<

Реалії стоматологічного відділення у Любомлі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:34 | 21.04.2016 / Любомль /
Перегляди
171
/ Коментарі відсутні

На сесії Любомльської районної ради обговорили питання реорганізації стоматологічного відділення, яке знаходиться у складі Любомльського та Шацького територіального медичного об’єднання.

У березні на нараді голови Володимира Гройсмана з представниками профільного комітету Верховної ради було підкреслено, що всі реформи у галузі медицини повинні проходити у тісній співпраці з органами місцевої влади. Саме тому колектив стоматвідділення звернувся до депутатів районної ради за допомогою у вирішенні питання ліквідації відділення стоматологічної поліклініки, – повідомляє “Кордон”

Щодо цього на сесії районної ради свою думку висловив лікар-стоматолог Сергій Шидловський.  Він розповів, що питання реорганізації відділення стоїть зараз як ніколи гостро, проте існує один з варіантів вирішення цієї проблеми. А саме: створення з однієї структури двох.

Шидловський спростував чутки, що стоматвідділення переходить у приватну власність. Державне стоматологічне відділення лишається, проте поки невідомо, де воно буде знаходитись.

“Представник з Луцька є директором комунального підприємства “Волинська обласна стоматологічна полікліка”. Він готовий нам допомогти та зробити наше відділення своїм підрозділом на 3 роки,” – пояснив Сергій Шидловський.

Як виявилось, цей представник  – Ігор Дворко, директор стоматологічної обласної поліклініки. Він вирішив допомогти у цій ситуації: запропонував робочі місця усім лікарям, які хочуть та мають бажання працювати й надалі у стоматології.

Частина приміщення відділення залишається за стоматологами, а інша – передається у комунальну власність “Волинській обласній стоматологічній поліклініці”. Проблема оплати частини комунальних послуг досі не вирішена, як і не розроблений план приміщення на два входи. Зараз з’ясовують питання щодо оренди приміщення та усього робочого інвентаря. Але основне питання залишається відкритим: як працювати обом структурам разом?

Крім того, під час зустрічі з працівниками стоматвідділення Володимир Дибель озвучив думку про підготовку наказу про повну ліквідацію зубопротезного відділення і скорочення терапевтичних ставок. З таким ходом подій не згодні більшість працівників відділення.

За словами Шидловського, обоє працівників протезної служби Юрій Яворський та Ігор Василюк хочуть працювати у будь-якій структурі, що утвориться, аби лишень не втратити робочі місця. Загалом роботу з ліквідацією стоматвідділення втрачає 10-ть людей. Проте бюджетні ставки збережуться у складі ТМО, які будуть надавати стоматологічні послуги. Двох пенсіонерів стоматологів-терапевтів Миколу Пастушенка та Василя Забродоцького скорочують взагалі. Повністю звільняють з роботи п’ятьох зубних техніків та двох молодших сестер.

_DSC0227

Сам Шидловський наразі працює за внутрішнім сумісництвом. Тобто займає 0,5 ставки у стоматвідділенні – основне місце роботи, і 0,5 ставки у селі – сумісництво. А тепер 0,25 – скасовується, а ще 0,25 тератевтичної ставки додається до ставки у селі Олеськ. З цим він категорично не згоден.

“Питання обслуговування пільгових категорій населення буде проводити або теперішня структура, або інша. Це вирішиться згодом. Тому я пропоную усім пацієнтам пільгової категорії йти не до нас, а відразу ж у ТМО. Тепер протезування пільгових категорій у компетенції гендиректора медичного об’єднання”, – зазначив Сергій Шидловський.

Основні принципи держрозрахунку: самоокупність, самофінансування, самоуправління, самоконтроль, демонополізація, вільні ціни – тепер будуть безпосередньо стосуватись другої структури стоматологічного відділення. Представники обласної поліклініки стверджують, що їх структура зможе за рахунок прибутку виплачувати зарплату працівникам, платити оренду та податки. Чи реально все це?

На комісії перед сесією районної ради вирішили дати термін 30 днів для стоматологічного відділення, щоб правильно оформити документи оренди, переділ приміщення, завершити усі ремонтні роботи. Проте цього часу замало для такої великої роботи, тому колектив стоматвідділення попросив голову та депутатів районної ради продовжити цей термін.

_DSC0193

Голова районної ради Микола Сушик зазначив, що за проханням колективу стоматвідділення чи Шидловського, депутати можуть продовжити цей термін.

“До 1 червня відділення може не вкластись у терміни виконання наказу ліквідації відділення, – прокоментував Сергій Шидловський. – Працівники не знають, що робити. У нас виникає безліч питань, але відповідей на них нема і невідомо, коли вони будуть. Можливо, дострокова сесія чи створення комісії допоможе нам розібратись у цій непростій ситуації. До 1-го травня ініціативна комісія буде займатись питаннями про передачу майна, хто, як і де буде працювати. Керівники Володимир Дибель та Ігор Дворко зазначили, що це їх прерогатива”.

Таким чином, Шидловський попросив голову районної ради створити тимчасову комісію щодо відкритої проблеми – ліквідації стоматологічного відділення. Чимало депутатів відстоювали позицію стоматполіклініки та теж просили Миколу Сушика розібратись у цій ситуації.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Травня, Неділя
18 Травня, Субота