<

В Україні заблокують ще понад 400 вебресурсів за шахрайство

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:49 | 26.02.2021 / Новини / /
Перегляди
2
/ 1 коментар

Суд постановив заблокувати доступ до 426 сайтів, серед яких низка російських та українських медіа, а також популярна у Росії блог-платформа LiveJournal. Водночас заступник голови МВС Антон Геращенко заявляє, що рішення було “необґрунтованим” та закликав Вищу раду правосуддя перевірити суддю, яка винесла рішення.

Як повідомляє Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, Голосіївський суд постановив “накласти арешт на майнові права інтелектуальної власності, які виникають у користувачів мережі під час використання вебресурсів”, – пише Суспільне.

Він також зобов’язав інтернет-провайдерів закрити доступ до сайтів.

У список заблокованих сайтів потрапили зокрема українські Novosti.ua, Ватра, Захід медіа”, сайт вінницького видання “20 хвилин”, “Вежа” та Infopressa, а також російський РБК та платформа LiveJournal та частина платформи для розробників програмного забезпечення Github. Крім того, до списку також потрапив сервіс телеграм-статистики TGStat.

Рішення ухвалено за ознаками вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу – шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню та може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду впродовж 5 днів з дня її оголошення.

На заборону відреагував міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Він зазначив, що незабаром з’явиться офіційна заява МВС, Мінінформполітики та Мінцифри щодо ухвали суду.

“Ми не дамо і не буде заблокований GitHub Gist”, — написав він.

Що сталося

“Поліція вже відкликала свій супровідний лист до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації. Кримінальне провадження буде витребуване до Головного слідчого управління з метою проведення ґрунтовної перевірки та, в разі відсутності складу злочину, а також за рішенням слідчого і прокурора, буде закрите згідно передбаченої КПК процедури”, – прокоментував справу заступник очільника МВС Антон Геращенко.

Як пояснив він, рішення було винесене на основі заяви Олександра Пана, який у грудні 2020 року звернувся в поліцію зі скаргою на нібито скоєні проти нього шахрайські дії.

Після реєстрації скарги Пан та його адвокати звернулися до Голосіївського районного суду з вимогою накласти арешт на сотні інтернет-сайтів, які в різний час щось про нього писали, а вже 4 лютого суддя Катерина Плахотнюк винесла рішення про визнання 426 інтернет-сайтів такими, що принижують честь і гідність Пана та накладає на них арешт.

“Щодо судді Плахотнюк, то особами, потерпілими від винесення необґрунтованого та свавільного, на мою думку, рішення про накладання арешту на 426 інтернет-сайтів, має бути внесена скарга до Вищої ради правосуддя для подальшого вивчення питання про відповідність судді займаній посаді”, – зазначив Геращенко. Він також пообіцяв “окрему розмову” із заявником – Олександром Паном.

Як зазначили у свою чергу київській міській прокуратурі у коментарі Суспільному, наразі відомство тільки розбирається з тим, що це за справа, однак “сьогодні (25 лютого) процесуальним керівником прийнято рішення про закриття цього кримінального провадження та одночасно – про скасування арешту на майнові права інтелектуальної власності”.

Нагадаємо, що 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти нардепа від “Опозиційної платформи – За життя” Тараса Козака. Також під санкції потрапили канали “112-Україна”, ZIK та NewsOne.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

11 Травня, Субота
10 Травня, П’ятниця