<

Шахта №9 «Нововолинська»: за що звільнили директора, чи поновлять його на посаді та коли закінчаться протести

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:39 | 14.09.2018 / Нововолинськ / /
Перегляди
105
/ Коментарі відсутні

Протестні акції колективу шахти №9 «Нововолинська» розпочалися з вимогою виплатити заборгованість по заробітній платі, а закінчилися вимогою не звільняти директора копальні та призначити нового гендиректора ДП «Волиньвугілля». За що ж звільнили керівника шахти № 9, чи буде на підприємстві новий директор та коли закінчаться протести гірників?

14-го вересня, на 12-й день протестів, колектив шахти №9 «Нововолинська», як і минулих вихідних, вирішив тимчасово приступити до роботи.  Однак питання, з яким виступали шахтарі на мітингу, так і не вирішилося. Чому ж колектив все-таки відновив роботу?

Виплатити заборгованість та відмінити наказ №550 – першочергові вимоги шахтарів

Ще 3-го вересня гірники шахти№9 відмовилися приступати до роботи, вимагаючи погасити заборгованість по заробітній платій за липень та серпень.

Та 10-го вересня колективу стало відомо, що є наказ в.о. генерального директора «Волиньвугілля» Андрія Пилипюка про звільнення з посади за грубе порушення трудових обов’язків директора шахти №9 Володимир Юрків .

Дізнавшись про звільнення директора копальні, колектив почав вимагати скасувати наказ про звільнення.

Нагадаємо, що 10-го вересня Пилипюк на акцію протесту на копальню прибув у супроводі приватної охоронної фірми. Шахтарі називали людей, одягнутих в чорне, «тітушками» і були обурені таким гостям.

Тоді на зустрічі Пилипюк пообіцяв, що усе вугілля відвантажать, з передоплати виплатять частину зарплати за липень (ввечері того ж дня шахтарям дали 49, 8 % заборгованості). Він домовився з компанією «УНП», яка перед тим відмовлялася брати вугілля з шахти, поки не буде новий директор, відвантажити усе вугілля зі складу. Пилипюк вкотре запевняв, що згідно з техніко-економічним обґрунтуванням директора майбутнього окремого підприємства, копальня працюватиме після виділення і позиція міністерства – не закривати, а розвивати шахту.

Та того ж дня на копальні він оголосив перед колективом про звільнення Юрківа, що і викликало ще більше збурення.

Чому звільнили директора шахти № 9 Юрківа?

Триває процес виокремлення копальні з «Волиньвугілля» на виконання наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

30-го листопада 2015-го року Міністерство, керуючись розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08.07.2015 № 696-р «Про ліквідацію деяких збиткових вугледобувних підприємств» видало наказ № 550 «Про створення ДП «Шахта № 9 «Нововолинська» шляхом виділу» діючого ВП «Шахта № 9 «Нововолинська» зі складу «Волиньвугілля».

Для колективу такі дії Міністерства ні що інше, як закриття копальні. Так було і з іншими вугільними підприємствами, які виокремлювали з «Волиньвугілля», переводили в 3-тю групу.

Директором новоствореного, поки лише на папері, ДП «Шахта №9» призначили наказом Міністерства Павла Танчева, який працював на «дев’яті». Та Юрків не передає баланси шахти і процес реорганізації не може бути завершений. Саме за те, що він не надавав розподільчі баланси голові з реорганізації ДП «Волиньвугілля», що призвело до зупинки виробничого процесу та порушення термінів виконання плану заходів з виділення «дев’ятої» в окреме підприємство, й був звільнений.

Голова незалежної профспілки шахти №9 Василь Гура зазначив, що всі баланси підприємства в нього і він їх не віддасть, поки не буде відмінено наказ №550, бо інакше – копальню просто закриють

Звільнення для Юрківа було застосоване як дисциплінарне стягнення за невиконання посадових обов’язків.

Підставами звільнення стали: трудове законодавство (п.1 ч.1 ст.41 Кодексу законів про працю),  лист-погодження Міненерговугілля від 07.09.2018, наказ ДП «Волиньвугілля», акт фіксації не надання письмових пояснень Юрківом про не передання балансів.

Призначити нового керівника «Волиньвугілля»

З приводу звільнення директора до рішучих акцій протесту колектив вдався 12-го вересня. Гірники прийшли під ДП «Волиньвугілля», були налаштовані рішуче – палили шини та грюкали касками.

Пилипюк пояснив, що консультувався з юристами і не може скасувати наказ про звільнення, таких норм і процедур в законодавстві немає. Єдине, що можна, прийняти назад на роботу або ж через суд поновити (якщо суд вбачить незаконні підстави звільнення).

“Мені міністр сказав звільнити, бо не виконує його наказів, що я маю робити?”, – говорив Пилипюк.

Під час акцій протесту під ДП «Волиньвугілля» після 17:00 шахтарі завітали в кабінет гендиректора. Гірники далі вимагали не звільняти директора. Разом з тим настояли на тому, щоб і сам Пилипюк написав заяву про звільнення. Під час подій йому стало погано. З попереднім діагнозом гіпертонічний криз (підвищення артеріального тиску) його госпіталізували в кардіологічне відділення НЦМЛ.

Розмову гірники продовжили з заступником гендиректора Михайлом Борсуком, домовленостей не досягли. 13-го вересня шахта далі не працювала, а ось, наступного дня, сьогодні зранку, колектив оголосив про тимчасовий вихід на роботу.

Чому шахта вирішила працювати? Чи буде Юрків директором копальні?

Гура повідомив, що приступили до роботи, бо на руках є документ Борсука (який автоматично з потраплянням Пилипюка в лікарню стає виконуючим його обов’язки) про відміну наказу про звільнення Юрківа.

За словами Гури, Борсук обіцяв наступного дня вирішити усі питання, узаконити наказ (фото вище), щоб Юрків залишився директором копальні.

“Борсук просив листок цей нікому не показувати. Та вчора перестав виходити на зв’язок. На «Волиньвугілля» взагалі немає сьогодні нікого, хоч і п’ятниця, робочий день. Борсук автоматично став виконуючим обов’язки гендиректора, тож нехай тепер він виконує свою обіцянку щодо Юрківа. Працювати ми вийшли поки, але не залишимо цього”, – зазначив Гура.

То ж як далі складатимуться події, поки невідомо. Інтернет-видання «БУГ» буде слідкувати за ситуацією.

З огляду на постійні образливі коментарі під подібними публікаціями, редакція інтернет-видання «БУГ» закриває можливість коментування. Якщо ви маєте що додати або бажаєте висловити думку з приводу ситуації, надсилайте коментарі на нашу пошту bugorgua@gmail.com або в повідомленні на сторінці інтернет-видання «БУГ» у фейсбук. Нагадуємо також, що посилання на статтю ви можете знайти у групах фейсбук, де зі своєї особистої сторінки матимете змогу лишити коментар. Наперед вдячні читачам за розуміння.




28 Квітня, Неділя