<

У Волинських лісах розпочалася теренова гра «Звитяга – 2018»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:07 | 5.05.2018 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Чотири доби поспіль між молоддю точитиметься запеклий бій за прапори та пов’язки в Цуманських лісах на Волині. «Повоювати» в місцях бойової слави УПА приїхали близько трьохсот юнаків та дівчат з найвіддаленіших куточків України, зокрема зі сходу нашої країни.

Відкриття дванадцятої Всеукраїнської спортивно-патріотичної гри «Звитяга-2018» відбулося 5 травня на теренах колиски Української повстанської армії – у Цуманських лісах, – інформують Волинські новини.

Так, організатори наголошують, що цьогоріч «Звитягу» гратимуть близько 300 людей. При поділі на сотні намагатимуться враховувати, щоб в кожній з них була рівна кількість хлопців та дівчат, аби при фізичному контакті все було чесно – серед 100 людей зазвичай 25 дівчат. Зокрема, у програмі сьогоднішнього дня запланований показовий бій та відкриття, також до опівночі кожна з сотень зобов’язана поставити щоглу та розташуватися, а вже після опівночі розпочнеться сама гра, тобто можна буде вступати в бої. Окрім того, організатори запланували гутірки, адже «Звитяга» – це не лише спортивний та фізичний гарт. До того ж територія проведення просякнута історичною боротьбою, тому лекції стосуватимуться історичної спадщини.


До офіційного відкриття тривала муштра учасників, яких тренували на швидкість виконувати команди, а за зволікання карали штрафом у вигляді віджимань від землі.


Окрім звичайних сотень, участь у грі беруть так звані «махновці» – зазвичай це ті, хто грають у «Звитягу» не менше 5 років, вони не мають свого прапору та влаштовують різноманітні підстави іншим командам, аби ускладнити їм гру.

Урочисте відкриття змагань розпочалося з молитви, під час якої священик благословив учасників на участь у грі.


Комендант табору «Звитяги» Богдан Бальбуза наголосив, що не так давно у Цуманських лісах точилася боротьба та лилася кров українців: «Ці ліси всіяні слідами боротьби. Зараз ми стоїмо на цій землі вільними людьми, але ми несемо пам’ять про цей чин і ми продовжуємо цю справу на різних фронтах. «Звитяга» – лише перший крок до чогось більшого, до шляху вперед, це заклик для кожного з вас іти вперед та працювати заради України».


Своєю чергою, народний депутат України Ігор Гузь, який брав участь ще у перших «Звитягах», зауважив, що цьогорічна «Звитяга» є тринадцятою поспіль.

«За ці 12 років «Звитягу» пройшли тисячі молодих людей, які потім були на Майдані та в зоні АТО, а багато з них сьогодні намагаються укріплювати нашу держава. Я гордий, що «Звитяга» живе без людей, які починали її. Приємно, що наш чин живе», – відзначив Ігор Гузь та виразив сподівання, що буде і 20, і 25 «Звитяга». Також він розповів, що в 1953 році у цих лісах зимував останній командир УПА Василь Кук, саме тут його охоронців розірвало на шматки, коли НКВДсти переслали пакунок, аби його вбити.

Також на «Звитягу» завітав і керівник патрульної поліції Рівненщини Сергій Мерчук. Він розповів, що в якому строю він не стояв би, все одно приїжджає на «Звитягу», цьогорічна гра стала для нього вже одинадцятою.

«Саме ця гра загартувала до боротьби на майдані та на війні і гартує далі у поліції. Мені приємно, що серед вас стоять мої патрульні і будуть воювати спільно з вами, а не як раніше – ховалися по кущах і дивилися, що ми робимо. Ми гартувалися для того, щоб будувати нову країну. Якщо ви приїхали сюди, щоб подолати свій страх, то ви потрапили в правильне місце, оскільки для вас є ще багато роботи– ми маємо звільнити Крим і український Донецьк», – зауважив Сергій Мерчук.


Варто відзначити, що в порівнянні з першими іграми «Звитяга» дещо видозмінилася, адже нині заборонили масові нічні бої та бої у водоймах, також за боєм спостерігають 15 людей, аби ніхто не порушував правил. Якщо учасник починає когось бити, то його видаляють з табору, за куріння посеред табору сучасник віджимається від землі, а при виявлені в речах учасника алкоголю він має покинути табір. Втім, організатори сподіваються, що до цього не дійде.

Олександр Зелінський
<




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота