<

Томашевська, витративши сотні тисяч на приватних адвокатів, програла всі суди: Аванті виграло Верховний Суд України

16:07 | 18.09.2024 / Іваничі / , , , /
Перегляди
4656
/ Коментарі відсутні

Постачальник теплової енергії – ТОВ «Аванті-Девелопмент», який опалює бюджетні установи та організації Іваничівської громади, використовуючи альтернативні джерела енергії, знову виграв суд проти голови селищної ради Лідії Томашевської. Цього разу позов теплопостачальної організації задовольнив Верховний Суд України. Відтак голова Іваничівської громади програла всі судові справи, що стосуються роботи Аванті, потративши сотні тисяч бюджетних гривень.

Нагадаємо, Томашевська і керівництво ТОВ «Аванті-Девелопмент» не могло дійти консенсусу щодо того, по якій ціні платити за теплопостачання. Голова селищної ради вперто запевняла на тому, що розрахунковий тариф на тепло має бути такий, який був станом на 24-те лютого 2022 року, тобто до війни – це 3,190 грн/Гкал. Тоді, як директор ТОВ «Аванті-Девелопмент» Костянтин Богатов був переконаний, що законним є тариф 3,004 грн/Гкал. Абсурдність ситуації полягає у тому, що постачальник пропонував нижчий тариф – 3,004 грн/Гкал, а голова хотіла платити більше.

Це призвело до того, що в середині опалювального сезону, маючи кошти, Томашевська свідомо не платила “Аванті” за подане тепло і змушувала працювати безоплатно. За 2,5 місяці вона заборгувала за опалення комунальних установ понад 2,5 мільйона гривень. Саме через це в ліцеї №1, дитсадочку та лікарні кілька днів у лютому не було опалення.

“Вони самі затвердили більший тариф, ніж у нас був. Ми не зверталися й не просили цього робити. В липні він був 3,004 грн/Гкал, а у вересні вони нам чомусь затвердили 3,190 грн/Гкал. Це нікчемне рішення. Воно прийняте з порушенням процедури і ми оскаржили його в суді. Ми довели, що це не правильно, і суперечить чинному законодавству. Томашевська на пустому місці спричинила скандал, а також, не маючи жодних законних підстав, понад два місяці не сплачувала за тепло й заборгувала «Аванті» 2,5 мільйони гривень, через що в ліцеї №1, дитсадочку та лікарні кілька днів не було опалення”, – зазначив тоді директор Аванті Костянтин Богатов у коментарі БУГу.

Богатов був впевнений: Закон на його стороні. Саме тому подав скаргу на селищну раду, яку розглянув Волинський окружний адмінсуд. 29-го березня минулого року суд задовольнив позов ТОВ «Аванті-Девелопмент» і скасував рішення Іваничівської селищної ради від вересня 2022 року “Про встановлення тарифу на тепло – 3,190 грн/Гкал з ПДВ”.

Однак, очільниця громади програвати не любить, тому подала апеляцію. Апеляційний адміністративний суд Львова став на захист селищної ради, визнавши рішення виконкому законним. Це, до речі, була єдина справа, яку Томашевська таки виграла. Але Аванті подало касацію у Верховний Суд України.

13-го вересня відбулось засідання Верховного Суду, який скасував рішення Львівського апеляційного суду і направив справу на повторний розгляд. Тож формально зараз діє рішення першої інстанції, яке на користь Аванті.

До речі, в постанові Верховного Суду, який знайшли журналісти БУГу, вказано, що судове рішення суду апеляційної інстанції не відповідає вимогам щодо його законності та обґрунтованості.

“Суд апеляційної інстанції (у м. Львові – ред.) не перевірив та не надав оцінку всім встановленим судом першої інстанції фактичним обставинам справи, не вказав мотивів прийняття або відхилення аргументів, викладених учасниками справи в апеляційній скарзі, не вказав які фактичні обставини встановлено судом правильно, а які не відповідають дійсності та помилково покладені в основу оскарженого рішення Волинського окружного адміністративного суду. Зокрема, суд апеляційної інстанції не встановив:

  • коли Держенергоефективності встановило той розмір середньозваженого тарифу, за яким позивач розрахував бажаний для себе тариф на теплову енергію та подав на затвердження відповідачу;
  • чи встановлено між учасниками спору новий тариф на теплову енергію за наслідками подання позивачем відповідної заяви, отриманої відповідачем 30.06.2022;
  • який тариф на теплову енергію діяв для позивача в момент набрання чинності Закону України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування» та ухвалення оскарженого позивачем рішення виконавчого комітету Іваничівської с/р від 28.09.2022 № 119;
  • чи дотримано відповідачем вимоги абзацу 9 статті 13 Закону України «Про теплопостачання» щодо перегляду тарифу за власною ініціативою не більше одного разу на квартал;
  • який наслідок має оскаржене рішення відповідача, а саме: непідвищення тарифу, який, як вказував відповідач, діяв з 27.01.2022, чи зменшення того тарифу, який, як доводив позивач, встановлено між сторонами за наслідком подання позивачем заяви, отриманої відповідачем 30.06.2022;
  • чи абсолютним є право органу місцевого самоврядування на перегляд тарифів на теплову енергію для суб’єктів господарювання за власною ініціативою, чи навпаки таке право відповідача корелюється відповідним правом суб’єкта господарювання на не зменшення вже встановленого тарифу без економічно обґрунтованих на те підстав”, – йдеться в постанові Верховного Суду України.

Як бачимо, ТОВ «Аванті-Девелопмент» виграло усі судові справи. За майже два роки судової тяганини теплопостачальна організація довела, що в своїй роботі керується законодавством і не порушує його, а ось для Томашевської на першому місці власні амбіції й особисті інтереси. Саме тому, вона, ймовірно, і приймає незаконні рішення і пускає “на вітер” чималі кошти місцевого бюджету, витрачаючи їх на приватних адвокатів, забуваючи при цьому про громаду і її мешканців, які, до речі, і обрали її головою громади…

Читайте також:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Вересня, Четвер