<

У Володимирі презентували книгу «Володимир: історія міста в житті України»

14:45 | 1.04.2024 / Володимир / , /
Перегляди
282
/ Коментарі відсутні

Одна із виставкових зал історичного музею імені Омеляна Дверницького у Володимирі ледь умістила усіх поціновувачів історії, які зібралися минулої п’ятниці на презентацію книги Петра Голячука “Володимир: історія міста в житті України”.

Над історичним нарисом місцевий краєзнавець працював упродовж кількох останніх років, повідомляють на сайті міста.

Як зазначив Петро Голячук, місце презентації своєї книги обрав не випадково, оскільки саме наукові співробітники історичного музею допомагали автору із формуванням та літературним редагуванням книги. Ідею написання подібної праці він виношував тривалий час, адже історія, зокрема рідної Володимирщини, – одна з тем, яка особливо цікавить полковника медичної служби. 

На початку презентації наукова співробітниця музею Ганна Доскоч демонструвала на великому екрані світлини з повоєнного дитинства Петра Голячука, яке минало в рідному селі Хобултова. Під час розповіді про родину Голячуків, з’ясувалось, що від матері, яка була сільською медсестрою, чоловік перейняв захоплення медициною, водночас продовживши військову справу свого батька. Після закінчення школи та технікуму у Володимирі, він вступив до Ленінградської військово-медичної академії, де здобув фах лікаря-психоневролога. 

Успішна служба, лікарська діяльність і експертна робота дозволили Петру Голячуку побувати та працювати в країнах Близького Сходу, зокрема у Лаосі та В’єтнамі. Остання його посада – начальник медичної служби 14-ї повітряної армії. За плечима у автора книги і викладацька діяльність – протягом 13 років викладав латинську мову, арістотелівську логіку, історію України, валеологію і основи загальної психології на православному факультеті Львівського духовного закладу. 

Отримавши звання полковника медичної служби, Петро Голячук згодом вийшов на пенсію і разом із дружиною Аллою Миколаївною, яка усе життя пропрацювала медсестрою і у всьому підтримує чоловіка, вирішили повернутися на рідну Володимирщину. 

“Володимир: історія міста в житті України” – не перша книга Петра Голячука, адже він уже має досвід написання роботи на теологічну тему. Каже, що поштовхом до створення історико-хронологічного нарису стала новина про те, що Володимир позбудеться радянського “причепу” та поверне свою історичну назву. 

“Одразу почав шукати усе, що маю в своїй бібліотеці, про Володимир, охоплений бажанням написати новий нарис. Проте, якби я писав лише про одне місто, то це була б тонка брошурка. Відтак не міг оминути головних подій у межах та поза межами України у той час, доки відбувалось становлення та розвиток Володимира”, – зазначив автор книги.

Нарис Петра Голячука хронологічно висвітлює основні періоди історії міста Володимир крізь призму історії всієї України, починаючи від найдавніших часів і до теперішніх днів. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок