<

Директор водоканалу Володимира розповів про роботу підприємства під час воєнного періоду

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:18 | 30.12.2022 / Інтерв'ю, Володимир / /
Перегляди
647
/ Коментарі відсутні

Наприкінці року заведено підбивати підсумки. КП «Володимирводоканал» не став винятком, і також «згріб увесь свій урожай» за 2022 рік, та вирішив поділитися ним із читачами.

Про роботу підприємства під час воєнного періоду розповів його директор Сергій Луцюк, – пишуть на фейсбук-сторінці водоканалу..

– Сергію Івановичу, насамперед цікавить, як працюється водоканалу у воєнний час?

– Почнімо з того, що запорукою розвитку будь-якого підприємства є збалансовані та економічно обґрунтовані тарифи. Відколи очолив водоканал, нам майже вдалося вибратися із боргової ями. Навіть більше, КП «Володимирводоканал» виграв справу у судовому порядку у газового монополіста, який вимагав стягнути понад півтора мільйона гривень.

І ще одну – у ДПС по стягненню штрафних санкцій на 2 мільйон. Однак із початком війни ситуація ускладнилася. Тарифи заморозилися, водночас ціни на усі складові, з яких вони складаються, зросли. Тож наразі змушені виживати за рахунок міського бюджету. Разом із тим, на ситуацію впливає і заборгованість населення, яка нині становить – 6 мільйонів гривень.

Люди чомусь не вважають за потрібне платити за надані послуги, водночас дуже люблять критикувати роботу підприємства. І не думають, що підприємству потрібно оплачувати рахунки за електроенергію, купляти необхідні для роботи паливо-мастильні матеріали, платити заробітну плату працівникам тощо. Якби усі боржники розрахувалися, ми б вийшли на нуль.

Та попри все, намагаємося якісно виконувати свою роботу і розвиватися. Основним досягненням КП «Володимирводоканал» у 2022 році вважаю початок робіт, пов’язаних із прокладанням водогонів. Для цього ми сформували бригаду висококваліфікованих спеціалістів і швидко освоїли напрямок.

Так, упродовж цього року замінили 300 метрів старих мереж на нові у районі вулиць Роксолани та Шевченка, та проклали 175 метрів нових по вулиці Просвіти й на міському стадіоні, і це не враховуючи інших робіт, на які щодня виїжджають наші бригади. А днями на Заріччі завершили прокладання водопроводу протяжністю понад 2,5 км, до якого вже під’єднуються споживачі. Роботи проводяться коштом комунального підприємства, а от вартість матеріалі фінансується з місцевого бюджету, що є значною економією для міста.

– Будь-які роботи на комунальному підприємстві не можливі без відповідної спецтехніки…

– Погоджуюсь, важливу роль у роботі водоканалу відіграє наявність спецтранспорту. Тут варто відзначити, що останнім часом завдяки підтримці міської ради вдалося оновити автопарк. Так, коштом міського бюджету був придбаний міні-екскаватор та лавета для його транспортування, а також мікроавтобус для перевезення аварійних бригад.

Наразі для тих робіт, які виконують наші хлопці, цієї техніки вистачає. Але є ряд інших послуг, для надання яких потрібні спецмашини. Для прикладу, водоканалу треба нові асенізатори, оскільки від їхньої справності залежить термін виконання робіт. Крім того, необхідно оновити ряд спецтранспорту, яким користується дільниця водовідведення. Сподіваюся, з часом ці питання вдасться вирішити.

– Багатьох людей цікавлять роботи, що проводяться на площі Героїв.

– Усі знаємо і погоджуємось із тим, що площа потребує реконструкції. Навіть більше, вже готові концепції капітального її ремонту, за якими він проводитиметься після перемоги. Та перед тим, як приступити до робіт, потрібно привести каналізаційні мережі, що проходять під нею, у відповідний стан.

Тут варто зауважити, що вони будувалися у 50-ті роки минулого сторіччя. Тому не важко здогадатися, у якому стані перебувають. У лютому ми проводили обстеження каналізаційного колектора, і виявили руйнування, у зв’язку із чим було прийнято рішення провести реконструкцію пошкодженої ділянки. Це робиться насамперед для забезпечення функціонування колектору на багато років уперед.

Хоча, чесно кажучи, не завадило б його замінити повністю. Та, зважаючи на те, що він знаходиться на глибині понад 6 метрів, до того ж під площею проходять підземелля, а на ній розташований будинок, укріплений несучими конструкціями, проводити такі роботи є досить небезпечно. Тому зараз там промивають мережі, після чого буде замінено 50 метрів труб методом санації полімерним рукавом. Завершення робіт очікується після різдвяних свят.

– Жителів, котрі проживають у районі скотофуражного ринку, особливо мешканців п’ятиповерхівки, турбує питання водопостачання. Вони скаржаться на те, що за відсутності електроенергії до їхніх помешкань не доходить вода.

– Водопостачання району скотофуражного ринку пов’язано із забезпеченням електроенергії. Там знаходиться підвищувальна насосна станція, яка забезпечує водою п’ятиповерхівку по вулиці Володимира Великого з кількома прилеглими вулицями. У разі відключення електрики водопостачання припиняється, особливо це відчувають жителі верхніх поверхів.

Ми вже приступили до вирішення даної ситуації. Разом із тим аналогічні проблеми за рахунок під’єднання мереж до генераторів КП «Володимиртепло» вже вдалося вирішити за адресами: вулиця Луцька, 103, Ковельська, 79 та Старицького. Варто зазначити, ситуації, пов’язані із пошкодженням об’єктів критичної інфраструктури, що призвели до відключення водопостачання, виникли не лише у нашому місті.

– Чимало питань у містян виникає щодо водорозбірних колонок.

– Так, війна внесла свої корективи, тому постало питання облаштування водорозбірних колонок. На жаль, не усі вдалося відновити через технічні можливості. У першу чергу, це пов’язано зі зниженням рівня ґрунтових вод, разом із тим, не всюди збереглися у відповідному стані труби, по яких надходила вода, оскільки були встановлені у 30-ті роках минулого сторіччя.

Однак попри вищенаведені факти, підприємство встановило сім морозостійких колонок по місту, щоб люди могли набрати води у випадку її відсутності дома.

– З ваших слів напрошується висновок: не дивлячись на війну та відсутність коштів, а також величезну заборгованість населення, водоканал працює на повну потужність, а також почав будувати водогони. Які ще роботи є у планах на наступний рік?

– Планів багато, але війна змушує відкласти їх. Так, вже є виготовлена проєктно-кошторисна документація на заміну водопроводів та прокладання каналізаційних мереж у військовому містечку. Та, насамперед, маємо вирішити питання із водопроводом у районі скотофуражного ринку, який є найстарішим у місті, і знаходиться в аварійному стані.

Якщо ситуація зміниться на краще, і дозволить фінансування, будемо замінювати його. Також у критичному стані знаходиться водогін по вулиці Чорновола, яка підпадає під реконструкцію. Крім того, якщо дозволятимуть кошти, ремонтуватимемо мережі по вулиці Зимнівській (від вулиці Філатова-Братковського-Левінцова). Як бачите, задумів чимало, впевнений, усі з часом вдасться реалізувати.

Та найважливішим завданням на сьогодні є перемога, яку виборюють на полі бою наші ЗСУ, у складі яких служать і працівники КП «Володимирводоканал». Ми щиро вдячні кожному воїну за титанічні зусилля у битві з ворогом. Зі свого боку обіцяємо робити усе, що від нас залежить задля спільної перемоги.

Також звертаємось до споживачів: вчасно розраховуватись за спожиті послуги, таким чином ви допомагаєте стабільній роботі водоканалу. Завдання ЗСУ – захистити Україну, а наше з вами – підтримувати економіку, аби армія могла відстояти територіальну цілісність держави.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця