<

Протести у Греції: 40 постраждалих, 7 затриманих

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:52 | 21.01.2019 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

В Афінах пройшли масові акції протесту проти угоди про перейменування Македонії. Акції закінчилися сутичками з поліцією, в результаті 40 осіб постраждали. Серед них 25 правоохоронців, в яких протестувальники кидали різні предмети.

Організатори акції заявляли, що участь в мітингах візьмуть участь понад 600 тисяч людей. Проте в реальності цифра виявилася скромнішою – за підрахунками влади, на вулиці вийшли близько 60 тисяч протестувальників, повідомляє ВВС Україна.

До Афін демонстранти з’їхалися з усієї країни. Вони тримали в руках грецькі прапори і скандували: “Македонія – грецька!”.

“Ми не можемо віддати нашу Македонію, нашу історію”, – каже один з учаників акції.

В якийсь момент частина протестувальників в масках пішла на сутички з поліцією і почала жбурляти в їх бік каміння.

Правоохоронцям довелося застосувати сльозогінний газ.

Правоохоронці повідомили, що у сутичках постраждали 25 поліцейських, двоє із яких отримали опіки, а інші травми від предметів, які кидали протестувальники. Поліція стверджує, що сім осіб були заарештовані на площі Синтагма, повідомляє Європейська правда.

Окрім поліцейських, чотири людини були госпіталізовані через проблеми із диханням після розпилення газу. Також повідомляється, що протестувальники побили фотографа і вкрали його обладнання. Троє інших фотографів також були отримали травми, але відмовилися від госпіталізації.

Греція

Причина протестів – угода між Грецією і Македонією, яка покликана врегулювати багаторічний конфлікт між обома країнами.

Корінь суперечки, що триває вже майже 30 років, – те, що Македонією називається не лише країна, а й північний регіон Греції. Після розпаду Югославії багатьох греків обурило, що їхній північний сусід обрав собі саме таку назву – Македонію запідозрили в зазіханнях на грецьку територію і історію.

Македонці підлили масла в вогонь, коли назвали аеропорт поруч із столицею Скоп’є на честь Александра Великого (також відомого як Александр Македонський), як і трасу, що пролягає від сербського до грецького кордонів. На спадщину Александра Великого претендують обидві сторони конфлікту.

Невирішена суперечка блокувала надії Македонії на вступ до НАТО і Європейського Союзу.

Греція

Проте влітку минулого року влада обох країн досягла згоди щодо врегулювання конфлікту: згідно з новою угодою, північний сусід Греції називатиметься Республіка Північна Македонія, або ж просто Північна Македонія. Її мова зватиметься македонською, а народ – македонці (або ж громадяни Північної Македонії).

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас назвав угоду “сміливим, історичним та необхідним кроком для наших народів”.

Проте документ викликав обурення всередині Греції – критики прем’єр вважають, що він пішов на завелику кількість поступок македонській стороні.

Через незгоду частини депутатів з умовами угоди коаліція у грецькому парламенті розпалася, в країні почалася урядова криза.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Травня, Середа