<

Пояснили, чому нині не працює “європейська” каналізація у Шацьку

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:51 | 25.04.2016 / Шацьк /
Перегляди
12
/ Коментарі відсутні

На сесії Шацької районної ради 22-го квітня розглядали аж надто болюче питання для жителів смт Шацьк – центральне каналізування, будівництво якого ось уже тривалий час незавершене. 

Про реалізацію проекту «Збереження екосистеми долини річки Буг на прикордонній території Польщі, Білорусі та України» інформував заступник голови з питань діяльності виконавчого органу Шацької селищної ради Віталій Яльницький, – пише Кордон.

Як зазначив Яльницький, загальна вартість проекту на початку становила більше 25 млн гривень. Звісно, варто зважати на тодішній курс – 10 гривень за євро. Проте все, що передбачав цей проект по каналізуванню, виконали.

“Крім основного, також додатково добудували ще дві каналізаційно-насосні станції (КНС), оскільки у певних місцях були ями глибиною 5 метрів, тому змушені були їх підіймати. На це ми витратили 984 тис. гривень. Заборгованість станом на 20 грудня 2015 року на час завершення проекту відсутня”, – зазначив Віталій Яльницький.

12592513_1699741686958500_2348883552163476863_nВідповідно до договору партнерства між ЄС та Україною усе будівнцитво каналізаційної системи в смт Шацьк відбувалось шляхом рефінансування. Тобто вкладені кошти у будівництво та розробку каналізаціних систем повертала Польща. Проте, коли виникала заборгованість, відповідно з’являлись деякі проблеми.

“У таких випадках ми звертались в обласну державну казначейську службу. Обласне фінансове управління надавало усю необхідну інформацію щодо цього. Свої гроші ми не могли вкласти. Гроші партнерів йшли через Міністерство економіки без ПДВ. Цей податок знімається, адже кошти європейські. З цього й почались певні непорозуміння”, – пояснив Яльницький.

Читайте також: У Шацьку чекають дозволу на продовження робіт з каналізування

Каналізаційну систему фактично будували за кошти забудовника. Як тільки гроші надходили з Європи, їх відразу повертали забудовнику. Крім того, фінансування проводилось лише після перегляду актів виконаних робіт від того самого забудовника. Це й свідчить про те, що спочатку робота перевірялась, а потім оплачувалась.

Як пояснив Яльницький, у період з серпня по листопад 2014 року виникла заборгованість перед забудовником у сумі більше 10 мільйонів гривень. Забудовник, не враховуючи цієї заборгованості, продовжував роботи. Вже у березні 2015 року заборгованість зросла ще на 888 тис. гривень. Розрахунок із цією заборгованістю провели лише у квітні того ж року.

Цей проект каналізаціної мережі передбачає оплату 90 % від Європи і лише 10 % від зацікавленої сторони – Волинської обласної державної адміністрації. Яльницький стверджує, що оплату цих відсотків Волинська ОДА виконувала повним обсягом і вчасно.

fcc07b7ddb44dcbd4fc2787e218bdbe3Зважаючи на те, що договір між сторонами укладено у євро і те, що курс гривні до цієї валюти коливався упродовж останніх років, Шацька селищна рада вирішила розробити додаткову документацію на каналізацію вартістю більше 6 млн гривень.

Після тендеру на виконання цих робіт, у жовтні 2015 року селищна рада підписала договір з виконавцем. Відповідно до угоди, щоб розпочати будівельні роботи необхідно внести авансовий платіж. Тоді ж селищна рада була винна забудовнику першого проекту більше 1 млн гривень, хоча роботи ще велись. Не зважаючи на борг, підрядник погодився проводити роботи без авансу по другому, додатковому проекту.

“У цей же час Шацька РДА звернулась до Волинської ОДА щодо перевірки усього будівництва каналізаційної мережі. Після чого підрядник, х невідомих нам причин, відмовився розпочати будівництво без передоплати. Він не відмовився працювати, а просто наполіг на проведенні авансу. Лише після цього пообіцяв розпочати роботу”, – розповідає Яльницький.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAУсі роботи перевіряли багато інстанцій, а особливо найчастіше перевірку проводили представники Аудиту ЄС. Остання перевірка була не так давно, 11 березня 2016 року, яка не виявила жодних зауважень.

На цей час роботи першого проекту завершені. Водночас договір про роботу над другим проектом нині є недійсним. Тому Яльницький спростував чутки, що гроші за цей договір проплачені.

“Гроші не виділяли та аванс не проплачували. 20 грудня 2015 року проект завершився, а 22 грудня на наш рахунок надійшло близько 187 тис. євро, які необхідно повернути Європі. Ми їх просто не встигли використати”, – зауважив Яльницький.

Читайте також: Через борги у Шацьку не можуть закінчити міжнародний проект з каналізування вулиць

Підключення жителів смт Шацьк до центральної каналізаційної системи поки не проводиться, оскільки будівництво ще не здали в екплутацію. Для цього, як відомо, небхідно привести до ладу всі відповідні документи, а це займає не один місяць.

“Щодо вартості під’єднання до центральної каналізації, то ходять чутки, що це буде надто дорого. Насправді ж, це коштуватиме всього 160 гривень, так би мовити, сума за технічні умови, – підсумував Віталій Яльницький. – Як тільки нам видаватимуть документи, будемо запускати по одній КНС на кожній вулиці Шацька”.

Депутат Ольга Сахарук запитала, чи були передбачені кошти на ремонт доріг після прокладання системи. Яльницький запевнив, що згідно підписаних договорів за новим проектом усі дороги необхідно привести до білощебеневого покриття. За старим проектом, дороги залишаються такими, якими вони є.

_DSC0055Голова районної ради Сергій Карпук запропонував це питання взяти до відома та доопрацювати для того, щоб чітко розуміти реальний вихід з цієї непростої ситуації.

_DSC0010Депутати дійшли висновку, що необхідно шукати нового спонсора для продовження робіт, оскільки, за словами Ольги Сахарук, “Євросоюз не вкладає двічі кошти в одну й ту саму ціль”. Звичайно, насамперед це питання повинно поставати саме у представників Шацької селищної ради.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок
29 Квітня, Понеділок