<

Віруючі у храмах Любомля освятили Стрітенські свічки

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:48 | 16.02.2015 / Любомль /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Стрітення православні відзначають на 40-й день після дня народження Ісуса Христа у пам’ять про те, що Свята Діва Марія принесла до Єрусалимського Храму Ісуса Христа саме на 40-й день після Його народження. На порозі їх зустрів сивий старий Симеон, який чекав цього моменту вже багато років. Бо згідно з Євангелієм, Симеон був був звіщений, що він зможе померти лише тоді, як побачить Ісуса Христа. Тепер він міг отримати вічний спокій.

Стрітенська свічка має особливу силу: вона захищає помешкання від грози і пожеж, тому у народі її ще називають громничною. І коли за вікном над оселею розгуляється страшна негода, варто поставили таку стрічку перед образами, запалити, щоб вберегла обійстя від блискавиці. Як пояснюють отці, світло свічки є символом Ісуса Христа, який сказав: «Я є Світло світу».

Свічки, які несуть до храму, як правило гарно заквітчують, вбирають стрічками. Освячену свічку несуть до хати і зберігають протягом року.

У дохристиянських звичаях 15 лютого – час, коли стрічається зима з весною. Казали, що «в цей день зима хоче заморозити весну, та сама лиходійка від свого хотіння тільки потіє». Тому інколи спостерігаються такі змагання протягом усього дня. 15 лютого уважно придивлялись до погоди, коли лютий до березня в гості приїжджає. Якщо у цей день холоднеча, весна буде ранньою і теплою. Якщо до вечора стане тепліше, літо буде теплим, якщо холодніше – зима буде люта.

Селяни спостерігали цього дня чимало хліборобських прикмет:

  • ясна і тиха погода віщує добрий урожай і роїння бджіл;
  • вітер — погана ознака;
  • відлига — чекай пізньої весни;
  • як на Стрітення півень нап’ється води з калюжі, то жди ще стужі (як нап’ється півень води, то набереться господар біди).

А ще 15 лютого у свято Стрітення Господнього відзначається Всесвітній день православної молоді.

IMG_0892
Копия IMG_0868
Копия IMG_0864
IMG_0862




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 Травня, Середа