<

Махінації із закупівлями обладнання та послуг: через порушення на ДП «Волиньвугілля» шахти Нововолинська лишилися без робочого обладнання

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:40 | 15.05.2020 / Нововолинськ / /
Перегляди
49
/ коментарів 11

Копальні Нововолинська опинилися у скрутному становищі через порушення тендерного законодавства, процедур закупівель, а також проведення ремонтів з ознаками фіктивності обладнання шахт «Бужанська» та №9 «Нововолинська».

Про це ідеться у результатах аудиту ДП «Волиньвугілля». Згідно аудиту встановлено ряд порушень та недоліків за 2018-2020 роки.

Серед них – порушення тендерного законодавства, процедур закупівель, що мало наслідки ймовірного завищення вартості товарів та послуг на суму майже 2 мільйони гривень.

Нагадаємо, БУГ раніше повідомляв про виявлені порушення, зокрема про незаконний видобуток вугілля на шахтах Волиньвугілля, застосування виймального гірничого обладнання, технічні дані якого не відповідають горно-геологічним умовам шахти, недоцільні витрати на доставку вугілля на збагачення до УНП.

У закупівлях, які, як зазначають в аудиті, були проведені з порушенням законодавства, фігурують підприємства, що поставляли обладнання або надавали послуги Волиньвугіллю: ТОВ “Червоноградський РМЗ“, ТОВ «Новотек Сервіс», ТОВ “ТД “Мелітопольська агропромислова компанія”.

Щодо Червоноградського РМЗ, то, розповідають БУГу, то обладнання там ремонтувати просто не могли.

В договорах Волиньвугілля з Червоноградським РМЗ зазначена адреса другого: місто Червоноград, вулиця Богуна, 3. Насправді за юридичною адресою РМЗ знаходиться… гуртожиток. Мешканці будівлі ніколи і не чули про РМЗ.

Окрім юридичної адреси Червоноградське РМЗ орендувало приміщення на місцевій збагачувальній фабриці. Проте там навряд чи могли виконувати роботи через відсутність можливостей і робочих.

У своєму розслідуванні журналісти Сили Правди зазначають, що Окрім того, «Червоноградський РМЗ» фігурує в кримінальному провадженні, як фірма з ознаками фіктивності. 

Протягом грудня 2018-го – квітня 2019-го року ДП «Волиньвугілля» уклало договори з чотирма компаніями на придбання та ремонт гірничого обладнання на понад мільйони гривень. Ці компанії зараз фігурують в кримінальному провадженні за ознаками привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (частини 3 статті 191 Кримінального Кодексу України): товариство з обмеженою відповідальністю Торговий дім «Мелітопольська агропромислова компанія», «Новотек Сервіс», «Червоноградський ремонтно-механічний завод».

Про це йдеться в ухвалах Луцького міськрайонного суду, які містяться в Єдиному реєстрі судових рішень.

Нагадаємо, 20-го грудня 2017 року представили виконуючого обов’язки генерального директора ДП «Волиньвугілля». Ним став колишній директор шахти №1 «Нововолинська» Андрій Пилипюк.

30-го вересня 2019 року був підписаний наказ про звільнення Пилипюка. Його місце зайняв колишній директор шахти №9 Володимир Юрків.

Протягом 2019 року ДП «Волиньвугілля» отримувало за програмою «Підтримка впровадження Енергетичної стратегії України» бюджетні кошти. Згідно плану використання коштів обсяг бюджетних призначень по вищевказаній програмі склав 15 мільйонів гривень.

Бюджетні кошти використано для оплати вартості обладнання та комплектуючих по договорам, укладеним за результатами тендерних закупівель, що наведені в таблиці.

Дослідженням процедур закупівель та виконання договорів, що оплачені за рахунок бюджетних коштів, встановлено недоліки та порушення тендерного законодавства.

Червоноградський РМЗ «ремонтував» комбайн, не маючи на те потужностей

ДП «Волиньвугілля» з порушенням законодавства придбало в ТОВ «Червоноградський РМЗ» послуги з ремонту комбайна 1К101 на загальну суму 3 млн 750 тис. грн за відсутності у вказаного виконавця досвіду та виробничих потужностей для надання таких послуг, що ставить під сумнів ефективність використання бюджетних коштів та факт проведення ремонту взагалі.

ТОВ «Червоноградський РМЗ» створено 3-го грудня 2018-го року. За результатами переговорної процедури між ДП «Волиньвугілля» та ТОВ «Червоноградський РМЗ» укладено договір від 27 березня 2019-го року з надання послуг по ремонту вугільного комбайна у зборі з двигуном та шнеками на загальну суму 3 750 000,0 грн, який частково оплачено 5-го липня 2019 року за рахунок бюджетних коштів в сумі 3 700 000,0 гривень.

