<

«Всі ці хлопці досі в котлі – в котлі мовчання, який створює держава», – Євген Положій

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:33 | 15.09.2015 / Новини /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

У понеділок, 14-го вересня, студентам Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки представили книжку «Іловайськ». Автор книги, головний редактор сумської газети «Панорама» Євген Положій вперше у Луцьку. Його остання книжка – про трагічні події, які трапилися рік тому на Сході України. Це збірник спогадів, фактів, які автору вдалося зібрати від безпосередніх учасників подій.

«Тут мало конкретики. Нічого немає, окрім слів бійців, які інколи говорять дуже різні, навіть протилежні речі, про те, що відбувалося. Це не документальний роман. Я думав, зберу інформацію, а потім буде видно. У мене нема героїв-сепаратистів, у мене рука не підніметься писати про те, як вони воюють. Ще напишуть багато. Я писав те, що мені розповідали. Я розповідаю про своїх», – зазначає Положій, – пише Громадське.Волинь.

Автор розказує багато цікавих історій зі Сходу. Одна із історій розповідає, як поранений український боєць потрапив на лікування до шпиталю сепаратистів та був змушений переховуватися у морзі, щоб його не вбили.
«Майже вся історія – про те, які він перебуває у лікарні, спостерігає, спілкується з людьми, і потім як його батько через Крим вивозить додому».

За словами автора, історії у книжці часто виходять за тематичну рамку «Іловайськ»:

«Ця книжка не тільки про Іловайськ, а і про всі котли, які у нас були. Не тільки про те, як «добробати» заходили, воювали, підбивали ворожі танки, тікали. Це історії, які мають реальні прототипи. Звісно, у мене є і вигадані персонажі. Зараз Іловайська трагедія є об’єктом політичного маніпулювання, і я хотів, щоб слова хлопців не нашкодили їм потім».

Також автор зазначає: «Все це – поле одної битви: інформаційної, психологічної, битви за людські розуми. Мене найбільше вражала у солдатах людяність. У тих обставинах її зберегти було дуже важко.

Я вважаю, що це дуже важлива книжка для бійців. Вони очікували, що 24-го чи 29-го серпня президент чи будь-хто оголосить хвилину мовчання, чи скаже просто «дякую». Жодного кивка голови у цю сторону не було. А «Всі ці хлопці досі в котлі – в котлі мовчання, який створює держава».

У книжці також описано настрої людей на Сході: «Вони вірили, що пенсія буде по дві тисячі доларів, а вода і комунальні послуги взагалі безкоштовно, і для цього треба тільки вигнати «бандер».

Залишилося ще багато історій, які не увійшли до книжки автора, а тому у найближчій перспективі – видання нової книги. Уже зараз автора знаходять люди, що мають воєнні історії, як нема кому розказати:

«Я зараз пишу ще одну книжку з історіями. Робоча назва – «Останній потяг із пекла». Це будуть спогади, які не увійшли у першу книжку. Спогади, не пов’язані з Іловайськом».

Наступну книжку автор планує видати до кінця вересня.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок