фінансувати навчальні заклади.

Віктор Сапожніков побував на зборах трудових колективів, де розповідав, що не проти взяти на міський баланс училища, хоч це накладно для бюджету. Говорив про закони, що суперечать один одному, адже за порушення Бюджетного кодексу загрожує кримінальна відповідальність.

“Бюджет міста Нововолинська – 78 мільйони, 24 з яких забрало б училище”, – аналізує директор ПТУ №11 Юрій Стецюк, – “Попередньо ми фінансувалися не з обласного бюджету – це була субвенція”.

Голова Комітету Верховної Ради з питань освіти та науки Лілія Гриневич звернулася до Кабміну щодо перегляду закону про передачу, а також попросила виділити 50 мільйонів, щоб покрити витрати ПТУ за січень, які не були профінансовані. Запропоновано було залишити професійно-технічні навчальні заклади, які знаходяться в містах обласного підпорядкування на обласному бюджеті та перевести на місцеві бюджети тільки заклади, які знаходяться в обласних центрах.




коментарів: 3

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 Травня, Середа