В ході аудиту комісією ДП «Волиньвугілля» проведено інвентаризацію обладнання, яке передане в капітальний ремонт на ТОВ «Червоноградський РМЗ», за результатами якої встановлено, що елементи гірничошахтного обладнання знаходяться на частково відведеній площі механічного цеху, що належить ПАТ «Львівська вугільна компанія» (1/4 вищезазначеного цеху).

Дане обладнання, що знаходиться в цеху, – без заводських та інвентарних номерів, що унеможливлює ідентифікувати належність його до зданого обладнання, роботи з капітального ремонту на час інвентаризації не проводились, працівники товариства відсутні, при даних умовах на встановленому ремонтному обладнані (токарний верстат (2 од.), гідравлічні установки (2 од.), зварювальний апарат) провести капітальний ремонт гірничошахтного обладнання у повному обсязі не являється можливим.

За даними бухгалтерського обліку обладнання має нульову залишкову вартість.

Таким чином, розповіли БУГу, інвентаризаційною комісією держпідприємства не підтверджено наявність обладнання у кількості 7 одиниць орієнтовною вартістю 12 мільйонів гривень переданого ДП «Волиньвугілля» в капітальний ремонт ТОВ «Червоноградський РМЗ».

Ймовірне завищення вартості ремонту частин секцій механізованого кріплення та капітальний ремонт «на папері»

ДП «Волиньвугілля» в порушення законодавства придбало в ТОВ «ТД
«Мелітопольська агропромислова компанія» послуги з ремонту частин секцій механізованого кріплення 1КД-80 на загальну суму 13 млн 117 тис. грн за відсутності у вказаного виконавця досвіду виконання аналогічних договорів та наявності адміністративного стягнення з боку Антимонопольного комітету України по відкритим торгам, які були підставою для проведення переговорної процедури через їх відміну.

Крім того, ймовірне завищення вартості ремонту складає 470 тисяч 816 гривень, що свідчить про неефективне використання бюджетних коштів, сплачених по договору надання послуг.

Дослідженням встановлено, що згідно інвентарних карток обліку основних засобів протягом 2017 року вже проводився ремонт частини секцій 1КД-80 на виробничих потужностях ДП «Нововолинський РМЗ» в кількості 78 шт. з 148, які передавались на ремонт ТОВ «ТД «Мелітопольська агропромислова компанія», загальна вартість якого склала 3 млн 411 тис. гривень.

В ході аудиту станом на 27 січня 2020 року комісією ДП «Волиньвугілля» проведено обстеження секцій 1КД-80 в кількості 141 шт, що змонтовані в лаві 455, ремонт яких проводився ТОВ «ТД «Мелітопольська агропромислова компанія», яким встановлено, що лише 30 одиниць перебувають в робочому стані, а решта 111 штук мають дефекти наступного плану: розбиті посадочні гнізда, протікання гідростійок, колекторів, дефекти блоків управління секцією.

Доставка придбаного за бюджетні кошти з ймовірним завищенням вартості комбайна раніше, за проведення тендеру

Комбайн прохідницький 1ГПКС був доставлений на ДП «Волиньвугілля» задовго до проведення відкритих торгів та переговорної процедури в 2019 році, в період з 30-го квітня 2018-го року по 15 квітня 2019-го року перебував в експлуатації на ВП «Шахта «Бужанська».

Аудитом встановлено, що він має технічні недоліки та не є капітально відремонтованим, що свідчить про ймовірну домовленість між ТОВ «Новотек Сервіс», який не подавав свою пропозицію на відкриті торги, та ДП «Волиньвугілля», яке до проведення відкритих торгів отримало комбайн на зберігання.

Здійснено придбання гірничошахтного обладнання на загальну суму майже 7 мільйонів гривень, яке не є капітально відремонтованим.

Було проведено переговорну процедуру закупівлі, за результатами якої укладено договір від 15-го квітня 2019 року з ТОВ «Новотек Сервіс» на загальну суму 6 мільйонів 959 тис. грн, виконання якого здійснено в повному обсязі та частково оплачено за рахунок бюджетних коштів в сумі 3 мільйони 700 тисяч гривень.

Комабайн «Новотек Сервіс» передав на відповідальне зберігання відповідно договору зберігання від 30.11.2018 директору з МТП ДП «Волиньвугілля» Чаплинському І.І. з правом користування майном. Оціночна вартість за договором зберігання на 136, 5 тис. грн менша, ніж зазначена у договорі купівлі-продажу, що може свідчити про завищення вартості комбайна, придбаного за рахунок бюджетних коштів.

В подальшому комбайн прохідницький 1ГПКС введено в експлуатацію на 444 вентиляційному штреку на ВП «Шахта «Бужанська», вищевказаний комбайн надійшов після капітального ремонту з ТОВ «Завод гірничого машинобудування і сервісу» з рядом технічних недоліків.

