<

В Казахстані під час старту російської ракети «Союз» сталась аварія

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:15 | 11.10.2018 / Новини /
Перегляди
3
/ коментарі 2

11-го жовтня 2018-го, російський пілотований корабель Союз МС-10 вирушив з космодрому Байконур на Міжнародну космічну станцію (МКС). На ракеті відключилися двигуни за дві хвилини після старту. Екіпаж успішно приземлився, а можливою причиною аварії називають погане кріплення одного з блоків.

Російський космонавт Олексій Овчінін і американський астронавт Нік Хейг повинні були не лише змінити капітана МКС, а й випробувати на орбіті 3D-біопринтер, який повинен створювати тканини, – пише НВ.

На жаль, для цих завдань доведеться готувати нову експедицію, адже екіпаж Союзу відірвався від Землі менш, ніж на дві хвилини і навіть не покинув межі атмосфери.

На ракеті сталося аварійне відключення двигунів через 119 секунд після старту.

Джерело інформагентства повідомляє, що проблеми виникли «при відділенні бічних блоків першого ступеня від центрального блоку другого ступеня».

Потім спрацював аварійний маяк, корабель розділився на відсіки і випустив парашут.

Рятувальники, медики та військовослужбовці у Казахстані спостерігали за спуском капсули Союзу.

Глава Роскосмосу Дмитро Рогозін написав у Twitter, що всі космонавти живі і успішно приземлилися.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, в свою чергу, подякував за це богу, системам безпеки і самому екіпажу.

https://www.youtube.com/watch?v=HqlUlHG9jU8

У NASA також підтвердили, що з екіпажем все в порядку. «Пошукові і рятувальні команди завжди напоготові у подібних ситуаціях», – зазначила речник NASA Бренді Дін.

Повідомляється, що капсула з космонавтом і астронавтом «Союзу» приземлилася за 20 км від невеликого казахського міста Жезказган, звідки і вилетіли кілька гелікоптерів з рятувальниками.

“Рятувальні групи за допомогою техніки ПЕМ-1 перевернули капсулу. Медики оглянули космонавтів, стан оцінюється як задовільний. Зараз військовослужбовці почали евакуацію екіпажу з капсули”, – передав Інтерфакс Центральний військовий округ.

Інцидент могло викликати погане кріплення блоків. Можливо, через погане кріплення при відділенні блоків другого ступеня один з них міг зачепити центральний блок, чим викликав аварію.

Зараз, членів екіпажу відправили в Москву, а Роскосмос повинен почати розслідування і перевірити Ракетно-космічний центр Прогрес, де і була проведена ракета.

Примітно, що запуск Союз МС-10 присвятили сторіччю Заводу експериментального машинобудування ракетно-космічної корпорації Енергія – виробника ракети Союз.

Нагадаємо, що це вже друга подія за участю російських космонавтів за останній час. Як раніше писало НВ, екіпаж корабля Союз МС-09 виявив мікротріщину в побутовому відсіку, схожу на отвір від дриля.

Експерти з Росії припускали, що це міг зробити «психічно нестійкий» член екіпажу МКС і навіть розглядали версію «змови ворогів» та «злого умислу».

У NASA ж вважають найменш вірогідним варіантом, що отвір було пробурено після того, як космічний корабель вирушив у космос.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 Травня, Середа