<

Ігор Гузь разом з директорами трьох волинських закладів вимагають від Президента внести ясність в майбутнє профтехосвіти

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:29 | 15.03.2016 / Новини / /
Перегляди
0
/ коментарі 2

Народний депутат Ігор Гузь  вчора надіслав звернення Президенту України Петру Порошенку із проханням якнайшвидше підписати проект Закону щодо фінансування професійно-технічної освіти. Законопроект 4 лютого підтримала конституційна більшість народних депутатів.

А сьогодні політик разом з директорами Володимир-Волинського, Нововолинського та Ковельського ПТУ провели брифінг у стінах Верховної Ради, під час якого закликали Президента внести ясність у майбутнє профтехосвіти: або підписати законопроект або накласти вето, – пише  прес-служба народного депутата України

У своєму виступі Ігор Гузь зазначив: «Ситуація з профтехосвітою сколихнула всю країну. На жаль, ні педагоги, ні працівники, не знають, чи отримають зарплату за березень? Вони запитують: яке майбутнє профтехучилищ? Президент не підписує законопроект. Це –  колапс. На місцях не зрозуміло, хто має фінансувати безпосередньо заклади профтехосвіти. На Волині, зокрема,  облрада виправила ситуацію, і виділила профтехосвіті за січень і лютий 6,9 млн грн. Так само прийняли рішення і сесії міських рад. Але це – не вихід. Міста сьогодні мають перевиконання бюджету, але передати їм на фінансування профтехосвіту, і таким чином, забрати ресурси на ті завдання, які стоять перед міськими радами –  це не децентралізація!».

Директори волинських закладів озвучили своє бачення щодо розвитку професійно-технічної освіти в області.

Як зауважила директор Нововолинського вищого професійного училища Валентина Приступа, «ситуація у нас в місті, у зв’язку із шахтарським питанням, і так не дуже проста, а тут ще не фінансується профтехосвіта. Викладачі і майстри змушені також йти перекривати вулиці і просити, щоб нам дали наші гроші». Вона зачитала рішення Нововолинської міської ради про те, що коштів на фінансування ВПУ, крім двох місяців немає. Оскільки головний офіс Нововолинського ВПУ №1 знаходиться в Іваничівському районі, а училище – міське, ради відмовляються фінансувати заклад. «У нас навчається 670 студентів, третина із них – з малозабезпечених родин. І як дивитися дітям в очі?», – обурюється директор.

Директор Володимир-Волинського вищого професійно-технічного училища Володимир Смоляр додав: «Нас не беруть ні на міський, ні на обласний бюджет. Ми зараз – між небом і землею. А за нами – педагогічні та учнівські колективи. Чому на цю ситуацію не звертає уваги держава? Хто буде платити зарплату за березень? Ще жодна держава не підняла своєї економіки без робітничого класу. Складається враження – хтось хоче знищити систему профтехосвіти?».

Водночас, директор ковельського професійно-технічного ліцею №5 Євген Кобченко поставив у приклад польський досвід, де надається набагато більше преференцій для робітничих кадрів. «Переживаю, щоб наша молодь з часом не «втекла» до Західної Європи. Нині маємо обладнання, є людський ресурс. Закрити хоч одне профтехучилище – це означає закрити садок, чи школу», – наголосив він.

Після брифінгу відбулася зустріч Ігоря Гузя та волинської делегації із заступником Міністра освіти та науки Андрієм Гевко, який роз’яснив ситуацію з передачі ПТУ на баланс області. Відбулась також розмова з Головою Комітету Верховної Ради з питань освіти та науки Лілією Гриневич, яка також вважає, що законопроект має бути підписаний.

Народний депутат закликає Президента, Главу Адміністрації, Міносвіти України знайти вихід з цієї ситуації, щоб люди мали відповіді на свої запитання і не виходили на акції-протестів.

28f835df-f17c-4036-b8e6-fd71eee06b81
05afab3f-fe30-4e49-9ec6-ee9dadc889b2




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця