<

Постійний стукіт та галас на скейт-майданчику під вікнами жителів будинку у Нововолинську: хто вирішить проблему

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:09 | 9.08.2021 / Нововолинськ / /
Перегляди
4406
/ коментарів 8

У Нововолинську чимало молоді полюбляє активно проводити свій час: кататись на скейті, велосипеді, роликах, тощо. Довгий час діти мріяли про відповідний до їхніх вподобань майданчик.

Скейт-парк був встановлений у центрі міста біля школи №4 у вересні 2020 року перед виборами голови громади. Нагадаємо, чинний мер Нововолинська Борис Карпус критикував свою попередню владу щодо місця розташування скейт-майданчика.

Воно є незручним для жителів будинку, адже кожного дня у них під вікнами гуркіт коліс. Сюди приходить понад 50 бажаючих покататись та виконати різні трюки на скейті. Нововолинці скаржаться на галас.

На першому поверсі житлового дому працюють два магазини, власники обурені тим, що відчини вхідні двері неможливо – гуркіт та нецензурна лексика від дітей не дає спокою ні робітникам, ні відвідувачам.

«Дуже шумно – заважає роботі. Діти багато лаються. Клієнтів просто “збивають з ніг” при вході у приміщення.»

Хто вирішить цю проблему? Вже понад рік скейт-парк заважає мешканцям. Обіцянки про перенесення майданчику в інше місце – у минулому?




коментарів: 8
  1. Допустимий рівень шуму
    Головна
    Публікації
    Юридичні консультації
    Поділитися:

    facebook

    twitter
    Чомусь багато людей переконані, що у власній оселі можна робити будь-що у будь-який час, а шум в готелі, ресторані чи парку взагалі вважається нормальним явищем. Однак подібні твердження є суцільно неправильним. Така поведінка протизаконна та є підставою для виклику поліції.

    Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» забороняє гучний спів і галас, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів із 22:00 до 8:00 години на «захищених об’єктах». До захищених об’єктів належать: житлові будинки та прибудинкові території, заклади освіти і культури, гуртожитки, заклади громадського харчування, торгівлі, побутового та розважального бізнесу, парки та інші об’єкти, де постійно або тимчасово перебувають люди.

    Це стосується і шуму під час проведення ремонтних робіт. Заборона поширюється також на святкові й неробочі дні: тоді шуму не повинно бути взагалі.

    Ремонтні та будівельні роботи можна проводити у святкові та неробочі дні за умови, що є згода на це від мешканців усіх прилеглих квартир (бажано письмова).

    Норми допустимого шуму визначено в Державних будівельних нормах України. Вони не можуть перевищувати в нічний час 45 дБ (децибелів) і в денний 55 дБ. Міські громади можуть встановлювати більш сприятливі рівні допустимого шуму та час їхнього застосування.

    За санітарними нормами, максимально допустимі рівні шуму у багатоквартирних будинках вдень становлять до 55 децибелів, вночі (з 22:00 до 08:00) – до 45 децибелів. Для територій, які прилягають до житлових будинків – вдень до 70 децибелів, вночі – до 60 децибелів.

    Для вимірювання рівня шуму існує спеціальний шумовимірювальний прилад. Природньо, більшість громадян не має вдома такого приладу. Відчуття – це достатньо суб’єктивна категорія, тим не менш існують приблизні усереднені орієнтири (в дБА): людська розмова 30,

    працюючий двигун вантажного автомобіля 80, працюючий трактор на відстані 1 м. 110, поріг больового відчуття 130.

    Однак, є перелік ситуацій, за яких режим тиші може бути законно порушено:

    коли працюють екстрені служби в умовах лих, аварій, подій;

    при наданні медичної допомоги, при оперативній роботі представників органів правопорядку (наприклад, при затриманні правопорушника або при попередженні правопорушення);

    при запобіганні аварійних ситуацій, усунення вогневих ризиків, інших факторів, які можуть спричинити за собою пошкодження майна або нести загрозу життю людей;

    при проведенні термінових (аварійних) робіт із залученням техніки (наприклад, при аварії на магістральному трубопроводі, газопроводі тощо);

    під час проведення заходів за участю численної публіки: мітингів, демонстрацій, які проводяться з відома муніципалітетів;

    при запуску святкових феєрверків, які узгоджені з органами місцевого самоврядування;

    якщо «гучні» заходи не заважають оточуючим, а звуки не доносяться назовні.

    Що робити, якщо сусіди занадто гучно роблять ремонт?

    Перше, що варто зробити – піти до сусідів і попросити їх припинити ремонтні роботи. Якщо люди не реагують на ваше прохання – викликати патрульних. Працівники поліції вже фіксують адміністративне правопорушення та складають протокол.

    Існують випадки, що поліція приїжджає вже у момент, коли шум завершився. Фіксувати шум за допомогою аудіо чи відео можна, але ці докази не мають належної сили. Суддя може їх використати як другорядні, оскільки є певні вимоги щодо фіксації цих порушень шуму і записував їх не фахівець.

    У будь-якому разі зафіксувати порушення повинен працівник поліції та скласти протокол – це найдієвіший спосіб. І тут важливо також проконтролювати, щоб у документі не було помилок стосовно дати, часу, особистих даних та інших деталей. Наявність помилок у протоколі може бути підставою для його скасування.

    До порушників громадського порядку, органами поліції або судом можуть бути застосовані покарання, передбачені ст. 182 КУпАП. Так, за порушення вимог закону та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шуму і дотримання тиші до винних осіб може бути застосоване покарання у вигляді попередження або штрафу в розмірі від 85 до 255 гривень.

    Якщо сусідом-порушником є підприємець або фірма, організація, підприємство, компанія, то розмір штрафу за перше порушення складає від 255 до 510 гривень; за повторне порушення протягом 1 року – від 850 до 2550 гривень з конфіскацією предмета порушення.

    Які органи і який строк розглядають Протокол?

    Протоколи про адміністративне правопорушення розглядаються у 15-денний строк (з дня одержання відповідним органом Протоколу):

    – адміністративними комісіями при виконавчих органах місцевих рад у випадку, якщо особа порушник не притягувалась протягом року до адміністративної відповідальності за такі ж порушення (ст.218 КУпАП);

    – районні суди у випадку, якщо особа порушник притягувалась протягом року до адміністративної відповідальності за такі ж самі порушення (ст.221 КУпАП).

    Результатом розгляду вищезазначеними органами протоколу є винесення ними щодо особи (щодо якої складено протокол) відповідної постанови (як правило – про накладення адміністративного стягнення або про закриття справи).

    Проте, за даними Єдиного державного реєстру судових справ, такі справи вкрай рідко доходять до суду.

  2. Колись біля фонтану було чи не єдине місце де можна було прогулятись із дитиною у колясці. Зараз через галас це не можливо.
    А в парку культури стільки місця пустує, там би вмістились не лише скейт-майданчик , а й багато чого іншого…
    Можливо новій владі пора би виправити передвиборчі помилки попередників і зробити так щоб усі були задоволені – і діти і підприємці і мешканці прилеглих будинків…

  3. Хай би той “добродій” перед власним будинком облаштував такий скейт-парк!!!

    • Так чогось андрюша-стоматолог дуже обурювався, коли маргінали під його вікнами шуміли, як воно ше там посаду займало.
      А на людей йому пох…

  4. Коли когось “оленем” називати, прийдіть в суботу чи неділю і посидіть біля фонтану на ловочці з пів дня.
    Тоді зрозумієш тих людей, які живуть і працюють навпроти скейт – майданчика.
    Я за те ,щоб дітям був не один, а декілька подібних майданчиків.
    В парку розваг достатньо гарного місця і тим більше там працюють люди , які могли б і наглядати за дітьми…
    Якщо ми правове суспільство, то потрібно поважати права усіх.

  5. Чекайте наступних вибopів.
    Якшо у Бopа буде гідний конкурент, то або один або інший пообіцяє перенести.
    Нажаль в нас тільки так про народ “згадують”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 Травня, Субота
3 Травня, П’ятниця