<

Навчання в умовах адаптивного карантину: розповіли, які зміни очікують нововолинських школярів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:12 | 7.08.2020 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
8
/ Коментарі відсутні

Нововолинські навчальні заклади адаптують освітній процес до умов епідемії COVID-19: за можливості проводитимуть заняття на відкритому повітрі, обмежать проведення масових заходів в закритих приміщеннях, а ще запобігатимуть скупченню учнів. Також старшокласники перейдуть на заплановані перекуси, до закладів освіти допускатимуть лише в масках, а вхід для батьків взагалі заборонять.

Уже за три тижні нововолинські учні повернуться за шкільні парти. Однак новий навчальний рік розпочнеться в умовах адаптивного карантину, а це означає, що в процесі навчання відбудеться чимало змін.

Про підготовку закладів освіти до нового навчального року в умовах епідемії COVID-19 говорили 6-го серпня під час наради, у якій взяли участь директори загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів міста, міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області та контролюючих служб міськвиконкому.

Освітяни обговорили дотримання санітарно-гігієнічних норм під час навчального процесу, особливості його організації під час адаптивного карантину, організацію харчування тощо.

Так начальниця управління освіти Ольга Лакиш зазначила, що треба вжити усіх необхідних дієвих заходів щодо дотримання протиепідемічних заходів: забезпечення закладів освіти засобами індивідуального захисту, дезінфікуючими засобами для обробки рук та обробки поверхонь.

«Потрібно пропрацювати проблемні місця, пов’язані зі значним скупченням дітей. Також необхідно бути готовим працювати у декілька змін, обмежити проведення масових заходів, наприклад нарад чи зборів, також необхідно буде запобігати утворенню скупчень учнів та мінімізувати їхні пересування між кабінетами і аудиторіями.

Окрім цього, в освітніх закладах обов’язково потрібно виділити окреме приміщення для облаштування ізолятора», – наголосила Лакиш.

Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Нововолинського міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Василь Мельник повідомив, що з 1 вересня до закладів освіти допускатимуть лише в масках або респіраторах, водночас на заняттях маски можна буде не використовувати.

Педагоги опитуватимуть учнів щодо їхнього самопочуття і зможуть проводити уроки на відкритому повітрі.

«Працівникам школи проводитимуть обов’язкову термометрію і не допускатимуть до закладу з температурою понад 37,2°С. Водночас для учнів та студентів температурний скринінг не буде обов’язковим.

У період карантину до закладу не допускатимуть батьків або супроводжуючих осіб – крім тих, які супроводжують осіб з інвалідністю», – зауважив Мельник.

Окрім цього, за його словами, є певні вимоги щодо організації харчування школярів. Так, у період карантину не дозволяється харчування за типом «шведського столу» та з самообслуговуванням. Заклад також повинен мати графік харчування учнів. Відстань між столами має бути не менш як 1,5 метри, а за одним столом має бути не більш ніж 4-х осіб.

І саме ця вимога викликала найбільше обговорення серед освітян. Адже не в усіх школах є великі їдальні з потрібною кількістю столів. А тому не має можливості розсадити усіх діток і прохарчувати за одну перерву.

Зокрема, така проблема у ліцеї №8.

«За усіма вимогами, ми в нашій їдальні можемо за один захід посадити за столи і прохарчувати лише 100 дітей. А в нас їх 600. То треба 6 перерв, щоб їх усіх прокормити», – зазначила директорка навчального закладу Людмила Шиян.

Вирішили, що кожен навчальний заклад спільно з КП «Нововолинський комбінат шкільного харчування» має розробити індивідуальний графік перерв і харчування дітей. В першу чергу потрібно прохарчувати 1-4 класи та учнів пільгових категорій.

Також можна організувати запис старшокласників на гаряче харчування.

Відтак, щоб уникнути скупчення учнів, більшість закладів планують облаштувати продаж упакованої буфетної продукції в окремому приміщенні. Також заради безпеки учнів, їм на перервах заборонять виходити за межі школи.

Як зазначили педагоги, з цим можуть виникнути труднощі, адже чимало учнів звикли виходити за хот-догами чи іншими смаколиками в сусідні магазини. Але зараз триває епідемія коронавірусу і такі виходи можуть бути небезпечними.

Окрім цього, деякі школи розглядають можливість організувати навчання дітей у 1,5 чи 2 зміни, аби не було скупчень під час заходження в приміщення закладу чи під час провітрювання класів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Травня, Четвер