Повернення комбайна здійснено на підставі акту приймання-передачі товарно-матеріальних цінностей від 15.04.2019, який підписаний зі сторони поклажодавця директором ТОВ «Новотек Сервіс» Васильєвим Д.О., та зі сторони зберігача директором з МТП ДП «Волиньвугілля» Чаплинським І.І.

Вартість придбаного електродвигуна на десятки тисяч вища за аналоги

Через електронні закупівлі у ТОВ «Новотек Сервіс», яке не має досвіду постачання електродвигунів та не відповідає кваліфікаційним критеріям учасника торгів, за завищеними цінами згідно договору від 22 грудня 2018 року було придбано електродвигун.

ДП «Волиньвугілля» в порушення законодавства придбало в «Новотек Сервіс» обладнання вартістю 573 тисяч гривень, по якому стік термін гарантійного обслуговування, при цьому, його ціна на 87 тисяч гривень вища за відповідні аналоги, що свідчить про неефективне використання бюджетних коштів, сплачених по договору поставки.

Придбання обладнання невідомого походження, що унеможливлює його гарантійне обслуговування

При проведенні тендера на закупівлю насосу для участі у відкритих торгах надали пропозиції 6 учасників, але в подальшому найбільш економічно вигідну пропозицію відхилено, у зв’язку з тим, що вона не відповідала вимогам тендерної документації, та обрану наступну по ціні пропозицію ТОВ «Насос Україна ЛТД», з яким укладено договір від 6-го березня 2019-го року на загальну суму 215 тисяч гривень.

Порівняльним аналізом цін на насоси ЦНС 300/420 встановлено, що за даним з відкритих джерел його вартість складає 112 100 грн, що на 102 900 грн менше, ніж за укладеним договором поставки.

Було придбано обладнання невідомого походження, паспортні дані якого не містять інформації щодо виробника, що унеможливлює його гарантійне обслуговування.

Аудиторським дослідженням встановлено факти придбання товарно-матеріальних цінностей для гірничошахтного обладнання та послуг за рахунок коштів від реалізації вугільної продукції, по яким встановлено недоліки та порушення наведені нижче.

Домовленості про придбання конвеєрної стрічки ймовірно завищеної вартості

ДП «Волиньвугілля» в порушення законодавства придбало в ТОВ «Новотек Сервіс» стрічку конвеєрну за близько 5 мільйонів гривень, при цьому її ціна на 1 мільйон 201 тисячі гривень вища за відповідні аналоги, що запропоновані іншими підприємствами вугледобувної галузі.

Попередня процедура відкритих торгів проведена в листопаді 2018 року, сума очікуваної вартості склала 4 млн 180 тис. грн на загальний обсяг поставки 2000,0 пог. м. Інших оголошень про проведення торгів за даними веб-порталу prozorro.gov.ua по вищевказаному предмету закупівлі не виявлено.

Слід зазначити, що протягом 2018 року ДП «Волиньвугілля» ще двічі оголошено торги на закупівлю стрічки конвеєрної з очікуваною вартістю 2, 550 млн грн на загальний обсяг поставки 1500,0 пог. м, проте на вказаних відкритих торгах від учасника вимагали наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів, а при закупівлі стрічки важкогорючої вказана умова не вимагалась, що не може бути зараховано в умову для застосування переговорної процедури закупівлі.

Таким чином, ДП «Волиньвугілля» безпідставно застосувала переговорну процедуру закупівлі, за результатами якої укладено договір з ТОВ «Новотек Сервіс» від 22 грудня 2018-го року, загальна сума якого з урахуванням внесених змін склала 5 мільйонів 11 тис. гривень.

Порівняльним аналізом цін на стрічку конвеєрну, що придбано по договору з ТОВ «Новотек Сервіс» встановлено, що закупівлю аналогічної продукції проводить ДП «Первомайськвугілля» та отримано найменшу цінову пропозицію від ТОВ «ТД «Аквітенс» в сумі 1587,6 грн за 1 пог. м, яка на 500,4 грн менше ніж по договору з ТОВ «Новотек Сервіс», загальний обсяг поставки по якому склав 2400,0 пог. метрів.

Випливає висновок щодо ймовірного завищення вартості стрічки конвеєрної, придбаної в «Новотек Сервіс» на загальну суму 1,2 млн грн на весь обсяг поставки.

Слід зазначити, що стрічка конвеєрна, яка придбана ДП «Волиньвугілля» по договору з ТОВ «Новотек Сервіс» від 22.12.2018 надійшла на зберігання на ВП «Шахта «Бужанська» 16.11.2018, про що свідчить акт приймання-передачі від 16.11.2018, підписаний представниками апарату ДП «Волиньвугілля» та ВП «Шахта«Бужанська», що свідчить про ймовірну домовленість та спільно узгоджені дії при проведенні відкритих торгів в листопаді 2018 року.

У часи скрути підприємства придбали обладнання, що може бути виготовлене господаським шляхом

Попередні відкриті торги закупівлі скоби М-24 в загальній кількості 6000 шт. очікуваною вартістю 990 тис. грн проведено в травні та червні 2019 року. У першому випадку надав пропозицію 1 учасник ТОВ «Червоноградський ремонтно-механічний завод» з ціною 990 тис. грн, а в другому випадку пропозицію надав 1 учасник ТОВ «ЗМО» з ціною трохи більше 1 млн грн, проте в обох випадках торги відмінено у зв’язку з недостатньою кількістю учасників.

За результатами відкритих торгів між ДП «Волиньвугілля» та ТОВ «Червоноградський ремонтно-механічний завод» укладено договір від 04 липня 2019-го року №21 на загальну суму 990 тисяч грн, виконання якого не здійснювалось.

В ході аудиту на підставі комісією ДП «Волиньвугілля» проведено інвентаризацію на ТОВ «Червоноградський РМЗ», за результатами якої складено акт від, де зафіксовано, що обладнання для виготовлення скоби М-24 є в наявності на відокремлених підрозділах ДП «Волиньвугілля».

Таким чином, ДП «Волиньвугілля», яке перебуває у вкрай тяжкому фінансовому стані, проведено процедуру закупівлі товарно-матеріальних, які можна виготовити господарським способом із залученням власного персоналу.

У рамках кримінального провадження слідчі отримали доступ до документів Волиньвугілля і підприємств, які «ремонтували» і постачали обладання на копальні

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ДП «Волиньвугілля», діючи за попередньою змовою групою осіб із службовими особами підприємств, зловживаючи службовим становищем, уклали із підприємствами ТОВ “Червоноградський РМЗ”, ДП “Волиньвугілля”, ТОВ «Новотек Сервіс», ТОВ “ТД”Мелітопольська агропромислова компанія” упродовж 2019 року договори про надання послуг на загальну суму 15 млн. грн., які фактично не надавалися, але повністю оплачені. Таким чином здійснили розтрату бюджетних коштів, в результаті чого державному бюджету спричинено значної матеріальної шкоди, йдеться в хвалах суду.

Слідчі Волинської поліції звернулися до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, що перебувають у володінні ТОВ “Червоноградський РМЗ”, ДП “Волиньвугілля”, ТОВ «Новотек Сервіс», ТОВ “ТД “Мелітопольська агропромислова компанія”. Необхідні документи, на думку слідчого, мають важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні від 14.02.202019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Закупівлі Волиньвугілля призвели до придбання з порушенням товарів, робіт та послуг на загальну суму майже 22,5 млн грн

При проведенні аудиту дійшли висновку про слабкість системи внутрішнього контролю ДП «Волиньвугілля» в частині застосування, визначених тендерним законодавством процедур закупівель, що призвело до придбання товарів робіт та послуг на загальну суму майже 22,5млн грн з порушенням вимог законодавства.

Були проведені безпідставні переговорні процедури на загальну суму 8,2 мдн грн з порушенням принципів здійснення закупівель та мало наслідком ймовірне завищення вартості товарів та послуг на суму майже 2 мільйони гривень.

За результатами аудиту на Волиньвугілі виявлено ще ряд порушень, про які інтернет-видання «БУГ» повідомить згодом.




коментарів: 11
    • Той хто меншою сумою спробує відкупитись. Або на кого пальцем хтось покаже, козла завжди знайдуть

  1. Де продовження з кримінальним закінченням? Чого тікі одні написи? Всі чекають результату!Коли він буде???

  2. те саме було написано в актах попереднього аудиту , коли юрків з гурою керували шахтою 9 .теперішній аудит замовлений проти пилипюка , попередній аудит – проти юрківа. майже слово в слово . це ж треба бути такою продажною скотиною ?

    • Брехня, аудит Юрківа в студію, там такого не було. Це ваші слова пустословні

  3. Одні і ті самі шавкі юрко-гуровскі. Ви хоть нікі поміняйте а то вже смішно. Знов вас Танчев від корита сраною мітлою відігнав!!!

  4. Шановний кеш який ти убогий на мозгі.напиши кого танчев відігнав від корита? А танчев хворів 2-місяці незрозуміло чим коли від корита відігнали.Ти такий самий цепний пес як і ратиця гавкаете коли вам скажуть.Певно боетесь що будете відповідати за те що натворили.

  5. Кєш,а ти вже завязав з бухлом?Такого дурня Танчеву варто тримати що за бутилку рота коли треба роздявляє!Будь норм. пациком а не шакалом “танка”.Кідай пити, ато жінка точно піде від тебе геть)))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця