<

Презентація книг та творча зустріч з читачами: лауреати «Коронації слова» завітали до Володимира-Волинського

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:16 | 12.12.2019 / Володимир / /
Перегляди
55
/ Коментарі відсутні

12-го грудня у культурно-мистецькому центрі Володимира-Волинського відбулась презентація нових та уже відомих книг волинських письменників Володимира Лиса та Надії Гуменюк.

Вони є лауреатами Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», інших всеукраїнських та міжнародних конкурсів, а також – членами Національної Спілки письменників.

На зустріч з літераторами завітало більше півсотні людей. Автори представили нові книги – романи  “Обітниця” та “В’язні зеленої дачі” Володимира Лиса і “Корона на одну ніч” та “Вересові меди” Надії Гуменюк. Окрім цього, Надія Гуменюк презентувала свою збірку поезії «Аркан для ластівки».

Оскільки подружжя раніше активно займались журналістикою, в тому числі, і на території Володимир-Волинського району, то і їхні книги – про людей та їхні життєві історії, а у Надії Гуменюк основою нового роману стали ті недосказані захоплюючі історії кохання, які за її словами “неможливо вмістити на 2 сторінки у газеті”.

“Роман актуальний, бо сьогодні люди беруться судити один одного, як і його герої. Аби донести свою справедливість, люди часто перегинають – беруться за пістолети, гранати, навіть вирішуючи сімейні питання.

Роман складний, бо написаний у форматі фальшивого щоденника головного героя, адже він веде його таким чином, аби приховати свої злочини і розповісти про свою боротьбу за справедливість”, – розповідає Володимир Лис.

В основу роману «Корона на одну ніч» Надії Гуменюк увійшла реальна історія дівчини одного із волинських селищ. Для її написання авторка провела глибоку пошукову роботу та дослідила родовід головної героїні.

“Журналістика 90-х – це той період, коли відбувся енергетичний патріотичний витік. Журналісти писали про тих, хто міг відійти у вічність і розпитували про те, чого інші люди уже не скажуть. Поза двома сторінками газети лишається дуже багато несказанного.

Найперша книга, яку відзначила «Коронація слова» – «Янгол в сірому»: образ головного героя збірний, і написаний з 5-ти реальних людей, про яких я писала ще у газеті. Серед них є Олександр Каліщук з Нововолинська та Леонід Татарчук із Володимира-Волинського.

Коли приїхала та знайшла квартиру, в якій жив художник, який був на колимі, мене вразила кількість помаранчевих відтінків на його картинах, здавалося, все от-от запалахкотить. Ми розмовляли про Василя Стуса.

Виявилось, що коли відбувалось його перезахоронення, то художник упізнав його лишень тоді – по фото, а при житті й не знав, що цей чоловік уже на той час був відомим. Завдяки йому мені вдалося зрозуміти, в яких умовах жив Стус. Їхні життя лишились у книзі, а не в невідомості”, – згадує Надія Гуменюк.

Поціновувачі таланту творчого подружжя мали нагоду поспілкуватися із авторами, задати їм запитання. Наприкінці зустрічі всі охочі придбали книги та отримали автограф-побажання від письменників.

“Людство вже врятувати неможливо, а ось людину – можна”, – процитував Володимир Лис відомі слова в ході розмови з містянами.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя