<

“Нова служба – нові люди”: Андрій Литвин, тимчасово виконуючий обов’язки начальника Нововолинської поліції

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:38 | 14.03.2017 / Інтерв'ю /
Перегляди
70
/ 1 коментар

Андрій Литвин тимчасово виконує обов’язки начальника Нововолинського відділу поліції. Цілеспрямований та вихований чоловік, вдало поєднує відповідальну роботу з навчанням у аспірантурі.

Андрій Литвин дав ексклюзивне інтерв’ю інтернет-виданню “БУГ”, в якому розповів про роботу Нововолинського відділу поліції і особисто про себе.

Для початку розкажіть де отримували освіту, а також про кар’єру в правоохоронній системі?

Навчався спочатку у Львівському Державному університеті внутрішніх справ, коли закінчив був призначений на посаду дізнавача Луцького міського відділу міліції, вподальшому був слідчим, деякий час старшим слідчим, далі рік часу перебував на посаді заступника начальника слідства того ж відділу міліції. Уже потім був призначений на посаду заступника начальника Нововолинського відділу поліції і начальника слідства.

Сьогодні тимчасово виконую обов’язки начальника Нововолинського відділу поліції.

У Львівському державному університеті внутрішніх справ отримав ступінь магістра, на даний час являюсь там аспірантом третього курсу навчання. Ще один виш закінчив на економічному факультеті, Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки – це друга вища освіта після магістратури.

Що ж спонукало Вас стати правоохоронцем?

Таку професію обрав, можливо, через те, що звик до самостійності. Ще у восьмому класі поїхав з рідного Володимира-Волинського, вступив у Нововолинський ліцей-інтернат. До речі, дуже приємні спогади про ліцей, там дають якісні знання, правильно подають матеріал ну й насамперед достойно виховують.

Чомусь таки захотілося піти у правоохоронну систему. Звичайно, тільки вступаючи в університет не знаєш ще, які чекають проблеми. Спочатку основною метою було отримати юридичну освіту, також мати хорошу фізичну підготовку, а заклад внутрішніх справ поєднував ці напрямки.

Робота правоохоронця є цікавою, одноманітних ситуацій не трапляється і відповідно до кожного випадку має бути особливий підхід.

Що нового можна очікувати в роботі поліції?

Насамперед, діяльність правоохоронної системи, зокрема й поліції прописана в законі, тобто вказані всі функції, пріоритетні напрямки.

Що стосується Нововолинська, то в лютому місяці працювали придані сили, які були скеровані в місто за моєї ініціативи. Більше десяти днів тут перебувала спеціальна рота особливого призначення. Її представники забезпечували охорону громадського порядку, вночі виходили на патрулювання і виявляли злочини, кримінальні, або адміністративні правопорушення. Наприклад, розповсюдження наркотиків, вживання алкоголю у неналежних місцях, хуліганство, в тому числі грабежі, крадіжки будь-яких форм власності. Результат маємо, люди помічають, що на вулиці є поліція і відповідно усвідомлюють це зловмисники, розуміють – їх можуть спіймати на гарячому.

Також під час цього напрацювання розкривалися злочини по гарячих слідах, затримувалися особи і справи вже скеровані до суду.

Вподальшому плануємо знову залучати придані сили, для того щоб стабілізувати безпечну ситуацію в місті, встановити громадський порядок, також проконтролювати дорожній рух.

Будемо ставити питання перед керівництвом щодо збільшення таких сил, а також їх постійне розташування в Нововолинську.

Які обов’язки мають групи реагування патрульної поліції?

Взагалі ГРП являють собою підрозділ із визначеною кількістю осіб. Вони заступають на добове чергування, найперші реагують на всі повідомлення і заяви, які надходять до колл-центру 102, що розташований у місті Луцьку. Там приймають усі виклики та направляють їх за місцем призначення, тобто інформація передається на чергові частини відділів чи відділків поліції. Далі черговий призначає для групи реагування завдання і вони одразу ж виїжджають на місце події.

Працівники ГРП мають у наявності планшети, на які їм приходять усі завдання, вони одразу їх бачать і відповідно ставлять відмітки, що отримали повідомлення і прибули на місце події. Так само звітуються, що розглянули матеріал і завершують справу. У разі чого прибуває слідча-оперативна група.

Основним завданням групи реагування патрульної поліції – своєчасний виїзд на місце пригоди, розкриття злочину по гарячим слідам і затримання зловмисника. В межах своїх повноважень вони також здійснюють профілактичні заходи.

Яка на сьогоднішній день криміногенна ситуація в Нововолинську та які резонансі злочини були скоєні останнім часом?

Порівнюючи з минулим роком, то початок 2017 у Нововолинську спокійний, у деяких напрямках є досягнуті позитивні результати. Зменшилися деякі види злочинів, які були зареєстровані минулоріч (станом на цей період).

Резонансних злочинів у 2017 році не відбувалось. Останнім страшним криміналом стало вбивство неповнолітньої Катерини Литкіної, де я безпосередньо був керівником слідчої групи, здійснював досудове розслідування.

Яким чином налагоджується співпраця з Нововолинскьою міською радою?

Співпрацю налагоджуємо не тільки з Нововолинською міськрадою, а й з громадою, підприємцями, іншими службами, які не входять у склад відділу поліцію. Моя думка – співпраця має бути добре налагодженою, корисною, спрямованою в конкретному напрямку на досягнення конкретної мети.

Наприклад, на сьогоднішній день з міськрадою ми погодили план на облаштування у місті ще декількох камер відеонагляду. На даний час працівниками поліції проводиться акт обстеження Нововолинська, для того щоб визначити місця та вулиці по яких  необхідно встановити відео техніку.

Незабаром складемо вже проект, точно вкажемо де було б корисно розташувати відеонагляд, винесемо цей план на розгляд, звернемося до Нововолинської міськради для залучення коштів на реалізацію. Думаю – це дасть позитивний результат. Добре було б добитися того, щоб у Нововолинську вистановили більше п’ятдесяти камер. Зрештою, на дачних масивах, центральних вулицях, автодорогах.

Є випадок у Нововолинську, коли за допомогою встановлених відеокамер було виявлено оперативним черговим факт вчинення крадіжки, на місце події відразу ж було скеровано групу реагування патрульної поліції, тобто особа була затримана на місці з речовими доказами. Отож, все дає свій позитив. Якщо встановимо багато камер, то буде вирішуватись питання про призначення відповідальної особи, яка цілодобово спостерігатиме за містом через систему відеонагляду, оцінювати ситуацію і в разі чого скеровувати наряди. Всі нормально розвинуті країни таку практику використовують давно, на рахунок технічного забезпечення мають хороший результат.

Також, визначаючи місця встановлення відеокамер треба розраховувати на високе розташування, для того щоб техніку не можна було викрасти. Бували й такі факти, відеокамери крали навіть з магазинів. Отож треба конкретно визначитися, розподілити відстань, висоту встановлення.

Розкажіть будь ласка, які зміни чекають на нововолинський відділ поліції.

Наразі відбувається процес реорганізації, нововолинський відділ стане відділком і буде підпорядковуватися Володимир-Волинському (в якому відповідно з відділку зроблять відділ). Зауважу, що скорочення посад при цій зміні не передбачається. Не позначиться це на якості роботи правоохоронців.

Ця реформа залежить не від нас, аналізує ситуацію керівництво, міністерство, ними враховується навантаження, географічні моменти. Ми ж працюємо там де ми є і з тим, що маємо.

Відомо, що в селищі Благодатному на постійному місці відсутні правоохоронці. Чи буде в перспективі там поліція?

Кадрові питання, безперечно, на першому місці. Наразі, працівників бракує. Як тільки проблема вирішиться, обов’язково Благодатне буде патрулюватись, також із залученням приданих сил.

Зараз ми змушені перекривати обв’язки однієї посади іншою, так як повинні виконувати все й працювати у всіх напрямках, незважаючи на кількість кадрів.

Наркоманія та боротьба з нею: як працюють з цим правоохоронці в Нововолинську?  

У Головному управлінні національної поліції у Волинській області створений відділ по боротьбі з наркозлочинністю. Зокрема, передбачається створення такого підрозділу у місті Нововолинську, вже є введені відповідні посади. Поки до кінця набирається штат, але це вже є сформовано, передбачено, затверджено.

Найбільш поширеною проблемою це є збут наркотичних засобів, важко це документувати, адже все повинно відбуватися в рамках чинного законодавства, тобто  треба допустимі докази, не може мати місця провокація. Відповідно ця справа потребує часу та певної роботи, аби належно задокументувати особу, яка вчиняє цей злочин, або ж готується до його вчинення.

У кінці 2016 року до суду були направлені справи по посівам наркотичних засобів, також по нарколабораторіям. Цього року скеровували справу за зберігання наркотиків, а також надання приміщення для їх вживання.

Що скажете на кінець розмови?

Знову ж таки хочу звернутися до нововолинців і попередити про шахрайства, які зараз активно розповсюджується через сайти купівлі-продажу.

Аферисти також представляються працівниками того чи іншого банку, або ж правоохоронцями. Зловмисники розповідають, що близьких людей затримала поліція і необхідно терміново перекинути кошти, щоб уникнути покарання. Зауважую, що поліція ніколи так не робить. Про такі ситуації треба одразу повідомляти “102”, уточнювати інформацію, тобто передзвонювати і перепитувати чи справді затримали близьку людину.

Безперечно, поліція повинна повідомити про затримання особи її близьким родичам, але при цьому, в жодному випадку не вимагають гроші.

Отож, прошу мешканців Нововолинська вчасно звертатися в поліцію, бо багато чого залежить від оперативного реагування.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *