<

«Культура – це теж зброя»: виконавчий директор УКФ Владислав Берковський у Володимирі презентував грантовий сезон

09:05 | 16.02.2024 / Володимир / , /
Перегляди
283
/ Коментарі відсутні

Виконавчий директор УКФ Владислав Берковський нещодавно разом із командою побував у Володимирі з презентацією грантового сезону УКФ 2024. Завітав він і у студію БУГу. Під час розмови з журналістами розповів про основні напрямки та програми, які буде пропонувати Український культурний фонд у 2024 році, які нововведення чекають на заявників у цьому сезоні та скільки коштів цьогоріч виділено на грантові програми.

Приїзд команди Українського культурного фонду досить важлива для міста, на презентацію грантового сезону зареєструвалось понад 100 мешканців Володимирського району лише за один день. Це не тільки володимирчани, але і мешканці сусіднього Нововолинська, інших населених пунктів та міст. До слова, частина з них – це культурні менеджери, які брали участь у проєкті «Клуб культурних менеджерів», який реалізувала Агенція регіонального розвитку Прибужжя за підтримки Українського культурного фонду у 2023 році.

Під час розмови з журналістами БУГу виконавчий директор УКФ Владислав Берковський розповів про свої поїздки районними центрами Волині, як сприймали презентації культурні менеджери та яка ціль таких поїздок, на що саме звертають увагу, визначаючи, який проєкт отримає грант та яким є фінансування культурних проєктів і чи передбачається збільшення обсягів у майбутньому, а також назвав топ-помилок проєктних команд, на що варто звернути увагу при написанні проєктів.

За 2024 рік виконавчий директор Українського культурного фонду та його команда об’їхали дев’ять населених пунктів – Миколаїв, Харків, Одеса та інші. Окрім обласних центрів цьогоріч у список потрапили Володимирський район, Бориспільський район та Фастівський район.

Так, Владислав Берковський зазначив, що основна ціль його приїзду у Володимир – навчити місцевих мешканців правильно подавати заявки й не припуститися помилки, а також поділитись секретами успіху, які допоможуть вигравати гранти.

“Ми приїхали, аби розповісти, як саме подавати грантові заявки, та які основні помилки припускають заявники. Це все на прикладі Українського культурного фонду, на прикладі того, як подавались заявки: хто проходив, а хто ні. У нас ціль – не теоретичного, а практичного характеру. Ми націлені, щоб навчити мешканців Волині тому, як правильно подавати заявки і звісно потім вигравати гранти.

Наша команда щороку виїжджає на такі інформаційні дні, коли в нас починається грантовий сезон і відповідно завершуємо такі поїздки, коли він закінчується. Фактично Володимир є останнім містом, в яке ми цьогоріч радо приїхали з інформаційними днями. Вже за кілька днів завершиться подача грантових заявок по програмах і далі ми будемо їх опрацьовувати, тоді в нас буде зовсім інша робота”, – розповів представник Українського культурного фонду.

Цьогоріч в Українському культурного фонду відбуваються декілька грантових програм, що розраховані на подачу від юридичних осіб та підприємців, а також стипендій, на яку подаються виключно фізичні особи. Стипендії розраховані та підтримку конкретних митців, отримані грантові кошти заявник може витратити на підтримку своєї діяльності.

“В цьому сезоні буде три грантових періоди. Наші поїздки збільшують кількість поданих заявок. Бо люди починають розуміти, що таке заявка, як вона формується, як подається, які є помилки, яких слід уникати, аби отримати результат. За кошти зі стипендії митці можуть придбати витратні матеріали, необхідні для їхньої мистецької діяльності. Наприклад, мольберти, фарби, пензлі, дерево, глину чи якісь інші інструменти, вартість яких до 20 тисяч гривень. За наші стипендії дехто фотостудії відкривав. Далі митець вже розвивається і отримує прибуток з тієї справи, яку започаткував з нашою допомогою”, – підкреслив Владислав Берковський.

Він повідомив, що Український культурний фонд працює в чотирьох напрямках, на які можна подавати заявки і вигравати гранти:

  • “Культурна спадщина” – націлена на диджиталізацію й оцифровування культурної спадщини.
  • “Культура без бар’єрів” – націлена на інклюзію, створення безбар’єрних просторів, безбар’єрний доступ до культурних продуктів і на підтримку установ, організацій, підприємців і фізичних осіб, які працюють з людьми з інвалідністю.
  • “Відновлення культурно-мистецької діяльності”.
  • “Культура. Регіони” – фінансово підтримує установи, організації й загалом сферу культури, яка діє в регіонах, й націлена на підвищення культурної й грантової спроможності саме регіональних проектів в таких містечках, як, наприклад, Володимир, Ковель, Шацьк чи Турійськ.

Берковський підсумував, що в 2023 році топовою була програма “Культурна спадщина”, націлена на збереження культурних об’єктів. А ТОП-помилкою, яку допустили 60% учасників конкурсу, – неправильно оформлений витяг з ЄДР.

“Витяг з ЄДР має бути чітко сформований в дати проведення конкурсу. 60% претендентів саме через ось цю помилку сходять на технічному відборі. Друга помилка – подача в останні хвилини відбору. В нас тоді висить 200-300 заявок, які подаються одномоментно. Звісно, що наша комп’ютерна система не витримує, і вона просто “висне”. О 18:00 прийом заявок припиняється в автоматичному порядку. Люди ображаються тоді, що наша система не дала прийняти їхній проект. Але не треба тягнути до останнього”, – попередив Владислав Берковський.

Розповів виконавчий директор УКФ і про фінансування культурних проектів, яке відбувається за кошти держбюджету. Так, за його словами, до повномасштабного вторгнення Український культурний фонд мав фінансування на гранти й стипендії 800 мільйонів гривень щорічно. Після початку війни його, мовляв, стало в рази менше. Зокрема, цього року на культурні проекти з державної казни виділили 149 мільйонів гривень, з яких 144 мільйони – на гранти і 5 – на стипендії.

Тому проекти, на думку Берковського, мають бути якісними і результативними, щоб кошти державного бюджету не були витрачені даремно.

Однак, хоч фінансування культурних проєктів значно зменшилося, проте, за інформацією виконавчого директора УКФ, з’явилась допомога закордонних партнерів з Люксембурга, Нідерландів, Іспанії та інших країн.

“У нас є закордонні партнери, які дофінансовують наші програми і стипендії. Зокрема, торік Люксембург і Королівство Нідерланди виділили кошти і дофінансували стипендійні програми. Цьогоріч кількість такої фінансової підтримки збільшиться. Люксембург підтвердив, що дасть більше коштів, Нідерланди також. А ще Іспанія зголосилася нас підтримати фінансово”, – запевнив Берковський.

Також представник Українського культурного фонду наголосив, що незважаючи на війну з росією і те, що бійцям постійно потрібні дрони, авто й зброя, фінансувати культуру також потрібно. Адже культура – це також наша зброя проти окупантів, які воюють з Україною не лише на військовому фронті, а й на усіх можливих. А ще, мовляв, культура відіграє реабілітаційну роль для бійців і слугує арт-терапією.

“Росія веде з нами війну на усіх фронтах. Не лише військовому, а й на інформаційному, за допомогою різноманітнітних вкидів і фейків, та ідеологічному. Наші культурні об’єкти спеціально знищуються. росія веде цілеспрямовану політику на знищення нашої культурної ідентичності й культурної пам’яті. Це все потребує протидії. І це все – частина великої війни, в якій культура є базисом. Бо через культуру ми також воюємо й відбиваємо атаки. Культура відіграє реабілітаційну роль для бійців. Нам потрібна арт-терапія. Культура – це теж зброя”, – переконаний Владислав Берковський.

Виконавчий директор УКФ повідомив, що Волинська область має чималий, однак наразі нерозкритий потенціал, який чомусь не використовує. Адже за кількістю поданих заявок на гранти поки “пасе задніх”. За його словами, Волинь має колосальні можливості туристичного, економічного, крафтового, маркетингового, бізнесового та креативного характеру, якими потрібно користуватися.

Читайте також:

Вчились подавати заявки та розбирали помилки: у Володимирі пройшов інфодень з Українським культурним фондом




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця